Σχεδόν… αλώβητο το Ξινόμαυρο από την καταστροφή στα αμπέλια λόγω καιρού

Τις μικρότερες απώλειες από όλες τις ζώνες φαίνεται πως είχε φέτος η ζώνη του Ξινόμαυρου. Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό μεσοσταθμικά 40%, ωστόσο η ποιότητα είναι εξαιρετική. Οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%-20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί ακόμα από τους συνεταιρισμούς. 

Στο 40% η μείωση της παραγωγής

«Την άνοιξη, επί 72 μέρες είχαμε κάθε μέρα βροχές και έτσι είχαν πλημμελή καρπόδεση. Μετά, ήρθε ο περονόσπορος και ακολούθησε μίνι καύσωνας. Έτσι, έχουμε μια πτώση της παραγωγής κατά περίπου 40%, ωστόσο σε κάποιους αμπελώνες η μείωση είναι μεγαλύτερη», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νάουσας Vaeni, Γιώργος Φουντούλης.

Τα αμπέλια έχουν μικρότερο φορτίο, αλλά η ποιότητα είναι πολύ καλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων. Ο τρύγος στην περιοχή για το Ξινόμαυρο ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, όμως «κάποιοι παραγωγοί ακόμα μαζεύουν. Ο καιρός είναι καλός και είναι ευκαιρία να ωριμάσουν όσο καλύτερα γίνεται τα σταφύλια», προσθέτει ο ίδιος.

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Φουντούλης αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση, αλλά «δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα νούμερα προτού να πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και να δούμε όλα τα δεδομένα». Παράγοντες της περιοχής εκτιμούν ότι οι τιμές θα φτάσουν τα 0,70-0,80 ευρώ το κιλό, ανάλογα φυσικά και με την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Αυξημένες κατά 20% αναμένονται οι τιμές

Στο Αμύνταιο, ο τρύγος για τα Ξινόμαυρα που θα δώσουν κόκκινα κρασιά ξεκινά αυτές τις ημέρες. «Έχουν μαζευτεί τα Ξινόμαυρα που πηγαίνουν για αφρώδη κρασιά», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος. 

Ο ίδιος τονίζει ότι, με βάση όσα αναφέρουν οι οινολόγοι, η ποιότητα των σταφυλιών στην περιοχή είναι πολύ καλή, ανάλογη της μεγάλης χρονιάς του 2007. Συνήθως το Ξινόμαυρο στην περιοχή του Αμυνταίου είχε μαζευτεί έως τις 10-12 Οκτωβρίου, όμως φέτος η χρονιά είναι όψιμη, όπως στα περισσότερα αμπελοτόπια της χώρας.

Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 10%-15%, πτώση ελάχιστη σε σχέση με τις μειώσεις στην πλειονότητα των περιοχών. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές αναμένονται αυξημένες κατά 20% σε σχέση με την περυσινή χρονιά για τις ποσότητες που πωλούνται με χαμηλότερη τιμή. Τα σταφύλια, που πέρυσι πουλήθηκαν 0,45-0,50 ευρώ, φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 0,60-0,65 ευρώ.

Βέβαια, «πάντα υπάρχουν σταφύλια από ειδικά αμπελοτόπια, που έχουν καλλιεργηθεί με μεγάλη προσοχή και ειδικές συνθήκες. Αυτά προορίζονται για τα μεγάλα κόκκινα κρασιά, που μπορεί η πρώτη ύλη να φτάσει και το 1 ευρώ», τονίζει ο κ. Γιαννιτσόπουλος. 

Αύξηση της τιμής σημειώνεται, επίσης, και στις άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, ωστόσο, το 80% των αμπελοτεμαχίων στο Αμύνταιο είναι Ξινόμαυρο. Το Syrah και το Merlot, από 0,65-0,70 ευρώ, που πουλήθηκαν πέρυσι, φέτος αναμένεται να ανέβουν στα 0,75-0,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα λευκά Chardonnay και Sauvignon αναμένεται να πιάσουν τα 0,85-0,90 ευρώ το κιλό.