Στροφή στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων

Αυξήθηκε η ζήτηση σε άλευρα, ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή

Στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στρέφονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές στη χώρα, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τον κορωνοϊό, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα με αγαθά υψηλής διατροφικής αξίας. Το γεγονός αυτό καταμαρτυρούν η αύξηση στον τζίρο των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων αποκλειστικής πώλησης προϊόντων που παράγονται με τους κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές που βλέπουν τη ζήτηση να ανεβαίνει σημαντικά.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια καταστήματος βιολογικών προϊόντων στην Αμαλιάδα, Μακρίνα Παπαϊωάννου, έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις στα φρούτα και στα λαχανικά και ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή, στα βότανα, στα άλευρα, αλλά και στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

«Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στα βιολογικά προϊόντα. Αρχίζει να τα γνωρίζει περισσότερο και αναζητά σε αυτά την ποιότητα και τον ασφαλή τρόπο παραγωγής, χωρίς τοξικότητες και επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Η εξάπλωση της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται πως άλλαξε τον τρόπο που βλέπουν τη διατροφή τους και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός, μέσα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», τόνισε στην «ΥΧ» η κα Παπαϊωάννου.

Τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση στη ζήτησή τους, λόγω του κορωνοϊού, καθώς έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χωρίς επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό χημικά πρόσθετα

Ο πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών Νομού Ηλείας «Η Δήμητρα», Ανδρέας Βαρώτσος, τόνισε από την πλευρά του πως αυτή η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να επανεκτιμήσουμε τις αξίες της ζωής. Αποτελεί, δε, όπως ανέφερε, βασική ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε τα τρόφιμα, αλλά και τις προτιμήσεις μας και τις επιλογές μας στην κατανάλωσή τους. «Τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν μια αυξητική τάση στη ζήτησή τους, λόγω του κορωνοϊού, καθώς έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, χωρίς επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό χημικά πρόσθετα. Οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους, επιλέγοντας προϊόντα που παράγονται από καλλιέργειες που αποφεύγουν τη χρήση ζιζανιοκτόνων και ορμονών, αλλά και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές», επισήμανε ο κ. Βαρώτσος και πρόσθεσε: «Το φαγητό είναι το φάρμακό μας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας «Βιοήλις», Σπύρος Σταθόπουλος, εξήγησε στην «ΥΧ» πως η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων που παράγονται από τα μέλη του συνεταιρισμού έχει αυξηθεί κατά 45%.

«Η παραγωγή έχει εξαφανισθεί από τις αποθήκες μας. Τα σιτηρά και το σουσάμι έχουν παρουσιάσει μεγάλη ζήτηση, όπως και το ελαιόλαδο που δεν προλαβαίνουμε να συσκευάζουμε και να πουλάμε και στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εκεί που τέτοια εποχή συσκευάζαμε τον μήνα έναν τόνο, τώρα συσκευάζουμε 5 τόνους. Στα άλευρα μπορούμε να πούμε πως έχει σημειωθεί μια αύξηση της τάξεως του 20%».

Ο κ. Σταθόπουλος εξέφρασε την αναγκαιότητα να παράγουμε περισσότερο, προκειμένου να εξισορροπηθεί το κόστος παραγωγής, έτσι ώστε η τιμή των προϊόντων να μην απέχει από αυτά των συμβατικών. Επεσήμανε, επίσης, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν είδος πολυτελείας, εξαιτίας κάποιων επιτηδείων που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αισχροκερδήσουν, αυξάνοντας τις τιμές των βιολογικών προϊόντων.