Στρατηγικά Σχέδια: Αύξηση τιμών στις εισροές και επισιτιστική ασφάλεια στην ατζέντα των υπουργών γεωργίας τον Σεπτέμβριο

Για τον Σεπτέμβριο στην Πράγα έχουν ανανεώσει το επόμενο «ραντεβού» τους οι υπουργοί γεωργίας των κρατών-μελών, καθώς έχει προγραμματιστεί άτυπο Συμβούλιο υπό τη σκέπη της τσεχικής προεδρίας, με το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας να κυριαρχεί για ακόμα μία φορά των συζητήσεων. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η σύσκεψη για τα Στρατηγικά Σχέδια που θα προηγηθεί του άτυπου Συμβουλίου, από τους διευθυντές και λοιπούς εμπειρογνώμονες που επεξεργάζονται τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ.

Η σύσκεψη για τα Στρατηγικά Σχέδια έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 11-13 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνάντησης για την ΚΑΠ, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από την Τσεχία.

Θα ακολουθήσουν κατά το διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας και η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας. Η κατάσταση των αγορών, με σημείο αναφοράς τη μείωση διαθεσιμότητας και την αύξηση των τιμών των εισροών, η ξηρασία που πλήττει μερίδα των ευρωπαϊκών χωρών και βέβαια η πορεία των Στρατηγικών Σχεδίων είναι τα θέματα που θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση των υπουργών παρουσία του επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Με το άτυπο Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά τα κράτη-μέλη μπαίνουν στην τελική ευθεία για την εφαρμογή των κανονισμών της νέας ΚΑΠ, από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο επίτροπος, σε μήνυμά του, υπενθύμισε τις βασικές προτεραιότητες της τσέχικης προεδρίας για τον αγροδιατροφικό τομέα, επισημαίνοντας τη σημαντικότητά τους: Επισιτιστική ασφάλεια, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην ΕΕ, προστασία των δασών, Νέα ΚΑΠ, γεωγραφικές ενδείξεις, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, ευζωία ζώων.