Σχέδια Βελτίωσης: Πλαστές ενημερότητες στο Β. Αιγαίο, τι δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης στην «ΥΧ»

«Πάγωσαν» τα αποτελέσματα των ενστάσεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς υπάλληλος της περιφέρειας από τη Χίο, σε έλεγχο ενστάσεων παραγωγών από τη Λέσβο, διαπίστωσε πρόβλημα με τις ασφαλιστικές ενημερότητες δύο εξ αυτών, οι οποίες μετά από διασταύρωση με τον ΕΦΚΑ αποδείχθηκαν πλαστές. Το θέμα, που προκάλεσε αίσθηση, ανέδειξε η τοπική εφημερίδα «Τα νέα της Λέσβου». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», υπάρχει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των μελετητικών γραφείων του νησιού, ενώ όπως είναι εύλογο το πολύ σοβαρό αυτό θέμα έχει και ποινικές διαστάσεις.

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας, Παναγιώτης Κουφέλος, 323 παραγωγοί, που είχαν υποβάλει ένσταση, διερευνώνται και διασταυρώνεται η ασφαλιστική τους ενημερότητα, ενώ δεν αποκλείεται να ελεγχθούν και οι φάκελοι των ήδη εγκεκριμένων δικαιούχων. «Έχουμε επιβεβαιώσει με τον ΕΦΚΑ δύο περιπτώσεις πλαστών ενημεροτήτων από τη Λέσβο, που προέρχονται από το ίδιο μελετητικό γραφείο.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις για άλλες τέσσερις περιπτώσεις, τουλάχιστον μία εκ των οποίων προέρχεται από παραγωγό άλλου νησιού πλην της Λέσβου», εξήγησε στην «ΥΧ».

Μετά τις γιορτές τα αποτελέσματα των ενστάσεων

Όπως τόνισε ο κ. Κουφέλος, η περιφέρεια ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία, ενώ έχει έρθει σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ανάλογα με την εξέλιξη των νέων περιπτώσεων, υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε εξέταση των δικαιολογητικών και των αρχικών δικαιούχων. Είμαστε σε επικοινωνία με το ΥΠΑΑΤ και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ και αναμένουμε το πόρισμα του ΕΦΚΑ για τις νέες περιπτώσεις. Όπως μας ενημέρωσαν από την Αθήνα, αυτό που προβλέπεται για την εξέταση των αρχικά ενταγμένων είναι ένας δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των δικαιούχων. Δυστυχώς, για τους νομοταγείς παραγωγούς, που αποτελούν την πλειονότητα, όπως εξελίσσεται η διαδικασία, εκτιμούμε ότι θα είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε τους πίνακες με τα αποτελέσματα των ενστάσεων μετά τις γιορτές».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020