Σχέδια Βελτίωσης: Δεν πρόλαβαν την Agrotica έξι περιφέρειες

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα πριν από τη μεγάλη γιορτή του αγροτικού κόσμου στη Θεσσαλονίκη, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται ο σχεδιασμός από πλευράς ΥΠΑΑΤ δεν εκπληρώθηκε στο ακέραιο.
Μπορεί η Θεσσαλία, η Κρήτη και η Μακεδονία να παρουσιάστηκαν συνεπείς στον προγραμματισμό τους, ωστόσο σημαντικές περιοχές με πολλούς δικαιούχους μένουν προς το παρόν χωρίς πίνακες αποτελεσμάτων. Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουν την προθεσμία και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», θα χρειαστούν τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες επιπλέον για να δημοσιεύσουν τους πολυπόθητους πίνακες.
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που τα κονδύλια δεν επαρκούν για να υλοποιηθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια προσδίδει περισσότερη αγωνία, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται κοντά στο όριο της βάσης μοριοδότησης και περιμένουν τις περιφέρειες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα.
Πότε θα βγουν οι πίνακες στις υπόλοιπες περιοχές
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Ήπειρος βρίσκεται περίπου μία εβδομάδα πριν από τη γνωστοποίηση των πινάκων με τους δικαιούχους ενίσχυσης, ενώ Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος βρίσκονται πιο πίσω, καθώς είναι πιθανόν να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες επιπλέον. Επίσης, εκκρεμούν οι γνωστοποιήσεις των αποτελεσμάτων για τις περιφέρειες Βόρειου και Νότιου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
Το 10% σε επιλαχόντες και ενστάσεις
Όπως παρατηρήθηκε κατά την πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στις κατά τόπους περιφέρειες τα κονδύλια που διατέθηκαν δεν εξάντλησαν όλο το ποσό της δημόσιας δαπάνης. Ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 10% των ανωτέρω κονδυλίων παραμένει αδιάθετο.
Αυτό διότι υπήρχε η πρόβλεψη να κρατηθεί ένα ποσό, ώστε να καλυφθούν επιλαχόντες και όσοι τυχόν μπουν στους επιλαχόντες μετά από τις ενστάσεις. Η διαδικασία των ενστάσεων τρέχει παράλληλα με τις γνωστοποιήσεις των δικαιούχων και επιλαχόντων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα. Μετά το πέρας των ενστάσεων οι περιφέρειες θα αναρτήσουν νέους πίνακες με εγκρίσεις ενίσχυσης.
Το «τρικ» και η «παγίδα» με τις τροποποιήσεις
Μια κακή πρακτική που υιοθέτησαν ορισμένα γραφεία μελετητών με την άγνοια των παραγωγών κατήγγειλε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και αντιπρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, Θανάσης Κούντριας. Όπως μας είπε, «κάποιοι μελετητές έβαζαν επενδύσεις εντός των επενδυτικών σχεδίων που δεν επρόκειτο εξαρχής να υλοποιηθούν, ανεβάζοντας έτσι κακόβουλα τη μοριοδότηση των υποψήφιων επενδυτών.
Για παράδειγμα, κάποιος μελετητής έβαζε μέσα στις επενδύσεις του και δενδροκομία ή ακόμα και καινοτομία που δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιήσει, κερδίζοντας έτσι μερικά επιπλέον μόρια. Επίσης, τον Νοέμβριο, πριν από την προκήρυξη του προγράμματος, ‘‘πειράχτηκε’’ έντεχνα η υφιστάμενη κατάσταση πολλών παραγωγών, με την προσθήκη εκτάσεων καλλιεργειών κηπευτικών (σπανάκι) που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.
Αυτό λειτουργεί εις βάρος άλλων παραγωγών που θέλουν να εκτελέσουν το σχέδιό τους επακριβώς και μπορεί να έχασαν την ένταξη εξαιτίας της ανωτέρω πρακτικής», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας ζητά από το υπουργείο τη διερεύνηση των ανωτέρω καταγγελιών.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, μελετητής από το Ναύπλιο, επιβεβαίωσε το εν λόγω φαινόμενο: «Πράγματι, υπάρχουν τέτοιες πρακτικές. Το γεγονός ότι η δημόσια δαπάνη δεν επαρκεί για να εγκριθούν όλοι ή σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές ίσως να ενέτεινε το πρόβλημα. Εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την τόλμη να περάσει την πρόβλεψη περί εύλογου κόστους θα είχαν εξοικονομηθεί επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ και τα πράγματα θα ήταν σίγουρα καλύτερα. Ο διοικητικός φόρτος, ώστε να ελέγχονται όλοι οι παραγωγοί για το αν υλοποιούν σωστά το επενδυτικό τους σχέδιο, είναι μεγάλος και μεταφράζεται σε επιπλέον κόστος».
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, το να προσπαθήσει κάποιος μελετητής να παραπλανήσει τις αρχές, κάνοντας εν συνεχεία μια τροποποίηση είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει μόρια που θα τον φέρουν κάτω από το όριο του πρώτου επιλαχόντος, κατά συνέπεια μπορεί να χάσει την επένδυσή του και να επιστρέψει και τα χρήματα της ενίσχυσης.
Επίσης, σχετικά με ό,τι έχει γραφτεί για την ανάγκη επανασχεδιασμού του μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω των μεταβαλλόμενων αναγκών ενός παραγωγού, ενώ εξελίσσεται η διαδικασία αυτό δεν ισχύει, καθώς ο παραγωγός μπορεί και μετά την έγκριση του σχεδίου του να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, αρκεί αυτή να διατηρεί τα μόρια που είχε και πριν.