Τα σχέδια των μεγάλων για το 2021: Επιχειρήσεις Αγροδιατροφής

Η χρονιά που φεύγει είναι μία από τις πιο ιδιόμορφες που ζήσαμε. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε σε σημαντικούς θεσμικούς φορείς, συνδέσμους, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις, στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεις εισροών, παροχής υπηρεσιών και αγροδιατροφής, καλώντας τους να αποτιμήσουν τα σημαντικότερα γεγονότα του 2020 στον χώρο που δραστηριοποιούνται και να προσδιορίσουν τις προτεραιότητες και τους στόχους τους για τη νέα χρονιά.


Αλέξανδρος Κοντός

Γενικός διευθυντής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ)

Προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών και διατήρηση της δυναμικότητας του ελληνικού
καπνού

Είναι γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε έντονα την οικονομική και παραγωγική ζωή της χώρας. Η ιδιαιτερότητα αυτής της δυσκολίας έγκειται στο γεγονός ότι αφενός οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι σχεδόν παντού εμφανείς και το ίδιο έντονες, αφετέρου δε στο ότι διαπερνά με επιβαρυντικό τρόπο σχεδόν όλα τα στάδια της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητάς μας.

Η ΣΕΚΕ ως μία βιομηχανία μεταποίησης καπνού σε φύλλα, με σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά παράλληλα άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή της πρώτης ύλης μας, δηλαδή του καπνού, αποτελεί μία από τις περιπτώσεις που επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στην προφύλαξη της παραγωγικής δραστηριότητάς της και στην αδιάλειπτη λειτουργία της εν μέσω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών.

Ένα από τα κύρια άμεσα ζητήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ήταν και είναι η αδιάλειπτη λειτουργία μας, με τρόπο που να διασφαλίζει την υγιειονομική ασφάλεια για τους εργαζομένους μας και παράλληλα να ανταποκρίνεται στον προγραμματισμό που είχαμε κάνει με τους πελάτες μας στο εξωτερικό. Πέραν αυτού, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κληθήκαμε να διαχειριστούμε και ζητήματα που έχουν σχέση με την παραγωγή του καπνού, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης για την ποσοτική και ποιοτική επάρκεια του προϊόντος, ώστε να στηρίξουμε τους παραγωγούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά πρακτικά προβλήματα και παράλληλα να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της καλλιέργειας με βάση τα αυστηρά πρωτόκολλα και κριτήρια που θέτουν οι πελάτες μας.

Καταφέραμε να είμαστε από τις επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες σε αυτή την πρωτόγνωρη δυσκολία, δεν «βάλαμε χειρόφρενο», προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις των καιρών με μεγάλη υπευθυνότητα και καταφέραμε να διατηρήσουμε τη δυναμική μας σε μεγάλο βαθμό.

Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε χωρίς κανένα εφησυχασμό και να διατηρήσουμε απρόσκοπτη τη λειτουργία μας χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον προγραμματισμό μας για τη νέα χρονιά.


Κώστας Αποστόλου

Πρόεδρος Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ)

Η ΕΚΕ στήριζε και θα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον

Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά της COVID-19. Πέρα από τα συνηθισμένα προβλήματα, φέτος όλοι έχουμε να αναμετρηθούμε με τις αναταράξεις, τις αβεβαιότητες, τα αυξημένα κόστη που προκαλεί η πανδημία.

Για όσους εργάζονται για την αγροτική παραγωγή και τη μεταποίησή της, δεν υπάρχει αναστολή και τηλεργασία. Τα δέντρα χρειάζονται φροντίδες όταν τις χρειάζονται, τα ροδάκινα πρέπει να μαζευτούν όταν είναι ώριμα και να μεταποιηθούν σε ελάχιστες ώρες. Για αυτό, ας αναγνωρίσουμε τη μεγάλη επιτυχία της φετινής χρονιάς: Όλη η διαθέσιμη παραγωγή συλλέχθηκε και μεταποιήθηκε.

