Σχέδια Βελτίωσης: Αγώνας δρόμου από τις περιφέρειες για εγκρίσεις πριν την Agrotica

Με πολλή πίεση, αλλά και την πεποίθηση ότι θα βρεθούν κοντά στα χρονικά ορόσημα που τέθηκαν από το ΥΠΑΑΤ, εργάζονται οι περιφέρειες. Την περασμένη Τρίτη (22/10), η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ ενημέρωσε γραπτώς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης. Αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων έως τις 10 Νοεμβρίου 2019, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών των Γνωμοδοτικών Επιτροπών και η σύνταξη πινάκων αποτελεσμάτων έχει οριστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, η ΕΥΕ ΠΑΑ έχει θέσει τον Δεκέμβριο του 2020 ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του 25% της δημόσιας δαπάνης. Έναν μήνα αργότερα, δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων ένταξης. Ειδήσεις προέκυψαν και στο μέτωπο της υπερδέσμευσης, μετά τις πρόσφατες αναφορές υπηρεσιακών προς τις περιφέρειες για δέσμευση κονδυλίων από άλλα μέτρα.

Σε επικοινωνία μας με εκπροσώπους των αρμόδιων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και της πολιτικής ηγεσίας των περιφερειών, το συμπέρασμα είναι ότι ο στόχος ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων στις αρχές Νοεμβρίου φαντάζει πολύ δύσκολος. Άλλωστε, όπως μας πληροφόρησαν, η νέα προθεσμία που έχει τεθεί είναι μόλις λίγες ημέρες μετά την προβλεπόμενη ολοκλήρωση των εργασιών για το Μέτρο των Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (4/11).

Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Κολάτσος, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Δεν είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ήδη, έχουμε πιέσει αρκετά τους υπαλλήλους και θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο. Αν δεν επιτευχθούν απόλυτα οι στόχοι, θεωρούμε ότι η απόκλιση δεν θα ξεπερνά τον έναν μήνα στη χειρότερη περίπτωση. Ένα από τα προβλήματα στην όλη διαδικασία είναι ότι ως περιφέρειες δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε συγκεντρωτικά δεδομένα από το ΠΣΚΕ».

Γρήγορα οι αξιολογήσεις, αναμονή για Γνωμοδοτικές

Όλο και καλύτερα πηγαίνουν οι αξιολογήσεις. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η διαδικασία υποβολής των φακέλων στο ΠΣΚΕ εξελίσσεται ταχύτατα, έχοντας φτάσει τις τελευταίες μέρες στις 500 οριστικοποιήσεις ανά ημέρα σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, σε αρκετές περιφέρειες οι Γνωμοδοτικές Επιτροπές δεν έχουν ξεκινήσει να βλέπουν φακέλους.

«Προσωπικά, είμαι μέλος Επιτροπής Αξιολόγησης, Γνωμοδοτικής Επιτροπής και Επιτροπής Ενστάσεων. Και όχι μόνο στα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και σε άλλα μέτρα», μας ανέφερε στέλεχος περιφέρειας, σε μια προσπάθεια να περιγράψει τα πολλά καθήκοντα και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις μέρες οι υπάλληλοι των περιφερειών. Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Οικονομίδης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Κατά την πρόσφατη σύσκεψη στη Διαχειριστική (18/10), υπήρξε σύσταση να σχηματιστεί πρώτα σφαιρική εικόνα για τους υποβληθέντες φακέλους από όλες τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές μιας περιφέρειας και μετά να προχωρήσουν στο έργο τους, ώστε να υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση και διαχείριση, να μη γίνει δηλαδή αυστηρότερος έλεγχος για ορισμένους μόνο φακέλους».

Αναφορικά με την ετοιμότητα του ΠΣΚΕ να δεχθεί μεγάλο αριθμό οριστικοποιήσεων, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχε οριστικοποιηθεί στο σύστημα περίπου το 20% των φακέλων της περιφέρειας. Όσο προχωράμε χρονικά και επιταχύνονται οι διαδικασίες, το σύστημα θα αρχίσει να φορτώνεται και εκεί θα δούμε πόσο ομαλά λειτουργεί.

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, θέσαμε διάφορα θέματα τεχνικής φύσης που αφορούσαν το σύστημα και, ήδη, έχουμε διαπιστώσει ότι ορισμένα έχουν διευθετηθεί. Έχουμε τους περισσότερους φακέλους από όλες τις περιφέρειες και αυτό καθιστά το έργο μας πιο δύσκολο».

Ο διευθυντής Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κούτρας, μας ενημέρωσε ότι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα 150 από τους συνολικά 942 φακέλους είχαν οριστικοποιηθεί στο σύστημα και ήταν έτοιμοι να ελεγχθούν από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές. Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι στο προαναφερθέν έγγραφο με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης υπάρχει ρητή αναφορά για παράλληλη λειτουργία Επιτροπών Αξιολόγησης και Γνωμοδοτικών Επιτροπών, φαίνεται ότι στην πράξη αυτό δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Οι… δεσμεύσεις για υπερδέσμευση

Αν και το ζήτημα της υπερδέσμευσης δεν ήταν επίσημα στην ατζέντα της πρόσφατης σύσκεψης μεταξύ περιφερειών και υπηρεσιακών, όπως αναμενόταν, τελικά ετέθη. Ο κ. Μπάτος, που εκπροσώπησε την Κεντρική Μακεδονία, δήλωσε σχετικά: «Υπήρξε αναφορά σε μέτρα που δεν αναμένεται να προχωρήσουν, όπως για παράδειγμα η Δασική Οδοποιία. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από τις ανάγκες κάθε περιφέρειας και από το ενδιαφέρον τους για τα εκάστοτε μέτρα».

Στο θέμα τοποθετήθηκε στην «ΥΧ» και ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες μας να τελειώνουμε με ό,τι χρειάζεται να γίνει, σύμφωνα και με τις προθεσμίες που τέθηκαν. Αυτό που αντιληφθήκαμε στη σύσκεψη είναι ότι από το σύνολο των μέτρων και των υπομέτρων θα υλοποιηθεί ίσως και λιγότερο από το 25%.

Για παράδειγμα, στις δενδρώδεις καλλιέργειες, τα δασαρχεία δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα. Θα γίνει διαχείριση, ώστε να βρεθούν οι πόροι. Και παλαιότερα, με τους Νέους Αγρότες μας είχαν πει ότι θα βρεθούν τα κονδύλια και, τελικά, βρέθηκαν».