Σχέδια Βελτίωσης: Πριν από την Agrotica η ανακοίνωση ένταξης των δικαιούχων

✱ Εγκρίνονται δύο στους τρεις φακέλους
✱ Στα 600 εκατ. ευρώ ο νέος προϋπολογισμός με την κατανομή της υπερδέσμευσης στις περιφέρειες

γράφουν οι Γεωργία Μπόχτη, Αντώνης Ανδρονικάκης

Με την υπογραφή της τελευταίας τροποποιητικής απόφασης από το ΥΠΑΑΤ κλείδωσε μόλις χθες, Πέμπτη 23/1, η κατανομή της υπερδέσμευσης, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, στις περιφέρειες για τα Σχέδια Βελτίωσης, ποσό που αντιστοιχεί στο 94,94% του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης.

Αυτό σημαίνει ότι συνολικά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες της χώρας 600 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με το υπουργείο, δύο στους τρεις αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο μέτρο. Τα ονόματα των δικαιούχων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις ερχόμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εντάξεις θα έχουν δημοσιοποιηθεί πριν από τη διοργάνωση της Agrotica.

Μικρές εκκρεμότητες

Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως επιβεβαίωσαν στην «ΥΧ» τα αρμόδια στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειών, γεγονός που σημαίνει ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν δημοσιοποιηθεί οι εντάξεις. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και για τη Στερεά Ελλάδα και για σχεδόν όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα αποτελέσματα των εγκρίσεων αναμένεται να γνωστοποιηθούν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. «Έχουμε μια μικρή εκκρεμότητα με μονοψήφιο αριθμό φακέλων που πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ή απεντάξεις. Μέχρι την Agrotica θα έχουμε βγάλει πίνακες», δήλωσε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Οικονομίδης.

Την ίδια εικόνα μετέφερε στην «ΥΧ» και η προϊσταμένη του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αποστολία Καραφύλλη: «Έχουμε μια μικρή εκκρεμότητα που αφορά δύο φακέλους. Θεωρώ ότι είμαστε εντός στόχου να βγάλουμε τους πίνακες μέχρι την Agrotica». Όπως διευκρίνισε η ίδια, σε αρκετές περιφέρειες εκ παραδρομής έχουν υποβληθεί φάκελοι που υπάγονται σε άλλη περιφέρεια, οπότε είναι πιθανόν να προχωρήσει η διαδικασία και να δοθεί μια λύση ξεχωριστά για τους φακέλους αυτούς, που άλλωστε είναι ελάχιστοι.

Κατανομή πόρων

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης και την οριστικοποίηση της κατανομής των πόρων της υπερδέσμευσης, έχει ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου οι περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Με βάση την κατανομή της δημόσιας δαπάνης που ανέρχεται πλέον σε 600 εκατ. ευρώ, πιο ευνοημένες είναι οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που σχεδόν τριπλασίασε τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη (από 28,8 σε 75,4 εκατομμύρια ευρώ), του Βόρειου Αιγαίου (από 16,56 στα 46,2 εκατ. ευρώ), της Θεσσαλίας (από 30,88 πήγε στα 65 εκατ. ευρώ) και της Κεντρικής Μακεδονίας (από 59,5 στα 148,18 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια, ελήφθησαν υπόψη τρεις συγκεκριμένοι παράγοντες:

 Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε κάθε περιφέρεια.

 Οι προτεραιότητες της πολιτικής στόχευσης του μέτρου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στη σχετική πρόσκληση και αφορούν την ενθάρρυνση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση περιβαλλοντικών επενδύσεων.

 Η λογική σύγκλισης των περιφερειών.

Από εκεί και πέρα, ένα ερώτημα που παραμένει αφορά τις ενστάσεις, οι οποίες πάντως δεν επηρεάζουν την όλη διαδικασία. Το ερώτημα είναι, αν έχουν συνυπολογιστεί τα κονδύλια από τις ενστάσεις που θα κερδηθούν από την υπερδέσμευση, δηλαδή από τα 600 εκατομμύρια, ή αν θα δεσμευτεί στη συνέχεια επιπλέον ποσό.