Εμπορικά, το τέλος του Σεπτέμβρη βρήκε τις βιομηχανίες μεταποίησης ροδάκινου με αποθέματα ίδια με τα περσινά. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πόσο θα κρατήσει το δεύτερο lockdown, αλλά και πώς θα επηρεάσει τη ζήτηση. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να προβλέψουμε την έκταση της οικονομικής ύφεσης που θα προκληθεί στις αγορές.

Τα ειδικά προβλήματα της φετινής χρονιάς δεν πρέπει να μας αποσπούν από τη μεγάλη εικόνα. Οι προκλήσεις είναι σημαντικές. Για να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου μας, χρειαζόμαστε ποιοτικότερα ροδάκινα. Για να κρατήσουμε τους παραγωγούς μας ικανοποιημένους, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτά πρέπει να τα πετύχουμε προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα του κλίματος και προετοιμαζόμενοι για τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις της παραγωγής που επιβάλλουν οι καταναλωτές και αναμένεται να γίνουν κανόνας.

Φέτος, ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Δίκτυο Πυρηνοκάρπων». Το Δίκτυο φιλοδοξεί να βελτιώσει την ποιότητα και την απόδοση της παραγωγής, μέσω της τακτικής παρουσίας γεωπόνου στο χωράφι δίπλα στον παραγωγό και συμβασιοποιημένων και σταθερών σχέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση φρούτων.

Οι γεωπόνοι θα βοηθούν τους παραγωγούς να καλλιεργούν χρησιμοποιώντας ένα νέο πρωτόκολλο καλλιέργειας, που ενσωματώνει θεωρητική γνώση και πρακτική εμπειρία ετών, αλλά και τα νέα δεδομένα του κλίματος και της αγοράς. Το Δίκτυο θα ελέγχει και θα πιστοποιεί ότι το πρωτόκολλο τηρείται και ότι τα τελικά προϊόντα πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές και οι συμβεβλημένες βιομηχανίες θα τα παραλαμβάνουν ως προϊόντα ανώτερης ποιότητας.

Η ΕΚΕ στήριζε και θα στηρίζει πάντα τις οργανωμένες πρωτοβουλίες που στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον και επιδιώκουν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες.


Ευθύμιος Μπαλάνης

Γενικός διευθυντής ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Στόχος η ταύτιση με την ποιότητα και η παραμονή στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Το πρώτο μισό του καλοκαιριού, για το 2020, κύλησε φυσιολογικά για τα ροδάκινα και νεκταρίνια VELVITA. Η χαλαζόπτωση όμως στις αρχές του Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 40% επί του συνόλου. Η ζήτηση ήταν και φέτος αυξημένη, λόγω της σταθερής ποιότητας των ροδάκινων και νεκταρινιών VELVITA, οι τιμές ήταν καλύτερες από άλλα χρόνια, όμως η οικονομική ζημιά των παραγωγών δεν καλύπτεται αν δεν υπάρξει ενίσχυση από το κράτος. Επιπλέον, με τη μειωμένη παραγωγή, ο συνεταιρισμός δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των συνεργατών του, κυρίως στο εξωτερικό, και ευελπιστούμε να μην έχει αυτό επίδραση και τη νέα χρονιά.

Το 2020 ήταν η δεύτερη χρονιά για τη διακίνηση σε Ελλάδα και Κύπρο των μήλων KIKU, με τα αποτελέσματα να είναι ελπιδοφόρα. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια, το μήλο KIKU θα αναγνωριστεί περισσότερο από τους Έλληνες καταναλωτές, η ζήτησή του θα αυξηθεί, και ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ θα προσπαθήσει να μεγαλώσει το δίκτυο παραγωγών που συνεργάζεται, προσφέροντάς τους κάθε δυνατή στήριξη.

