Τα σχέδια των μεγάλων της αγροδιατροφής για το 2022: Επιχειρήσεις

Το 2020 ήταν η χρονιά κατά την οποία εμφανίστηκε η πανδημία, πιάνοντας εξαπίνης ολόκληρο τον κόσμο και κλονίζοντας τα θεμέλια της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας. Το 2021, που σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε, είναι η χρονιά μέσα στην οποία ο κορωνοϊός έγινε μέρος της καθημερινότητας όλων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, με την οικονομία να βρίσκει εκ νέου τον βηματισμό της σε μεγάλο βαθμό, πάντα υπό νέους όρους και προϋποθέσεις.

Η «ΥΧ» απευθύνθηκε σε σημαντικούς θεσμικούς φορείς, συνδέσμους, επαγγελματικές οργανώσεις και ενώσεις, στελέχη τραπεζών, επιχειρήσεις εισροών, παροχής υπηρεσιών και αγροδιατροφής, καλώντας τους να κάνουν μία αποτίμηση των σημαντικότερων στιγμών του κλάδου τους μέσα στο 2021, καθώς και να δώσουν το στίγμα για τη στόχευση και τις προτεραιότητές τους τη νέα χρονιά. 

Μέρος Ε’: Επιχειρήσεις

Ρόζα Γαργαλάκου, Διευθύνουσα σύμβουλος NEUROPUBLIC
Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς να καινοτομούμε υπέρ του Έλληνα αγρότη

Για τη NEUROPUBLIC, όπως και για πολλές άλλες επιχειρήσεις, το 2021 ήταν μια χρονιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μεταβατική, καθώς αφήσαμε πίσω μας το 2020 με την έξαρση της COVID-19, τους αυστηρούς περιορισμούς και την προσαρμογή σε νέα μοντέλα λειτουργίας, επικοινωνίας και συνεργασίας με συνεργάτες και πελάτες μας, και ζήσαμε μια χρονιά με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Έτσι, παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, μέσα στο 2021 είχαμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις και να υλοποιήσουμε προγραμματισμένες δράσεις, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν το 2020, καθώς και η εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα από τη νέα αυτή κατάσταση, μας επέτρεψαν να προβούμε μέσα στο 2021 σε κινήσεις εξωστρέφειας, οι οποίες μας έφεραν πιο κοντά σε πελάτες και συνεργάτες μας.

Μεταξύ άλλων, στις αρχές του έτους κυκλοφορήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης για τους αγρότες, το gaiasense1, μέσω της νέας εφαρμογής του gaiasense για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets. Παράλληλα, συμμετείχαμε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης –για πρώτη φορά με έναν ξεχωριστό χώρο, σε εξωτερικό περίπτερο–, ενώ παρουσιάσαμε τις καινοτόμες ψηφιακές λύσεις μας για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Διεθνή Έκθεση BEYOND 4.0, αλλά και στο 2ο Συνέδριο Διευθύνσεων Πληροφορικής των Περιφερειών Ελλάδας. Ήμασταν μία από τις προσκεκλημένες εταιρείες του 1ου Emerging Tech Forum που διοργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών, όπου συζητήσαμε για τον ρόλο των νέων τεχνολογιών και δεδομένων στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα – και όχι μόνο.

Την ίδια στιγμή, μέσα στο 2021, υλοποιήσαμε στρατηγικούς μας στόχους, όπως την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συνεργασίας μας με την Τράπεζα Πειραιώς, με τη συμμετοχή της Τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο της NEUROPUBLIC.

Στόχος μας για το 2022 είναι να συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας σε όλους τους τομείς με αμείωτους ρυθμούς και, ταυτόχρονα, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα –όπως κάνουμε από το 2003, που ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας– με γνώμονα τις αρχές που πρεσβεύουμε στη NEUROPUBLIC: αξιοπιστία, συνέπεια, πρωτοβουλία, δημιουργικότητα και, φυσικά, σεβασμό, τόσο προς τους πελάτες, όσο και προς το ανθρώπινο δυναμικό μας.

TUV AUSTRIA Hellas
Η πιστοποίηση είναι πολιτισμός

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ήρθαμε αντιμέτωποι με τη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας και, φυσικά, όλων των συνεπειών και αλλαγών που δημιούργησε τόσο στην oικονομία, όσο και στην κοινωνία. Οι νέες ανάγκες που ανέκυψαν στην αγορά, αλλά και οι ευρύτερες δομικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των καταναλωτών, επηρέασαν όλους τους κλάδους και, αναπόφευκτα, και της Πιστοποίησης.

Στην TUV AUSTRIA Hellas, προσαρμοστήκαμε για ακόμα μία φορά με δημιουργικότητα. Αξιοποιώντας τη βαθιά εμπειρία των ανθρώπων μας, αλλά και την υψηλή τεχνογνωσία του TUV AUSTRIA Group, συνθέσαμε και εφαρμόσαμε πρώτοι νέα σχήματα πιστοποίησης και καινοτόμες υπηρεσίες που απαντούν σε αυτές τις ανάγκες, διασφαλίζουν τις επιχειρήσεις και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Παράλληλα, εστιάσαμε στις αναδυόμενες απαιτήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό του επιχειρείν, για ψηφιοποίηση της οικονομίας, αλλά και για πράσινη μετάβαση, μένοντας πάντα στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας με δέσμευση ευθύνης. Κύριος στόχος μας ήταν να εξασφαλίζουμε την ομαλή μετάβαση όσων μας εμπιστεύτηκαν, σε κάθε στάδιο του μετασχηματισμού της ίδιας της οικονομίας. Στο κλείσιμο λοιπόν του 2021, νιώθουμε περήφανοι που η απρόσκοπτη διαδρομή μας συνεχίζεται και η TUV AUSTRIA Hellas σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις. Κοιτάμε με αισιοδοξία το 2022, χτίζοντας σε υγιείς βάσεις που θεμελιώνονται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι το αποτύπωμα του TUV AUSTRIA Group στην ελληνική και διεθνή αγορά διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία τρία συναπτά έτη, τόσο μέσα από πρωτοποριακές υπηρεσίες που απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με μεράκι και επιμονή, με πάθος για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ανθρώπων μας, του Οργανισμού μας και της πολλαπλασιαστικής αξίας που προσδίδουμε στην επιχειρηματική δραστηριότητα των πελατών μας. Και προχωράμε, με οδηγό τη φιλοσοφία μας ότι η πιστοποίηση είναι πολιτισμός.

Eurobank
Μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης του κλάδου η προγραμματική περίοδος του 2022

Ο αγροδιατροφικός τομέας, ένας σημαντικός πυλώνας για την ελληνική οικονομία, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμβολή του στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στις εξαγωγές της χώρας, εκσυγχρονίζοντας την παραγωγή του, επενδύοντας σε «πράσινες πρακτικές» και νέες τεχνολογίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού κενού που αντιμετωπίζει η οικονομία μετά την πολυετή κρίση.

Η προγραμματική περίοδος που ξεκινά το 2022, με αναπτυξιακά προγράμματα που εστιάζουν και στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι μια μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης του κλάδου. Η Eurobank στέκεται δίπλα σε όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να διευκολύνει τη διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων, αναπτύσσοντας εργαλεία χρηματοδότησης και στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συμβουλευτικής στους πελάτες της:

✱ Μέσω του πλέγματος υπηρεσιών «EUROBANK Ανάπτυξη», προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστήριξη σε όλα τα στάδια υλοποίησης μιας επένδυσης, από τον έλεγχο επιλεξιμότητας, στην υποβολή της πρότασης και την επιλογή των κατάλληλων συνεργατών, μέχρι τη χρηματοδότηση της ίδιας συμμετοχής.

✱ Υλοποιεί δράσεις για την κάλυψη των αναγκών σε όλη τη διάρκεια του ΠΑΑ 2021-2027 και εκταμιεύει δάνεια έναντι επιχορήγησης για τις ανάγκες των Σχεδίων Βελτίωσης.

✱ Με το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας EIF-Agri, για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει έγκριση για κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης για επενδυτικά κεφάλαια.

✱ Ιδιαίτερη σημασία δίνεται επίσης στο νέο προνομιακό πρόγραμμα Χρηματοδότησης Φωτοβολταϊκών (ΦΒ) που αφορά τη χρηματοδότηση νέων ΦΒ πάρκων και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ΦΒ πάρκων με ευνοϊκότερους όρους.

✱ Παρέχει χρηματοδότηση νέων αγροτών, μέσω του προγράμματος μικροπιστώσεων της AFI, για Κεφάλαιο Κίνησης και επενδυτικά κεφάλαια, με υποστήριξη και mentoring από την AFI.

✱ Για την απόκτηση ή ανανέωση αγροτικού εξοπλισμού η τράπεζα συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες του χώρου, προσφέροντας προγράμματα χρηματοδότησης εξοπλισμού με προνομιακούς όρους.

✱ Διαθέτοντας εμπειρία στις Διεθνείς Εμπορικές Συναλλαγές, η Eurobank προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για την επέκταση των επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Exportgate και του Trade Club Alliance, καθώς και στο πλαίσιο των τακτικών επιχειρηματικών συναντήσεων Trade Corridors, για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων.

Δρ. Παναγιώτης Θεοχάρης – Διευθύνων σύμβουλος ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι εξαιρετικά επείγουσα

Η οικονομική κρίση που ακολούθησε την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, κατά τη χρονιά που πέρασε, ανέδειξε την ανάγκη για μια ριζική στροφή της χώρας σε νέες δυναμικές παραγωγικές πρακτικές. Η ευαισθησία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στις εξωτερικές και απρόβλεπτες μεταβολές εμφάνισε τις σοβαρές της συνέπειες στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στην αγροτική οικονομία γενικότερα. Η συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι εξαιρετικά επείγουσα. Ο κύριος μοχλός αλλαγής είναι η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Απαιτείται ένα νέο πρότυπο βιώσιμης γεωργίας και για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας, απαιτείται η ανάπτυξη και η λειτουργία ενός Συστήματος Παροχής Συμβουλών, για να εξασφαλίζεται στους αγρότες η δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αναπτυξιακού μοντέλου του πρωτογενούς τομέα, με την προώθηση και τη διάδοση της απαραίτητης γνώσης και της συμβουλευτικής υποστήριξης που χρειάζονται οι παραγωγοί μας. Η Αγροτική Καινοτομία ΑΕ επιδιώκει να αποτελέσει τον κεντρικό φορέα παροχής υπηρεσιών ευφυούς συμβουλευτικής στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον σκοπό αυτόν, αξιοποιεί τις μεθοδολογίες και τα πορίσματα των αναπτυξιακών κατευθύνσεων στον Αγροτικό Τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Αγροτική Καινοτομία πιστεύουμε ότι η σύγχρονη γεωργία θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της καινοτομίας, της γνώσης και των σύγχρονων τεχνολογιών στην αγροτική οικονομία και την αγροτική επιχείρηση. Με τους Γεωργικούς Συμβούλους συνδέουμε την παραγωγή με την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη, που πρέπει να έχει ο σύγχρονος αγρότης προκειμένου να ενισχύσει την ποιότητα, την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της καλλιέργειας.

Επιπλέον, με την ευφυή γεωργία παρέχουμε τα επιστημονικά εργαλεία, προκειμένου οι γεωργικές συμβουλές να είναι εστιασμένες στις ανάγκες του παραγωγού και να προκύπτουν ως αποτέλεσμα ορθολογικής επεξεργασίας και τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας. Επενδύουμε στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, για ένα νέο αναπτυξιακό όραμα για την αγροτική παραγωγή. Ευχόμαστε ένα ευτυχές και παραγωγικό νέο έτος.

Γιώργος Κωνσταντόπουλος – Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)
Η εξωστρέφεια συμπληρώνει το οικονομικό παζλ της Ελλάδας

Το 2021 ήταν μία χρονιά κατά την οποία βγάλαμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για την εγχώρια οικονομία και την εξωστρέφεια. Αφενός, η πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών στο πρώτο δεκάμηνο του έτους κατά 29% απέδειξε την ανθεκτικότητα και τη δυναμική των εξαγωγών. Αφετέρου, έγινε εμφανές ότι το κομμάτι που έλειπε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το παραγωγικό και οικονομικό παζλ της Ελλάδας ήταν η εξωστρέφεια.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στις επιχειρήσεις -και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές- όπως είναι η τεράστια αύξηση του μεταφορικού κόστους και των πρώτων υλών, αυτές κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ενισχύσουν ουσιαστικά την οικονομία, οδεύοντας για ρεκόρ εξαγωγών.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι εξαγωγές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 36 δισ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά. Ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα τους συγκεκριμένα στον πρωτογενή τομέα. Στο α’ εξάμηνο του 2021, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών ήταν αυξημένες κατά 11% σε σχέση με το 2020 και κατά 22% σε σχέση με το 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε 538 εκατ. ευρώ και σε 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Απεδείχθη για μία ακόμη φορά το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος για την ελληνική οικονομία και ότι η εξωστρέφειά του θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ, το αντίθετο μάλιστα. Οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες εντείνονται, τη στιγμή που η εξαγωγική μας βάση παραμένει πολύ μικρή, καθώς μόλις το 15% των επιχειρήσεων εξάγει. Μάλιστα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 0,2% του συνόλου, πραγματοποιούν πάνω από το 70% των εξαγωγών. Παρά τη σημαντική βελτίωση των αριθμών, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα υφιστάμενα προβλήματα και παραμένουμε επιφυλακτικοί. Ο ανταγωνισμός εντείνεται και πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρείν. Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και βλέπουμε την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα με τη γεωργία ακριβείας.

Αντίστοιχα, έχουμε μπροστά μας περιβαλλοντικές προκλήσεις και ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που πρέπει να λάβουμε υπόψη στη στρατηγική μας. Οι δείκτες ESG (Environmental, Social, Governance) θα αποτελέσουν κριτήριο επιχειρηματικής επέκτασης και ανάπτυξης. Όλα αυτά ξεκινούν άμεσα από το 2022 και αποτελεί αδήριτη ανάγκη να μπουν στο παιχνίδι της εξωστρέφειας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒΕ, όπως κάνει τα τελευταία 46 χρόνια, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναγνωρίζει τις πλέον σύγχρονες τάσεις στο διεθνές επιχειρείν και αφυπνίζει, ενημερώνει, προετοιμάζει και εκπαιδεύει τις επιχειρήσεις-μέλη του. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος για το 2022, με την ευχή οι εξαγωγές να επιτύχουν πολλά νέα ρεκόρ.

Χριστίνα Λεγάκι – Country Leader Ελλάδας, Κύπρου & Ισραήλ, Corteva Agriscience
Οι αγρότες χρειάζονται εργαλεία που να ανταποκρίνονται
στις οικονομικές και περιβαλλοντικές ανάγκες τους

Τόσο το 2020, όσο και το 2021, η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε αλυσιδωτές κρίσεις σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, ο πρωτογενής τομέας απέδειξε την αντοχή του, την προσαρμοστικότητά του, αλλά και τη δυναμική του. Οι αγρότες ζουν από τη γη. Εργάζονται σκληρά για να τη διατηρήσουν και να την προστατεύσουν, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να έχουν υψηλές αποδόσεις και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους για να τις παραδώσουν στην επόμενη γενιά.

Θέλουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Και για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, οι αγρότες χρειάζονται πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχουν και οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις.

Στην Corteva Agriscience εργαζόμαστε δίπλα-δίπλα με τους αγρότες, για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν τους στόχους τους. Δεσμευόμαστε να είμαστε ένας αξιόπιστος συνεργάτης, ο οποίος παρέχει χρήσιμα εργαλεία και γνώσεις που προσθέτουν αξία για τους αγρότες, ωφελούν το περιβάλλον και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σήμερα οι γεωργικές πρακτικές εξετάζονται όπως ποτέ άλλοτε και οι καταναλωτές θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πώς το φαγητό φτάνει στο τραπέζι τους.

Η επισιτιστική ασφάλεια και η επάρκεια χρειάζονται έναν ισχυρό και βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Οι στόχοι των αγροτών ευθυγραμμίζονται με τις δικές μας δεσμεύσεις για την αειφορία και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε παρέχοντας εργαλεία που ανταποκρίνονται στις οικονομικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των αγροτών, των καταναλωτών και της κοινωνίας.

Ο αγροτικός κόσμος, και ειδικά οι νέοι, επιδιώκουν την εκπαίδευσή τους σε βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, ψηφιακές τεχνολογίες, καινοτομία και διεύρυνση των συνεργασιών. Και το 2022 στόχος μας παραμένει να προσφέρουμε στους αγρότες λύσεις προστιθέμενης αξίας που θα παρέχουν πραγματικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Βασίλης Γούναρης – Διευθύνων σύμβουλος, BASF Ελλάς
Το μέλλον της γεωργίας ξεκινά εδώ

Η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις. Η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση δημιούργησε αβεβαιότητα τόσο στην κανονικότητα των εργασιών, όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επιπρόσθετα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη επηρέασαν ποιοτικά και ποσοτικά το παραγόμενο προϊόν.

Παρ’ όλα αυτά, στην BASF παραμείναμε αισιόδοξοι και 100% μάχιμοι. Περισσότερο από ποτέ αξιοποιήσαμε την εμπειρία, την τεχνολογία, τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και τους ανθρώπους μας, για να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία και να ενισχύσουμε την τοπική αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Έχοντας ως στόχο τη στήριξη του παραγωγού με συνδυαστικές λύσεις από τον σπόρο έως τη συγκομιδή, που βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών σε ακραίες συνθήκες και στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος, εστιάσαμε σε τέσσερις διαφορετικούς πυλώνες: Αειφόρες πρακτικές φυτοπροστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης, σπόρους & γενετικά χαρακτηριστικά, ψηφιακά εργαλεία και πρότυπους αγρούς για ανάδειξη καλών καλλιεργητικών πρακτικών.

Το 2021, εγκαταστήσαμε νέους Πρότυπους Ελαιώνες και επεκτείναμε την ίδια προσέγγιση σε μήλα και ροδάκινα με δύο νέους αγρούς, τα «BASFields». Εφαρμόσαμε καινοτόμα προϊόντα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες χρήσεις τους και συλλέξαμε πληροφορίες από αγρομετεωρολογικούς σταθμούς.

Φέραμε στην ελληνική αγορά για τη δενδροκομία το μυκητοκτόνο Delan® Gold, με ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα και παρουσιάσαμε το μυκητοκτόνο Revysol®, μία τριαζόλη νέας γενιάς, με ξεχωριστή δομή. Στη χώρα μας, το Revysol® έλαβε έγκριση σε μηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αμπέλι και σε σημαντικές ασθένειες όπως φουζικλάδιο, ωίδιο, μονίλια και αλτερνάρια. Τέλος, αναλάβαμε, ως BASF Ελλάς, τη διανομή των ποικιλιών της Nunhems®, γεγονός που αποτέλεσε πιλοτικό πρότζεκτ παγκοσμίως για την BASF με μεγάλη επιτυχία.

Το 2022 δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη γεωργία με καινοτόμες λύσεις για όλους τους τύπους συστημάτων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής, καθώς και προϊόντα φυσικής προέλευσης, όπως μικροβιακά, φυσικές ουσίες ή φερομόνες, και προϊόντα χημικής φύσης για τον επαρκή έλεγχο εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων.

Επίσης, προγραμματίζουμε επέκταση του προγράμματος CSF, με στόχο την προστιθέμενης αξία στην παραγωγική αλυσίδα βαμβακιού. Μάλιστα, ευελπιστούμε το 2022 να δούμε τα πρώτα ρούχα με πιστοποίηση CSF.

Ακόμη, φέρνουμε στην αγορά σπόρους ρυζιού της νέας τεχνολογίας Provisia®, για αποτελεσματικότερη διαχείριση του σημαντικού προβλήματος του κόκκινου ρυζιού. Τέλος, εμπλουτίζουμε με λειτουργίες τα ψηφιακά εργαλεία AgSolutions Finder και AgAssist που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων στο χωράφι.

Η γεωργία αλλάζει και αποτελεί δική μας ευθύνη να διευκολύνουμε αυτήν την αλλαγή, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις αειφόρες πρακτικές. Το μέλλον της γεωργίας ξεκινά εδώ!

Μανώλης Παναγιωτόπουλος – Country Commercial Lead Greece & Cyprus, Τομέας Επιστήμης Γεωργίας, Bayer Ελλάς
Δύσκολα προβλέψιμο το τοπίο των εισροών

Το 2021 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, όσον αφορά τις τιμές των παραγόμενων προϊόντων (commodities) στις εκτατικές καλλιέργειες. Το ρεκόρ τιμών για το βαμβάκι, αλλά και για τα σιτηρά και το καλαμπόκι δίνουν μια ιδιαίτερα θετική ώθηση για τη νέα χρονιά. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε, όμως, τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν μέσα στη χρονιά, όπως οι όψιμοι παγετοί την άνοιξη και το ιδιαίτερα ξηρό καλοκαίρι, που συνέβαλαν στη μείωση της παραγωγής, την υποβάθμιση της ποιότητας και σε εκτεταμένες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες, όπως τις δενδροκομικές, αλλά και τα αμπέλια.

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η δυσκολία στη διασφάλιση διαθεσιμότητας αρκετών εισροών, κάτι που έχει οδηγήσει σε πληθωριστικές τάσεις την αγορά των εφοδίων, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα έντονες. Ο συνδυασμός διαθεσιμότητας και κόστους πρώτων υλών, με τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς μεταφορές, οδηγούν σε μια όχι τόσο ομαλή και δύσκολα προβλέψιμη κατάσταση στο τοπίο των εισροών. Η τάση αυτή φαίνεται ότι θα μας συνοδεύσει και στη νέα χρονιά.

Για την ομάδα της Bayer και τη νέα χρονιά παραμένει κορυφαία προτεραιότητα η εξασφάλιση διαθεσιμότητας των προϊόντων και των λύσεων που προσφέρουμε στον Έλληνα παραγωγό, όταν και όπου το έχει ανάγκη, μέσα από ένα αξιόπιστο και δυναμικό δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε ενεργά στην επιτυχημένη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με βάση την καινοτομία, παρουσιάζοντας μέσα στο 2022 νέες λύσεις στον τομέα του σπόρου (τρία νέα υβρίδια καλαμποκιού Dekalb), αλλά και επεκτείνοντας τις λύσεις μας σε στρατηγικές καλλιέργειες για τη χώρα μας, όπως το βαμβάκι και η ελιά. Μέσα στο 2022, θέλουμε να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά στους Έλληνες παραγωγούς, ώστε να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα τις ανάγκες και τις προκλήσεις τους, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τις λύσεις που θα προσφέρουμε στο μέλλον, συμβάλλοντας με σταθερά βήματα στην ορθολογική, ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής.

Κατερίνα Τασιοπούλου, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας BIOSOLIDS
Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται πλέον στα χέρια μας

Το τελευταίο διάστημα, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID -19) επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό την οικονομία και σε ευρύτερο πλαίσιο την καθημερινότητά μας. Η υγειονομική κρίση, βέβαια, φαίνεται να έχει επιπτώσεις και στον αγροδιατροφικό τομέα, που είναι ένας από τους πιο άμεσα πληγέντες τομείς παγκοσμίως.

Παράλληλα, η παγκόσμια γεωργία προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει η νέα στρατηγική «Farm to Fork» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος αυτής είναι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, με ουδέτερο ή θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής και της δημόσιας υγείας, προάγοντας το δίκαιο εμπόριο.

Ακόμη ένα πρόβλημα των τελευταίων χρόνων είναι και η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και μόνο το 5% είναι κάτω των 35 ετών. Οι καταναλωτές, πλέον, φαίνεται να έχουν στραφεί στη βιωσιμότητα, έχοντας υιοθετήσει καταναλωτικές συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι σαφές, λοιπόν, πως οι παραγωγοί και οι εταιρείες καλούνται να αναδιαμορφώσουν τις στρατηγικές τους, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν ακέραιο το παγκόσμιο οικολογικό αποτύπωμά τους. Έτσι και εμείς στην εταιρεία Biosolids S.A., έχοντας ως πυλώνα το μοντέλο «Farm to Fork», έχουμε ως σκοπό την ορθολογική διαχείριση οργανικών αποβλήτων, υπολειμμάτων, βιομάζας στοχεύοντας στην παραγωγή ενός βιώσιμου μοντέλου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αειφόρο ανάπτυξη, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές οικοσύστημα, συνεισφέροντας στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Προσφέρουμε στον παραγωγό καινοτόμες λύσεις για την αύξηση της παραγωγής, αλλά και της άμυνας των καλλιεργειών στις βιοτικές και στις αβιοτικές καταπονήσεις. Είμαστε δίπλα του από τη σπορά έως τη συγκομιδή, παρέχοντας βιολογικές προτάσεις θρέψης και προστασίας της καλλιέργειας από εχθρούς και εξωγενείς παράγοντες. Δεσμευόμαστε πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο, παρέχοντας ακόμη περισσότερες βιολογικές λύσεις και προτάσεις θρέψης στον παραγωγό.

Όλοι μαζί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το μέλλον της ελληνικής γεωργίας βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, αρκεί να χρησιμοποιούμε κατάλληλα προϊόντα και αειφόρες πρακτικές, σεβόμενοι με αυτόν τον τρόπο τους γύρω μας και το περιβάλλον.

Βασίλης Χαλκίδης – Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ)
Η διατήρηση της ποιότητας των ζωοτροφών είναι σημαντικότερη
από τους εμπορικούς στόχους

Δύο από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που έχουν προκύψει είναι αυτά της ραγδαίας αύξησης των τιμών των α’ και β’ υλών, που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Την αυξημένη δαπάνη στο μεγαλύτερο ποσοστό την απορροφήσαμε και δεν κάναμε μετακύληση μέσω αύξησης τιμών στις τροφές που παράγουμε στην αγορά, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να υποστηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία και τον Έλληνα παραγωγό. Επωμιστήκαμε, λοιπόν, ένα υψηλό κόστος, που σημαίνει ότι οι δείκτες κερδοφορίας μας συμπιέστηκαν έως οριακού σημείου, παρότι φέτος θα πετύχουμε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης του όγκου παραγωγής μας και του κύκλου εργασιών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε μια πρωτοφανή περίοδο, επομένως στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές. Ωστόσο, για όλους εμάς στην ΕΛΒΙΖ, η παραγωγή και η πώληση ανώτερης ποιότητας ζωοτροφών ξεπερνάει τα προβλήματα και τη «στείρα» επίτευξη του όποιου εμπορικού στόχου, είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τις αξίες και τις αρχές που κληρονομήσαμε από την ιστορικότερη βιομηχανία ζωοτροφών, να ακούσουμε και να μάθουμε, και να συνθέσουμε λύσεις που θα δώσουν αξία στην ελληνική κτηνοτροφία και μαζί να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά. Προχωρούμε, λοιπόν, εντός του 2022 στη διασφάλιση της μελλοντικής μας ανάπτυξης με:

✱ Την ενδυνάμωση και τη στελέχωση της εταιρείας με έμπειρα στελέχη, καθώς και την πρόσληψη νεαρών στελεχών για τη δημιουργία «φυτωρίου».

