Στριμωγμένα τα σιτηρά, σε άνοδο το βαμβάκι

Η εικόνα που δίνουν τα στοιχεία USDA και IGC

Στριμωγμένα τα σιτηρά, σε άνοδο το βαμβάκι

Τις αντοχές των παραγωγών δοκιμάζουν φέτος τα σιτηρά, με τις τιμές να παραμένουν πιεσμένες εξαιτίας της υψηλής παγκόσμιας προσφοράς και τους αναλυτές να δυσκολεύονται να δουν αισιόδοξα μηνύματα στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Στον αντίποδα, το βαμβάκι, ύστερα από ένα πτωτικό δεκαήμερο, κινείται ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, καθώς το ισοζύγιο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης «γέρνει» φανερά προς τη μεριά της δεύτερης, ενώ οι προβλέψεις αναλυτών και διεθνών οίκων κάνουν λόγο για μείωση των αποθεμάτων.

Οι πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) για το 2016/17 μιλούν για αύξηση της παραγωγής δημητριακών σε ετήσια βάση, αποδίδοντάς την κατά κύριο λόγο στο σιτάρι (μαλακό και σκληρό), ενώ αναφέρουν ότι η υποβαθμισμένη ποιότητα σε αρκετές περιοχές μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά για τις τιμές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το IGC, η παραγωγή για το 2016/17 αναμένεται να αγγίξει τους 743 εκατ. τόνους παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, προβλέπεται μείωση -εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών- κατά τουλάχιστον 10%, όπως την προσδιορίζουν οι εκτιμήσεις Σεπτεμβρίου της ΕΕ, που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση των ομάδων εργασίας των Copa – Cogeca. Το γεγονός αυτό θα αναγκάσει την ΕΕ να προχωρήσει σε αυξημένες εισαγωγές. Από την εξέλιξη αυτή, κερδισμένη φαίνεται ότι θα βγει η Ρωσία, η οποία, κατά τον FAO, αναμένεται να αναδειχθεί φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά στον μεγαλύτερο εξαγωγέα, με 29,5 εκατ. τόνους.

Παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σε εκατ. τόνους)
  2016 (εκτιμ) 2015 Μεταβολή %
Σκληρό σιτάρι 8,73 8,37 4,30%
Μαλακό σιτάρι 133,4 149,6 -10,80%
Πηγή: Copa-Cogeca  

Στο σκληρό σιτάρι, πάντως, η Γηραιά Ήπειρος καταγράφει αυξημένη φετινή παραγωγή, «πιάνοντας» τους 8,73 εκατ. τόνους από 8,37 εκατ. τόνους που ήταν η περυσινή σοδειά (αύξηση 4,3%). Πολύ πιο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για το ρύζι, με το Συμβούλιο να αναμένει για το 2016/17 μείωση 3 εκατ. τόνων στην παγκόσμια παραγωγή, ενώ με ταχύτατους ρυθμούς, όπως σημειώνει, αυξάνεται και η ζήτηση (κατανάλωση), κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις τιμές.

Η διεθνής εικόνα δεν προσφέρει «χείρα βοηθείας» στους Έλληνες παραγωγούς. Στον θεσσαλικό κάμπο, το 90% της φετινής συγκομιδής έχει ήδη πωληθεί στο εμπόριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι λίγοι που το έχουν ακόμα στις αποθήκες τους -ελπίζοντας σε μια μεταστροφή του κλίματος στην αγορά- «ακούνε» από τους εμπόρους τιμές ακόμα και 15,5 λεπτά το κιλό.

Αυξημένη κατά 1,5 εκατ. τόνους αναμένεται, κατά τον FAO, η παραγωγή κριθαριού, αγγίζοντας τους 27 εκατ. τόνους, με την Κίνα και την Σαουδική Αραβία να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις παραγωγές. Ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής, ο δείκτης τιμής σε ετήσια βάση παρουσιάζεται μειωμένος 14,1%.

Λιγότερο καλαμπόκι για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με το USDA, η φετινή σοδειά στο καλαμπόκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κυμανθεί στα επίπεδα των 59 εκατ. τόνων, μειωμένη κατά 22% σε σύγκριση από τους σχεδόν 76 εκατ. τόνους της σεζόν 2015-2016. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, αναμένεται αύξηση στους 102,8 δισ. τόνους από 101,36 δισ. τόνους της περυσινής περιόδου και 95,9 δισ. τόνους της σεζόν 2013-14. Οι προβλέψεις του USDA συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις του IGC, που κάνει λόγο για ιστορικό ρεκόρ αύξησης φέτος, αρκετά πάνω από τους 1 δισ. τόνους.

Στην ελληνική αγορά, την ίδια στιγμή, μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τα πρώιμα καλαμπόκια της φετινής σεζόν τα οποία, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», πωλήθηκαν πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό, οι τιμές αυτό το διάστημα φαίνεται να «κάθονται» στα 16-17 λεπτά. Παραγωγοί, πάντως, επισημαίνουν στην «ΥΧ» ότι οι τιμές έχουν περιθώριο ανόδου και στα 19 λεπτά το κιλό τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Προβλέψεις για μείωση τιμών στη σόγια

Όσον αφορά τη σόγια, το IGC εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή θα αγγίξει φέτος τους 325 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η σόγια εκτιμάται πώς θα αγγίξει τους 325 εκατ. τόνους το 2016/17, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 3% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Από την πλευρά του, το USDA τονίζει ότι λόγω της αυξημένης προσφοράς, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν στους 365 εκατ. τόνους. Πρόκειται για εκτιμήσεις που δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για μείωση των τιμών των ζωοτροφών, προς όφελος των κτηνοτρόφων.

των Γιάννη Τσατσάκη και Χριστίνας Καραβοκύρη