Συνεχίζοντας τον εξαγωγικό του προσανατολισμό, ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ συμμετείχε με περίπτερο το 2020 σε εκθέσεις όπως η FRUIT LOGISTICA στο Βερολίνο. Στον προγραμματισμό υπήρχε και η συμμετοχή άλλες εκθέσεις (FRESKON, FRUIT ATTRACTION, MAC FRUIT, WOP DUPAI, FOODEX SAUDI) κατά τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε στελέχη του συνεταιρισμού να συνομιλήσουν από κοντά με παλιούς και νέους συνεργάτες και να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο πελατολόγιο, όμως ο κορωνοϊός οδήγησε σε αναπροσαρμογή των σχεδίων.

Στόχος του ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ παραμένει η ταύτισή του με επώνυμα προϊόντα και, φυσικά, η παραμονή στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σχέδια για το μέλλον υπάρχουν πολλά, εκ των οποίων κάποια ευελπιστούμε να υλοποιήσουμε το 2021 και τα οποία θα τα ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή.


Βασίλης Γούναρης

Διευθύνων σύμβουλος, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ

Παραμένουμε στο πλευρό του παραγωγού παρά την πανδημία

Η χρονιά που φεύγει ήταν διαφορετική και πρόκειται να μείνει χαραγμένη βαθιά στη μνήμη μας. Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις και οι σκληρές αλλαγές, που βιώσαμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προκάλεσαν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία και στην καθημερινότητά μας.

Στην BASF, παραμείναμε όλον τον καιρό 100% ενεργοί, προσφέροντας ολοκληρωμένες και συνδυαστικές λύσεις στους παραγωγούς από τον σπόρο έως τη συγκομιδή. Περισσότερο από ποτέ αξιοποιήσαμε την εμπειρία μας, την τεχνολογία, τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και φυσικά τους ανθρώπους μας, για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία και να ενισχύουμε την τοπική αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να μειώσουμε την «απόσταση» μεταξύ μας, δημιουργήσαμε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα με ονομασία «STAY CONNECTED», μέσω της οποίας όσοι επιθυμούσαν, μπορούσαν να επικοινωνούν εύκολα και άμεσα με τους ανθρώπους μας και να λαμβάνουν συμβουλές και συστάσεις.

Η πανδημία δεν σταμάτησε τις προσπάθειες και τα σχέδιά μας για έμπρακτη υποστήριξη των συλλογικών προσπαθειών εξωστρέφειας και παραγωγής ποιοτικών ανταγωνιστικών προϊόντων που μπορούν να βρουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, διοργανώσαμε το 7ο Ελληνογερμανικό e-Φόρουμ Τροφίμων με τίτλο «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία», μαζί με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Τράπεζα Πειραιώς, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και την Enterprise Greece.

Στο πλαίσιο του e-Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν e-συναντήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη νέων συνεργασιών ή και τη σύναψη νέων συμφωνιών σε εμπορικό επίπεδο μεταξύ Ελλήνων παραγωγών και Γερμανών αγοραστών. Από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι 63 εταιρειών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε οκτώ μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ήταν οι METRO, LIDL, Efti Frucht και Expa Frucht.

Για το 2021, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και να τον στηρίζουμε με καινοτόμα προϊόντα και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αειφόρες πρακτικές.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους πρότυπους ελαιώνες της BASF, μιας πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της στοχευμένης, ορθολογικής και προσαρμοσμένης στις τοπικές συνθήκες φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια της ελιάς αλλά και η εμφιάλωση του πρώτου λαδιού, επιβεβαίωσαν ότι αξίζει η συνέχεια αυτής της προσπάθειας και το 2021. Αντίστοιχα, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα «Πιστοποίηση FiberMax με Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές (CSF)», με κοινό στόχο των συνεργαζόμενων πλευρών την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αγοράς σε ό,τι αφορά το ελληνικό βαμβάκι, αλλά και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα βαμβακιού.

Τη νέα χρονιά, φέρνουμε στην ελληνική αγορά για τη δενδροκομία το μυκητοκτόνο Delan® Gold με ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα και το Revysol, μια αζόλη νέας γενιάς, το οποίο αναμένεται να λάβει έγκριση και στο αμπέλι. Καθώς και το Priaxor®, ένα νέο μυκητοκτόνο στα σιτηρά και το νέο βιολογικό μυκητοκτόνο Serifel® για μεγάλη γκάμα καλλιεργειών.

