Το σχέδιο εξυγίανσης και η επόμενη μέρα για την Ένωση Πεζών

Το σχέδιο εξυγίανσης και η επόμενη μέρα για την Ένωση Πεζών

Κούρεμα στο 70% των οφειλών προς τους παραγωγούς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ένωσης Πεζών που εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μανώλης Μπέρκης, μιλώντας στην «ΥΧ», υπογραμμίζει ότι η διοίκηση ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη νομοθεσία. «Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έπαιρνε κανένας τίποτα», τονίζει.

Τα συνολικά χρέη της Ένωσης φτάνουν τα 33,4 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 5,2 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΛΓΕΚΑ θα αναλάβει την εμπορία και τη διανομή των προϊόντων, αλλά και τις προμήθειες (π.χ. υλικά συσκευασίας), ενώ η Ένωση θα περιοριστεί, «προς το παρόν», όπως σημειώνει ο κ. Μπέρκης, στον ρόλο της παραγωγής και της τυποποίησης. «Το καλοκαίρι είχαμε πρόβλημα με την προμήθεια υλικών και δεν μπορούσαμε να τοποθετηθούμε στην αγορά επαρκώς. Ωστόσο, ο στόχος μας είναι αυτό να αλλάξει», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα παραμένουν στην ιδιοκτησία της Ένωσης, όπως και οι εγκαταστάσεις (δύο ελαιουργεία, τυποποιητήριο ελαιολάδου, οινοποιείο και μονάδα τυποποίησης οίνου, σαπωνοποιείο και αποθήκες). Όπως αναφέρει ο κ. Μπέρκης, θα γίνει προσπάθεια να πουληθούν μη παραγωγικά κτήρια όπως παλαιές αποθήκες, ώστε να μην επιβαρύνεται η Ένωση με επιπλέον ΕΝΦΙΑ χωρίς λόγο. Επανεκτίμηση των ακινήτων προβλέπεται σε μια 15ετία, ανάλογα με το ύψος των οφειλών.

Οι πιστωτές

 Οι μεγαλύτερες οφειλές της Ένωσης είναι προς την Τράπεζα Πειραιώς (μέσω της πρώην Αγροτικής), οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 22,8 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τόκους, αποπληρωμή των 11 εκατ. ευρώ στη δεκαπενταετία 2019 – 2033 με ανισόποσες καταβολές, οι οποίες θα συσχετίζονται με τον τζίρο.

Στη λήξη του δανείου θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με την τράπεζα για το εναπομείναν ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπέρκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν, οπότε και τα έσοδα θα είναι μεγαλύτερα το επόμενο διάστημα για την Ένωση.