Συγκρατημένη αισιοδοξία σε Λάρισα και Ηλεία για τη φετινή αρδευτική περίοδο

Προβληματισμός στην Καρδίτσα, πιέσεις των ΤΟΕΒ στους αρδευτές για εξόφληση χρεών

των Γιώργου Ρούστα και Νικολέτας Τζώρτζη

Θετικά είναι τα μηνύματα για τη φετινή αρδευτική περίοδο σε Λάρισα και Ηλεία, αν και σε άλλες περιοχές φαίνεται να μη συμμερίζονται την ίδια αισιοδοξία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αισιοδοξία υπάρχει στους Λαρισαίους μετά και τις βροχές που προηγήθηκαν του Πάσχα, αλλά και την καλή κατάσταση του δικτύου του ΤΟΕΒ Πηνειού, προβληματισμός όμως για τους Καρδιτσιώτες κυρίως λόγω των ζημιών που σημειώθηκαν στο δίκτυο των ΤΟΕΒ από τον «Ιανό», με τις διοικήσεις των Οργανισμών να κάνουν αγώνα δρόμου για να τις επιδιορθώσουν.

Εν τω μεταξύ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται πλέον η αρδευτική περίοδος στην Ηλεία, μετά τους διακανονισμούς που επιτεύχθηκαν μεταξύ της ΔΕΗ και των πέντε ΤΟΕΒ (Α’ και Β’ Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου και Σαβαλίων) που είχαν σοβαρό πρόβλημα με τη διακοπή ρεύματος λόγω των συσσωρευμένων οφειλών.

Θεσσαλία

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στους Θεσσαλούς αγρότες, αναφορικά με τη φετινή αρδευτική περίοδο. Την παραπάνω κατάσταση ενισχύουν και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στον Νομό Λάρισας, το υδροβόρο βαμβάκι φέτος είναι μειωμένο σε στρέμματα σε ποσοστό 15%, ενώ στον Νομό Καρδίτσας η μείωση υπολογίζεται μικρότερη (φέτος θα καλλιεργηθούν 420.000 στρέμματα βαμβάκι, πέρυσι ήταν 470.000 στρέμματα, ενώ το 2019 ήταν 450.000).

Κι ενώ επίσημα η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, τα ποτίσματα θα κορυφωθούν την περίοδο 15 Ιουλίου-15 Αυγούστου, ενώ όλοι συμφωνούν ότι καθοριστικός παράγοντας και φέτος θα είναι ο καιρός. Αν υπάρξουν έστω περιοδικές βροχές τον Ιούνιο, τότε θεωρείται δεδομένο ότι κανένα χωράφι δεν θα μείνει απότιστο.

Αν σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία, τότε η αυστηρή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού κυρίως της λίμνης Πλαστήρα είναι μονόδρομος. Φέτος, η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του Ταυρωπού ανέρχεται στα 790,88 μ. (μέτρηση 26/4/2021), ενώ πέρυσι ήταν στα 789,79 μ., πράγμα που σημαίνει πως συνεχίζει να υπάρχει υδατικό έλλειμμα και γι’ αυτό η εκταμίευση των αρδευτικών υδάτων θα γίνει με σύνεση. Αντίστοιχα στον ταμιευτήρα Σμοκόβου φέτος υπάρχουν 200 εκ. κ.μ., ενώ πέρυσι ήταν 181 εκ. κ.μ.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, Δημήτρης Τσιουρής, εκτιμά ότι η υφιστάμενη κατάσταση της λίμνης μαζί με την πληρότητα που εμφανίζουν οι 13 ταμιευτήρες του δικτύου ενισχύουν την αισιοδοξία των διοικούντων.

Από την πλευρά του, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, ζητά συνεργασία όλων των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδάτων και επικαιροποιημένο πρόγραμμα εκροών νερού από τους ταμιευτήρες. Η αρμοδιότητα για τις εκταμιεύσεις των υδάτων για την άρδευση ανήκει στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Οι προσπάθειες των διοικήσεων των ΤΟΕΒ του κάμπου είναι σε δύο μέτωπα. Αφενός να εξελιχθεί ομαλά η φετινή περίοδος, αφετέρου να διεκδικήσουν πόρους κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης για να υλοποιηθούν βασικά αρδευτικά έργα, που θα απλοποιήσουν τις προσπάθειές τους τα επόμενα χρόνια. Στον Νομό Λάρισας, οι προσπάθειες εστιάζονται στο φράγμα Σκοπιάς Φαρσάλων και στον Νομό Καρδίτσας στο Φράγμα Μουζακίου.

Ηλεία

Την ίδια ώρα, στον Νομό Ηλείας η αρδευτική περίοδος εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, Αντώνη Γιαχαλή, η κατάσταση με την παροχή νερού και στις δύο αρδευτικές ζώνες Πηνειού και Αλφειού έχει ομαλοποιηθεί, ενώ ολοκληρώθηκαν και κάποιες εργασίες συντήρησης των αντλιοστασίων που δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν, αφού δεν είχαν ρεύμα.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ίσως υπάρξουν προβλήματα, μικρής έκτασης, κυρίως λόγω ζημιών στα δίκτυα και στα αντλιοστάσια, δεδομένου ότι το δίκτυο είναι μεγάλο και παλιό, ενώ υπάρχουν και παράγοντες πολλές φορές απρόβλεπτοι.

Εν τω μεταξύ, οι πέντε ΤΟΕΒ, Α’ και Β’ Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου και Σαβαλίων, στην προσπάθειά τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη ΔΕΗ, σκληραίνουν τη στάση τους στους αρδευτές για να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον Οργανισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις βάνες στους κακοπληρωτές και να τους διακόψουν την παροχή νερού.

 

Η στάση της ΔΕΗ

Σε σχετικές ανακοινώσεις τους τονίζουν πως αν οι αρδευτές δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα υπάρχει εκ νέου πρόβλημα στην τήρηση του διακανονισμού με τη ΔΕΗ και θα οδηγηθούν σε νέες διακοπές καταμεσής του καλοκαιριού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες.

Ο Β΄ ΤΟΕΒ Πύργου στην ανακοίνωσή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά και απαρέγκλιτα ο Κανονισμός Άρδευσης και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τις οποίες καλούνται, αν επιθυμούν να αρδεύσουν και πριν προβούν σε χρήση νερού, να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να πραγματοποιήσουν σχετικές δηλώσεις άρδευσης.

Ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων καλεί με τη σειρά του τους αρδευτές να προβούν σε άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των οφειλών τους, καταβάλλοντας το 35% του συνόλου της οφειλής τους και το υπόλοιπο σε 24 δόσεις. «Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστούμε να προβούμε σε σφράγιση των υδροληψιών ακόμα και μεσούσης της αρδευτικής περιόδου, καθώς και να λάβουμε όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως βεβαίωση στην αντίστοιχη ΔΟΥ κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων της ΓΣ», σημειώνει.