Σχέδια Βελτίωσης: Ενεργοποιείται η «εκχώρηση», αγνοείται η αξιολόγηση

Με απόφαση του υπουργείου προχωρά η πρόβλεψη περί «εκχώρησης» της ενίσχυσης από το ΠΑΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης, όπως πρώτη είχε αναγγείλει η «ΥΧ» πριν από μερικές εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διευκόλυνση δεν μπορεί να εφαρμοστεί προς το παρόν, γιατί όπως προβλέπει η απόφαση θα πρέπει να έχει προηγηθεί αίτημα πληρωμής της δημόσιας ενίσχυσης, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να έχει εγκριθεί ο φάκελος του εκάστοτε δικαιούχου που θα κάνει χρήση της εν λόγω απόφασης.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για θετική εξέλιξη, που ωστόσο επισκιάζεται από την ανεξήγητη στασιμότητα του ΥΠΑΑΤ στο θέμα του περίφημου «τιμοκαταλόγου» των τρακτέρ και των παρελκόμενων.

Τα κύρια σημεία της απόφασης

Στην απόφαση περιγράφονται οι βασικοί όροι ώστε να μπορεί κάποιος να εκχωρήσει στην τράπεζα την ενίσχυση που θα λάβει από το ΠΑΑ, αφού προηγουμένως έχει συνάψει δάνειο για την αποπληρωμή μέρους της επένδυσης του εκάστοτε Σχεδίου. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο μελετητής και αντιπρόεδρος του γεωπονικού συλλόγου Μαγνησίας, Θανάσης Κούντριας, «από την απόφαση αυτή εξαιρείται η προκαταβολή.

Δηλαδή, αν κάποιος έχει επενδύσει ήδη ένα συγκεκριμένο ποσό για το Σχέδιο Βελτίωσης, το 50% της προκαταβολής (που αφορά δηλαδή τη δημόσια δαπάνη) εξαιρείται από την εκχώρηση. Για παράδειγμα: Κάποιος έχει μια επένδυση συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Τα 50.000 μπορεί να τα δανειστεί και να κάνει “εκχώρηση” της ενίσχυσης στην τράπεζα. Η προκαταβολή είναι το μισό της δημόσιας ενίσχυσης, δηλαδή στο παράδειγμά μας, 25.000 ευρώ. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το δάνειο που θα συνάψει ο δικαιούχος (αν εγκριθεί από την τράπεζα) υπόκειται σε επιτόκιο».

Χρήσιμη απόφαση μεν, «έκατσε η αξιολόγηση» δε

Όπως διευκρινίζουν στελέχη μελετητικών γραφείων, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που επείγονται να κάνουν μια επένδυση, είτε επειδή έχουν την πεποίθηση ότι ο φάκελός τους θα εγκριθεί, είτε επειδή έχουν κάποια ρευστότητα, είτε για άλλους λόγους. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της εν λόγω απόφασης, εφόσον θα πρέπει πρώτα να έχουν εγκριθεί οι φάκελοι. Πάντως, οι ίδιες πηγές σχολίασαν θετικά την απόφαση, θεωρώντας τη χρήσιμη, ώστε σε μεταγενέστερη φάση να μπορούν οι δικαιούχοι να προχωρήσουν στο υπόλοιπο μέρος της επένδυσής τους.

Αγνοείται η αξιολόγηση

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ, με απόφαση που εξέδωσε, απάλειψε την καταληκτική ημερομηνία για την αξιολόγηση των φακέλων που ήταν το τέλος Ιουνίου και μάλιστα χωρίς να ορίσει νέα καταληκτική ημερομηνία, πιθανώς υπό τον φόβο μήπως η διαδικασία υπερβεί χρονικά την όποια πρόβλεψη. Σε καμία περίπτωση αυτό, βέβαια, δεν είναι υπέρ των αγροτών, που βλέπουν τους κρατικούς μηχανισμούς να αδρανοποιούνται λόγω εκλογών και… καλοκαιρινού διαλείμματος.

Όσον αφορά το καυτό θέμα του «τιμοκαταλόγου» που έχει περιέλθει σε στασιμότητα, πληροφορίες της «ΥΧ» αναφέρουν ότι έχει δρομολογηθεί απόφαση με ΦΕΚ που θα τροποποιεί την προγενέστερη απόφαση του Μαρτίου, μεταθέτοντας επί της ουσίας την ευθύνη στον επόμενο υπουργό.