Στρατηγικά Σχέδια: Χρόνο για να μην «εκτεθούν» κέρδισαν τα κράτη-μέλη

Έπιασαν τόπο οι πιέσεις προς την Κομισιόν να καθυστερήσει τη δημοσίευση των παρατηρήσεών της για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις Βρυξέλλες οι αξιωματούχοι δέχτηκαν αρκετά αιτήματα από εθνικές αντιπροσωπείες, προκειμένου η δημοσιοποίηση όλων των δεδομένων να μη γίνει άμεσα, με την επιχειρηματολογία ότι τα κράτη-μέλη θέλουν πρώτα να δουν και να επεξεργαστούν τις έγγραφες παρατηρήσεις της Κομισιόν.

Εξάλλου, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος, δεν είναι λίγες οι εθνικές αντιπροσωπείες που θα ήθελαν να αποφύγουν σε πρώτη φάση τις αντιδράσεις του κόσμου.

Οι πιέσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ανακοίνωσε πως στις 31 Μαρτίου τα κράτη-μέλη θα λάβουν γραπτώς τις παρατηρήσεις για τα Στρατηγικά Σχέδια και ότι αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεση που είχε δώσει, ότι όλα πρέπει να είναι στο φως, διασφαλίζοντας την αρχή της διαφάνειας.

Τελικά, ο ίδιος έκανε πίσω και ανακοίνωσε ότι οι παρατηρήσεις θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Απριλίου. «Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επανεξετάσουν τα Στρατηγικά τους Σχέδια λαμβάνοντας υπόψη τον πόλεμο στην Ουκρανία, γι’ αυτό τους δίνουμε επιπλέον χρόνο για να υποβάλουν τις τροποποιήσεις τους» εξήγησε.

Από την πλευρά τους, οι εθνικές αντιπροσωπείες έχουν λάβει τα πρώτα μηνύματα για το περιεχόμενο των προτεινόμενων Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα κάθε Σχέδιο εξεταζόταν από τις αρμόδιες επιτροπές, ενώ εκπρόσωποι των υπουργείων συμμετείχαν σε άτυπες συζητήσεις με τους αρμόδιους.