Τα σχέδια της Βιοζωκάτ για τα σιλό των Ορυζόμυλων Μακεδονίας

Με ρυθμό ανάπτυξης 55% τρέχει φέτος η βιομηχανία ζωοτροφών από την Κατερίνη

Μη προγραμματισμένη, αλλά διόλου τυχαία ήταν η απόφαση της Βιοζωκάτ να προχωρήσει στην εξαγορά των Ορυζόμυλων Μακεδονίας – Αφοί Μυστακίδη ΑΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης έναντι 1,95 εκατ. ευρώ, η οποία έγινε γνωστή στις αρχές της εβδομάδας.

Το τάιμινγκ του πλειστηριασμού που διενήργησε η doValue στα τέλη Οκτωβρίου φαίνεται ότι «κούμπωσε» ιδανικά με τον επενδυτικό σχεδιασμό της βιομηχανίας ζωοτροφών, η οποία ούτως ή άλλως βρισκόταν σε φάση διεύρυνσης της παραγωγικής και αποθηκευτικής της δυναμικότητας.

«Eίχαμε ήδη καταρτίσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 6,3 εκατ. ευρώ στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε προβλεφθεί η δημιουργία σιλό πρώτων υλών και άλλων αποθηκευτικών χώρων, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση» τονίζει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της Βιοζωκάτ, Τάσος Κυριακίδης. Με αυτό το σκεπτικό, τα σιλό δημητριακών χωρητικότητας 20.000 τόνων και ο αποθηκευτικός χώρος των 2.700 τ.μ. που περιλαμβάνονταν στο «πακέτο» των Ορυζόμυλων Μακεδονίας τράβηξαν αμέσως την προσοχή της εταιρείας. «Με το που ενημερωθήκαμε για τον πλειστηριασμό, κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, προκειμένου να υλοποιήσουμε την εξαγορά, πράγμα που καταφέραμε», σημειώνει ο κ. Κυριακίδης.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, πρόκειται για ένα σύγχρονο και σχετικά καινούργιο συγκρότημα (σ.σ. δημιουργήθηκε το 2004 στο πλαίσιο μιας επένδυσης 25 εκατ. ευρώ), το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Πέραν των αποθηκευτικών χώρων, το συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων οικόπεδο περιλαμβάνει και το βασικό κτήριο του ορυζόμυλου που καταλαμβάνει 3.300 τ.μ. Η τοποθεσία του ακινήτου έπαιξε επίσης τον ρόλο της, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τη στρατηγική θέση της εταιρείας δίνοντάς της το πλεονέκτημα εισαγωγής και εξαγωγής χύδην προϊόντων στην ελληνική αγορά και του εξωτερικού. Σημειωτέον εδώ ότι η Βιοζωκάτ διαθέτει ήδη εγκαταστάσεις σε Κατερίνη, Σέρρες και Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Πάει για τζίρο άνω των 28 εκατ. ευρώ το 2022

Ο βασικός λόγος της εξαγοράς, ωστόσο, ήταν, όπως προαναφέρθηκε, η αύξηση της ζήτησης. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, η Βιοζωκάτ τρέχει φέτος με έναν ρυθμό ανάπτυξης άνω του 55%, αρκετά υψηλότερο δηλαδή από το 30% του κλάδου, ο οποίος αποδίδεται κατά 35% στην αύξηση των πωλούμενων όγκων και κατά 20% στην αύξηση των μέσων τιμών. Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται να κλείσει το 2022 με τζίρο 28-29 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλου, αν συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις της εταιρείας Α & Δ Τριανταφύλλου, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ζωοτροφών για κατοικίδια, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Προτιμούν τη συμπυκνωμένη οι κτηνοτρόφοι

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ένας από τους λόγους της αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα της Βιοζωκάτ έχει να κάνει με την άνοδο των τιμών των δημητριακών. «Με τις πρώτες ύλες σε αυτά τα επίπεδα, πολλοί κτηνοτρόφοι προτιμούν να αγοράζουν έτοιμη συμπυκνωμένη ζωοτροφή», υπογραμμίζει. Ένας δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος, όπως προσθέτει, είναι η γαλλικής προέλευσης εξειδικευμένη τεχνολογία που εφαρμόζει η εταιρεία και η οποία καθιστά τις ζωοτροφές της πολύ αποτελεσματικές στη διατροφή των αιγοπροβάτων.

Το συγκρότημα των Ορυζόμυλων Μακεδονίας – Αφοί Μυστακίδη στο Καλοχώρι είχαν κατασχεθεί λόγω των τραπεζικών χρεών της εταιρείας, η οποία είχε καταθέσει αίτηση ένταξης στις διατάξεις του άρθρου 99, ενώ μέχρι το 2016 εκμισθώνονταν από την Εθνική Τράπεζα (στην οποία οφείλονταν τα μεγαλύτερα ποσά) σε άλλη εταιρεία. Μαζί με τις εγκαταστάσεις στη Χαλάστρα είχαν βγει για πρώτη φορά σε πλειστηριασμό τον Ιανουάριο του 2018 με τιμή εκκίνησης στα 3,35 εκατ. ευρώ.

Προ δεκαετίας, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ενδιαφέρον ξένου πολυεθνικού ομίλου να τοποθετηθεί στην επιχείρηση, ωστόσο, οι σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, εντέλει δεν καρποφόρησαν.