Σχέδια Βελτίωσης: Ανοίγουν 300 νέοι κωδικοί αιτήσεων την ημέρα

Περίπου 20 μέρες πριν από τη λήξη της νέας προθεσμίας υποβολής αιτημάτων ενίσχυσης, μετά τη χορήγηση παράτασης έως τις 31 Μαΐου, οι κωδικοί που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής στο ΠΣΚΕ οι μελετητές έχουν ξεπεράσει τους 8.300. Ένας κωδικός δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα προχωρήσει σε οριστικοποίηση και, άρα, σε υποβολή αιτήματος. Σύμφωνα με μελετητές, από το ανωτέρω νούμερο περίπου το 60%-70% θα μεταφραστεί σε αιτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινή βάση ανοίγουν περίπου 300 κωδικοί, όλα δείχνουν ότι θα υπερκαλυφθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των 180.000.000 ευρώ. Αυτό διότι η εκτίμηση από το ΥΠΑΑΤ είναι ότι τα κονδύλια επαρκούν για περίπου 4.500 δικαιούχους, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το δεδομένο είναι ότι μόλις υπάρξει συγκεντρωτική εικόνα για τις αιτήσεις θα μπορεί να γίνει μια ασφαλής εκτίμηση για τον αιτούμενο προϋπολογισμό, καθώς, όπως εξήγησαν μελετητές στην «ΥΧ», υπάρχουν τόσες δικλείδες μέχρι την οριστικοποίηση της υποβολής που δεν αναμένεται να κοπεί πάνω από το 5% των αιτήσεων, μετά την οριστικοποίησή τους και μαζί με τυχόν υπαναχωρήσεις.

Ως προς την απόφαση του ΥΠΑΑΤ για παράταση, αξίζει να αναφερθεί ότι στο τραπέζι είχε πέσει και η επιλογή για χορήγηση επιπλέον ενός μηνός, αλλά υπό συζήτηση ήταν επίσης να μη δοθεί καμία παράταση. Τελικά, επελέγη μια μέση λύση.

Ωστόσο, επειδή η νέα προθεσμία πέφτει πάνω στις εκλογές, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει και μια νέα παράταση, αν και προς το παρόν αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Σημειώνεται τέλος ότι την Τετάρτη 10/05, με ενημέρωσή της η ΕΥΕ ΠΑΑ γνωστοποίησε τη δημοσίευση της τροποποιητικής απόφασης, βάσει της οποίας δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτημάτων. Επιπλέον, ορίζεται και η προθεσμία των αιτημάτων αποοριστικοποίησης.

Όπως ενημερώνει η υπηρεσία, «αιτήματα αποοριστικοποίησης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 29/5/2023 και ώρα 13:00, ύστερα από υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ. Προσοχή, όποια αίτηση στήριξης αποοριστικοποιηθεί θεωρείται ως μηδέποτε υποβληθείσα εκτός και αν οριστικοποιηθεί ξανά».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023