Συγκομίζουν τα υπερπρώιμα πεπόνια

Ξεκίνησε δειλά-δειλά η συγκομιδή στα υπερπρώιμα πεπόνια στο Τυχερό του Νομού Έβρου. Πρόκειται για τη διάσημη «Χρυσή Κεφαλή», που έχει μεγάλη ζήτηση, αλλά αρχικά θα καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, με ενδεχόμενο το σύνολο της παραγωγής να φτάσει σε όλη τη Θράκη.

Η συγκομιδή ξεκίνησε στα ξηρικά, μεταφέρει ο παραγωγός-γεωπόνος Βαγγέλης Δέδογλου, αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα να στείλουν μέρος της παραγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση του πεπονιού, γιατί οι ποσότητες είναι μικρές».

Συνολικά καλλιεργήθηκαν 500 στρέμματα με τις ποικιλίες «Χρυσή Κεφαλή» και «Κρεμαστό», οι οποίες διαιωνίζουν την καλλιέργεια. Το εβρίτικο πεπόνι διαθέτει χαρακτηριστικά μακράς μετασυλλεκτικής ζωής, που του επιτρέπει να καταναλώνεται τα Χριστούγεννα και φυσικά έχει χαρακτηριστική νοστιμιά.

Επιδιώκουν οψιμότητα

«Όσο πιο όψιμο είναι το πεπόνι, τόσο καλύτερη είναι η ανάπτυξή του. Επιπλέον, προφυλάσσεται καλύτερα από τις ασθένειες. Τα περισσότερα σπάρθηκαν στις αρχές Ιουνίου και θα συγκομιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε ορισμένα πρώιμα εμφανίστηκε η μακροφορμίνα», αναφέρει ο κ. Δέδογλου και σημειώνει ότι επιδιώκουν να σπέρνουν μετά τα μέσα Ιουνίου, ώστε τα πεπόνια να ωριμάζουν μετά τις 15 Σεπτέμβρη. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, αν δεν έχει πολλή ζέστη το καλοκαίρι, να μην ωριμάσουν καλά.

Στο τέλος Αυγούστου ξεκινάει η συγκομιδή για τα περισσότερα πεπόνια και θα συνεχιστεί μέχρι μέσα Οκτώβρη, στην ουσία μέχρι να πέσει η πρώτη πάχνη.