Σχέδια Βελτίωσης: Πράσινο φως για οριστικοποιήσεις τροποποιήσεων, ενώ περιμένουν οι νέοι δικαιούχοι

Ξεκίνησαν εδώ και λίγες ημέρες οι οριστικοποιήσεις αιτημάτων τροποποίησης για τις επενδύσεις Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου έληξε η δοκιμαστική περίοδος. Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, το ypaithros.gr δημοσίευσε τους νέους πίνακες της Κεντρικής Μακεδονίας με τις επιλέξιμες επενδύσεις για τις δράσεις 4.1.1. και 4.1.3. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που λαμβάνουν υπόψη και τις ενστάσεις, η βάση έπεσε στα 64,39 μόρια και στις επιλέξιμες επενδύσεις προστέθηκαν 233 επιπλέον δικαιούχοι (φυσικά πρόσωπα).

Το σύνολό τους για τη Δράση 4.1.1. ανέρχεται σε 2.249. Σειρά παίρνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που αναμένεται να δημοσιεύσει τους νέους πίνακες άμεσα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις περιφέρειες, η ΕΥΕ ΠΑΑ ενημέρωσε ότι οι ΔΑΟΚ μπορούν να ξεκινήσουν την πιστοποίηση των επενδύσεων.

Τι λένε οι μελετητές για τις τροποποιήσεις

Οριστικοποιήσεις αιτημάτων τροποποίησης δέχεται κανονικά το ΠΣΚΕ από τις αρχές της εβδομάδας, χωρίς να λείπουν διάφορα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελετητές. «Το help desk που είχε δημιουργηθεί την περίοδο της πρόσκλησης είχε πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την υποστήριξη των μελετητών και θα ήταν μια καλή ιδέα να επανέλθει», δήλωσε στην «ΥΧ» η Μαρία Δημάκου, που διατηρεί μελετητικό γραφείο στον Αλμυρό Μαγνησίας. Την ίδια άποψη εξέφρασαν και στελέχη περιφερειών της Μακεδονίας.

Μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης

Ένα ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο από 500.000 ευρώ προστέθηκε στην αρχικά προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη για τις εγκεκριμένες επενδύσεις στα Σχέδια Βελτίωσης. Πλέον, όπως προκύπτει από την πρόσφατη τροποποίηση της πρόσκλησης, η δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 585.662.523 ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης να «καλύψει» ορισμένους δικαιούχους, μετά την κατάθεση των ενστάσεων, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτεται, κατά τι, το 10% της δημόσιας δαπάνης που είχε κρατηθεί εκ των προτέρων.

Αντίστροφη μέτρηση για τους «νέους»

Εκατοντάδες νέοι δικαιούχοι προστέθηκαν ανά τις περιφέρειες, μετά τη γνωστοποίηση των νέων πινάκων επιλέξιμων επενδύσεων, όπως προέκυψαν μετά τις ενστάσεις. Ωστόσο, οι μελετητές των παραγωγών αυτών δεν μπορούν να προβούν σε καμία ενέργεια στο ΠΣΚΕ, μέχρι αυτό να στείλει δεδομένα στο ΟΠΣΑΑ και το τελευταίο να «απαντήσει» θετικά. Επομένως, για αιτήματα προκαταβολών, πληρωμών ή πρόσθετες πράξεις, οι παραπάνω θα χρειαστεί να περιμένουν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», η αναμονή τους θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.