Τα επόμενα βήματα ανάπτυξης περιλαμβάνουν, επίσης, τους σπόρους λαχανικών. Η BASF, μετά την εξαγορά του 2018, απέκτησε ολόκληρη την επιχειρηματική δραστηριότητα της Bayer στον τομέα των σπόρων λαχανικών, υπό το παγκόσμιο εμπορικό σήμα Nunhems®. Από τον Οκτώβριο 2020, η BASF Ελλάς ανέλαβε τη διανομή των ποικιλιών της Nunhems®, γεγονός που αποτελεί πιλοτικό πρότζεκτ παγκοσμίως για την BASF, ενισχύοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις που προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό.

Το 2021 θα αποτελέσει για την BASF ακόμα μια ψηφιακή χρονιά. Η ομάδα xarvio™ Digital Farming Solutions της BASF θα συνεχίσει να εξελίσσει τις ψηφιακές εφαρμογές xarvio™ και να σχεδιάζει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου των γεωργικών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και τροφής παγκοσμίως. Τέλος, δύο νέα ψηφιακά εργαλεία της BASF, το AgSolutions Finder και το AgAssist, φιλοδοξούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα και τη δύσκολη δουλειά των παραγωγών.


Χριστίνα Φ. Λεγάκι

Country leader, Corteva Agriscience Hellas

Εργαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του αγρότη για τα επόμενα 20 χρόνια

H πανδημία της COVID-19 επηρέασε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πυλώνα της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητος για τον πλανήτη μας -και θα συνεχίσει να είναι. Ενώ πολλά πράγματα ήταν έξω από τον άμεσο έλεγχό μας, καταφέραμε να επικεντρωθούμε στις προτεραιότητές μας και να συνεχίσουμε με συνέπεια τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες για την εξυπηρέτηση των πελατών μας.

Οι εποχές σποράς και συγκομιδής δεν μπορούν να καθυστερήσουν, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Οι ομάδες μας έπρεπε να είναι έτοιμες να παραδώσουν προϊόντα, να παρέχουν τεχνική υποστήριξη και να συνεχίσουν είτε από κοντά, όταν οι συνθήκες και τα μέτρα το επέτρεπαν, είτε από μακριά να είναι κοντά στους παραγωγούς. Με περιορισμούς κοινωνικής απόστασης και μετακινήσεων, προχωρήσαμε σε προσαρμογές και βελτιώσεις για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες ανάγκες.

Στον αγροδιατροφικό τομέα, η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αξία της πιστοποίησης, αλλά και της καινοτομίας έρχονται σε πρώτο πλάνο. Στην Corteva Agriscience™, εργαζόμαστε τώρα για να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας σε 10, 15, ακόμα και 20 χρόνια. Είμαστε έτοιμοι για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες, αλλά δεν αφήνουμε τα έκτακτα γεγονότα να αλλάξουν δραματικά το μακροπρόθεσμο όραμά μας.

Πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε, για να βοηθήσουμε στη διατήρηση βιώσιμων καλλιεργειών που τροφοδοτούν τον κόσμο και την οικονομία. Με ένα διευρυμένο πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών και με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία θα συνεχίσουμε και τη χρονιά που έρχεται να είμαστε κοντά και μαζί με τον Έλληνα παραγωγό που σε οποιαδήποτε συνθήκη, ακόμα και πανδημίας, είναι στην πρώτη γραμμή και φροντίζει για την τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εμπειρία των μεγαλύτερων αγροτών, η ανυπομονησία και το όραμα των νεότερων, η έρευνα της επιστημονικής κοινότητας και η παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι τα όπλα μας για έναν βιώσιμο και κερδοφόρο αγροτικό τομέα. Με τη συνεργασία και τη συμβολή όλων μας, θα οικοδομήσουμε ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον.