Σχέδιο Βελτίωσης Δραμινών κτηνοτρόφων

Επενδύουν σε σιλό συγκέντρωσης και φορτηγό συλλογής γάλακτος

ageladino gala-times
-Διαφήμιση-

Η Ηδωνίς ΚοινΣΕπ στη Δράμα, με μέλη κτηνοτρόφους, προχωρά στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, μετά την έγκριση του σχεδίου βελτίωσης ύψους 282.000 ευρώ. Ο πρόεδρός της, Γιάννης Κιτσουκάκης, μεταφέρει πως σχεδιάζουν μέσα στους επόμενους μήνες την «αγορά παγολεκανών για τα μέλη του συνεταιρισμού και όχι μόνο, τη δημιουργία χώρου συγκέντρωσης γάλακτος-σιλό, την αγορά φορτηγού για τη συλλογή γάλακτος και χώρου όπου θα πλένεται».

Ακολούθως, εξηγεί τον στόχο της επένδυσης: «Από τη νέα χρονιά, το γάλα που θα συλλέγεται από τα μέλη μας θα το διαπραγματευόμαστε ως συγκεντρωμένο. Εάν κάποιοι άλλοι παραγωγοί που βρίσκονται στη δική μας ζώνη γάλακτος θέλουν να εξυπηρετηθούν, από εμάς έχουν το πράσινο φως».

Οι Δραμινοί κτηνοτρόφοι που δημιούργησαν την Ηδωνίδα το 2016 προχωρούν σταθερά, επιδιώκοντας να διαπραγματευτούν και να πουλήσουν το γάλα τους συλλογικά, καθώς οι ατομικές συμφωνίες είναι εις βάρος τους. Ο πρόεδρος σημειώνει ότι στις 17 Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την πρώτη χρονιά. «Επενδύουμε τα χρήματα που λαμβάνουμε στη δουλειά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κιτσουκάκης εξηγεί πως η Ηδωνίς περιλαμβάνει αιγοπροβατοτρόφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παράγουν βιολογικό γάλα. Το γάλα, συμβατικό και βιολογικό, θα συγκεντρώνεται σε θαλάμους χωριστούς στο φορτηγό που θα αγοράσουν. Η επιλογή του έγινε με κριτήρια εξυπηρέτησης των αναγκών τους, ήτοι 7-8 τόνους ωφέλιμου φορτίου, ώστε να παραμένει ευέλικτο.

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν είναι ενός τύπου μεταποίηση, αλλά όχι απευθείας τυροκόμηση, που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. «Θα ξεκινήσουμε με πιο ευέλικτους κωδικούς για να μας γνωρίσει η τοπική αγορά και αυτή των όμορων νομών. Η φέτα δεν είναι το πρώτο μας ενδιαφέρον», καταλήγει.

-Διαφήμιση-