Στοχευμένες παρεμβάσεις ετοιμάζουν οι γεωπόνοι της Λακωνίας

Με σύνθημα «Reboot» («Επανεκκίνηση»), ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας, μετά τη λήξη των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε στοχευμένες και με διάρκεια παρεμβάσεις. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μπουραζάνης, «η επόμενη παρέμβαση θα αφορά την άρδευση και τα έργα υποδομής στον αγροδιατροφικό τομέα».

Όπως εξηγεί, «πιστεύουμε απόλυτα ότι εάν δεν αποκτήσουμε παραγωγική δομή και βάση, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Η τελευταία περιπέτεια απέδειξε ότι δεν πρέπει να επενδύουμε μόνο σε έναν τομέα. Πρέπει η στήριξη του κράτους να απλώνεται σε όλους τους τομείς, ώστε όταν κάτι δεν πάει καλά σε κάποιον από αυτούς, να εισπράττει από τους άλλους».

Στη συνέχεια, ο κ. Μπουραζάνης στάθηκε στην έλλειψη στοιχειώδους υποδομής στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι «αυτήν τη στιγμή οι περισσότερες ποικιλίες είναι ξένες. Οι σπόροι που έρχονται είναι από έξω. Η βελτίωση ζώων επίσης έρχεται από έξω. Η κεντρική διαχείριση του χυμού γίνεται κυρίως από την Ολλανδία. Αν όλοι αυτοί αποφασίσουν να μη μας δώσουν τίποτα, τι θα κάνουμε; Εμείς έχουμε ένα κέντρο σποροπαραγωγής στη Νάξο και φυσικά δεν αρκεί για να ταΐσουμε την Ελλάδα. Οφείλουμε να αποκτήσουμε μία σταθερή σποροπαραγωγική βάση, αν θέλουμε να μιλάμε και για αυτάρκεια».