Σχέδια Βελτίωσης: Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που φέρνει η νέα προκήρυξη

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την πρόσκληση και την ενεργοποίηση του ΠΣΚΕ στα μεταβατικά Σχέδια Βελτίωσης (Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022).

Η πρόσκληση αναμενόταν ακόμα και σήμερα Παρασκευή, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» το πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ) αναμένεται να ξεκινήσει να υποδέχεται αιτήσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, μετά από πολλές αναβολές, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Β’, Φ.1414) η πλήρης Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ για την επερχόμενη προκήρυξη του προγράμματος. Πρόκειται για ένα αρχείο 92 σελίδων, με το σύνολο των άρθρων και τα σχετικά παραρτήματα για επενδύσεις σε υποδομές, μηχανήματα κ.ά.

Η μεγάλη αλλαγή σε ό,τι αφορά το εύλογο κόστος των επενδύσεων είναι ότι ανάλογα με την κατηγορία επένδυσης (παρελκόμενα, αποθήκες, θερμοκήπια, στάβλοι κ.λπ.) το μέγιστο εύλογο κόστος (ΜΕΚ) προβλέπεται αυξημένο έως 30% μετά τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι μεσοσταθμικά αυξημένο κατά 25% σε σύγκριση με τη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Έτσι, για παράδειγμα, το μέγιστο εύλογο κόστος για ένα αναστρεφόμενο άροτρο πλέον ξεκινά από τα 6.900 ευρώ (2υνο) και φτάνει τα 18.200 ευρώ (4υνο και άνω). Για μια φρέζα βαρέος τύπου, ανάλογα με το πλάτος εργασίας ξεκινάει από τα 5.600 ευρώ και φθάνει έως τα 8.500 ευρώ, ενώ για έναν καλλιεργητή βαρέος τύπου και πάλι ανάλογα με το πλάτος εργασίας κυμαίνεται από 2.200 έως 8.150 ευρώ.

Η δαπάνη αγοράς κυψέλης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 35 ευρώ. Τα εν λόγω εύλογα κόστη, μαζί με διάφορες άλλες κατηγορίες επενδύσεων (θερμοκήπια, στάβλοι, αμελκτικές μονάδες, φωτοβολταϊκά, πολυετείς φυτείες κ.ά.) είναι συγκεντρωμένα στο Παράρτημα 9 της απόφασης που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Για όλες τις επενδύσεις που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα 9 υποβάλλεται μία προσφορά.

Δεν υποβάλλεται προσφορά για τη σύνταξη και υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου, την υποβολή των αιτήσεων πληρωμής και τις επιλέξιμες αμοιβές για την εκπόνηση μελετών που συντάσσονται από τον συντάκτη του αιτήματος στήριξης.

Επιπλέον, αξιοσημείωτες αλλαγές στη δημοσιευθείσα απόφαση, σε σύγκριση με το κείμενο που είχε αναρτηθεί κατά τη διαβούλευση, είναι οι εξής:

Αύξηση ελάχιστων στρεμμάτων για ιπποδύναμη έως 80 hp στις δενδρώδεις

Όπως είχε αποκαλύψει η «ΥΧ» τον περασμένο Νοέμβριο, το ΥΠΑΑΤ εξέταζε την αλλαγή του πλαφόν των ελάχιστων στρεμμάτων δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αμπελώνων, ή/και κηπευτικών, ή/και αρωματικών φυτών που πρέπει να δηλώνει ένας παραγωγός έτσι ώστε να μπορεί να εντάξει στο σχέδιό του αγορά τρακτέρ, με μέγιστη δυναμικότητα έως 80 ίππους, κατά παρέκκλιση δηλαδή του σχετικού αλγορίθμου υπολογισμού ιπποδύναμης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ λοιπόν στην προηγούμενη πρόσκληση αυτό το πλαφόν βρισκόταν στα 20 στρέμματα, πλέον ο δικαιούχος ενίσχυσης θα πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον 60 στρέμματα σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Έως πενταπλάσιος της τυπικής απόδοσης ο επιλέξιμος προϋπολογισμός

Στο πενταπλάσιο (αντί για τετραπλάσιο που είχε οριστεί προηγουμένως) της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσής του θα μπορεί να τοποθετήσει τον επιλέξιμο προϋπολογισμό της επένδυσης εφόσον αυτή ξεπερνά τα 150.000 ευρώ.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ στο επενδυτικό του σχέδιο, θα πρέπει η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσής του να μην υπολείπεται των 40.000 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι σε περίπτωση που οι επενδύσεις του δικαιούχου είναι έως το πενταπλάσιο της τυπικής απόδοσης, ακόμα και αν αυτές υπολείπονται των 150.000 ευρώ, τότε αυτός δικαιούται «μπόνους» εννιά μορίων.

Mοριοδότηση ανεξαρτήτως αντικειμένου σπουδών

Ακόμα μία αλλαγή είναι ότι μοριοδοτείται η κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου (όχι δηλαδή απαραιτήτως γεωτεχνικών σπουδών). Επιπλέον, πριμοδοτείται η εγκατάσταση φυτειών, oι επενδύσεις σε αποθήκες, αλλά και η αγορά όμορου αγροτεμαχίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2022