✱ Τη θέσπιση συστήματος αξιολόγησης εργαζομένων και με συστήματα επιβράβευσης στόχων.

✱ Την ανάπτυξη νέων κωδικών φυραμάτων για τα κανάλια της αιγοπροβατοτροφίας και της αιγοτροφίας και στο λανσάρισμα νέων κωδικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υψιπαραγωγών ζώων.

✱ Τη στρατηγική εστίαση στο κανάλι των βοοτροφών.

✱ Την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων, δίνοντας έμφαση σε όλη την επικράτεια, με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών για τη μεγέθυνση του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

✱ Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 2 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία.

✱ Τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας.

✱ Τον ενεργειακό μετασχηματισμό της εταιρείας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου επί εδάφους, ονομαστικής ισχύος 1ΜW στο εργοστάσιο του Πλατέος.

✱ Τις ενέργειες περιορισμού του κόστους λειτουργίας της εταιρείας με παράλληλη διατήρηση των λειτουργικών δεξιοτήτων και της παραγωγικής της δυναμικότητας.

✱ Τη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συμβολαίων προαγοράς των βασικών πρώτων υλών για ζωοτροφές.

✱ Την ανάπτυξη προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας σε συνεργασία με τον όμιλο Ευρωφάρμ για τις καλλιέργειες: καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι μαλακό, λούπινο, λινάρι και σόγια.

✱ Την υλοποίηση τουλάχιστον δύο καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την προετοιμασία για την κατάθεση ερευνητικών φακέλων σε επικείμενες προκηρύξεις, με στόχο τη δημιουργία νέων φυραμάτων και την αξιοποίηση της επιστήμης προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Μπάμπης Μαυρίδης – Γενικός διευθυντής Π. Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ
Προώθηση της γεωργίας ακριβείας για τη μείωση του κόστους παραγωγής 

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικές διαταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και κατά συνέπεια στις γραμμές παραγωγής των μηχανημάτων, το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για τον κλάδο μας, αλλά και τον ευρύτερο πρωτογενή τομέα. Η υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο, συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων, τόσο των γεωργικών ελκυστήρων, όσο και των παρελκόμενων.

Όσον αφορά την εταιρεία μας, καταφέραμε να πιάσουμε τους στόχους μας, ποιοτικούς και ποσοτικούς, αυξάνοντας τις πωλήσεις μας και βελτιώνοντας σημαντικά το μερίδιο αγοράς μας. Εμπλουτίσαμε την γκάμα των μηχανημάτων μας και δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στην προώθηση των συστημάτων και υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας, δημιουργώντας ξεχωριστό τμήμα, το οποίο στελεχώσαμε με ειδικευμένο προσωπικό. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία των εργαζομένων μας, αλλά και των πελατών μας. Το 2022 φαίνεται να είναι μια δύσκολη χρονιά, διότι η συνεχόμενη έλλειψη πρώτων υλών και κυρίως ημιαγωγών, σε συνδυασμό με την αδυναμία των προμηθευτών να παραδώσουν εγκαίρως τα εξαρτήματα στα εργοστάσια παραγωγής, φαίνεται να επηρεάζει πάρα πολύ τους χρόνους παραγωγής και παράδοσης των μηχανημάτων. Η εταιρεία μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και προβλέψεις για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παραπάνω προβλήματα.

Το σχέδιο δράσης μας για την επόμενη χρονιά περιλαμβάνει την προώθηση και παρουσίαση όλων των νέων μοντέλων γεωργικών ελκυστήρων Stage V και ιδιαίτερα των νέων δενδροκομικών τρακτέρ (New Generation), με αποκορύφωμα την έκθεση Agrotica όπου σκοπεύουμε να έχουμε και πάλι πολύ δυναμική παρουσία. Επίσης, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας προσφέροντας λύσεις στους πελάτες μας, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην καλύτερη διαχείριση της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, θα φροντίσουμε για την εκπαίδευση και την ενημέρωση, τόσο του προσωπικού της εταιρείας όσο και των αντιπροσώπων μας, σε μηχανήματα και υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας.