Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής: Μαθητές δημοτικών σχολείων ταξιδεύουν στον «Πλανήτη Μέλισσα»

Τα παιδιά είναι οι καταναλωτές του αύριο, οι πολίτες που με τις επιλογές τους θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση της κοινωνίας. Η εκπαίδευσή τους από μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Αττικής, θέλοντας να συμβάλει στην οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, έχει δημιουργήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλανήτης Μέλισσα». Το πρόγραμμα έχει στόχο να γνωρίσει στους μαθητές δημοτικών σχολείων της Αττικής τον κόσμο της μέλισσας και της μελισσοκομίας και να αναδείξει τις αρετές που διέπουν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη δομή της κοινωνίας των μελισσών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία των μελισσών για το οικοσύστημα, την εξέλιξη και τη διαιώνιση των ειδών, τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας και την παραγωγή ειδών διατροφής, μέσω της επικονίασης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, παρουσιάζονται στα παιδιά η κυψέλη και τα προϊόντα της και εξηγείται η σπουδαιότητά τους στη διατροφή και στην υγεία του ανθρώπου.

Το εκπαιδευτικό υλικό και η παιδαγωγική επάρκεια και καταλληλότητα είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχουν λάβει θετική εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Άγγελος Καραγιάννης, «το πρόγραμμα, με πρωτότυπο, επιστημονικά ορθό και άρτιο τρόπο, συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, επιδιώκει να καλλιεργήσει μια θετική στάση απέναντι στο περιβάλλον, να προωθήσει συνεργατικές και οργανωτικές δεξιότητες και να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό σε δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Οι εισηγητές που συμμετέχουν είναι πιστοποιημένοι συνεργάτες, όπως παιδαγωγοί/εκπαιδευτικοί, γεωπόνοι, τεχνολόγοι γεωπονίας, κτηνίατροι, αλλεργιολόγοι, μελισσουργοί, διοικητικοί επιστήμονες».

Δράσεις προγράμματος

Όπως αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, «το πρόγραμμα ‘‘Πλανήτης Μέλισσα’’ υλοποιείται εντός του σχολείου και περιλαμβάνει τρεις διακριτές δράσεις: Δράση 1 – Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, και, μέσω αυτών, της κοινωνίας. Δράση 2 – Κατασκευή μελισσόκηπου στο σχολείο. Δράση 3 – Ηλεκτρονική πλατφόρμα ασύγχρονης μάθησης. Η Δράση 1 υλοποιείται στην τάξη και η Δράση 2 στον σχολικό κήπο, ενώ η Δράση 3 είναι συμπληρωματική ως προς τις υπόλοιπες.

Αντίδραση μαθητών

Σχετικά με την αντίδραση των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ο κ. Καραγιάννης αναφέρει ότι «οι μαθητές περιεργάζονται τα εργαλεία, φορούν τη στολή του μελισσοκόμου και υποδέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό τους εισηγητές του προγράμματος». Όπως εξηγεί, «εμείς κάνουμε επίδειξη του υλικού, όπως είναι τα εργαλεία και ο εξοπλισμός του μελισσοκόμου. Τα παιδιά ενθουσιάζονται και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, εξετάζουν τις κερήθρες και κάνουν πολλές ερωτήσεις. Μέσα από την αξιολόγηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, βλέπουμε ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, να αισθανθούν και οι ίδιοι μελισσοκόμοι και να επισκεφτούν ένα μελισσοκομείο».

Θέλοντας να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέλισσα και να έχουν μια βιωματική εμπειρία, ο Σύλλογος προτείνει και προαιρετικές δραστηριότητες, με το πέρας της υλοποίησης. Ενδεικτικά, υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης εκπαιδευτικής επίσκεψης σε μελισσόκηπο (με μέλισσες) ή σε λαχανόκηπο (χωρίς μέλισσες) ή σε τυποποιητήριο/συσκευαστήριο με ξενάγηση.

Κόστος συμμετοχής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πλανήτης Μέλισσα» παρέχεται χωρίς κόστος για τους μαθητές των σχολείων. Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, «στόχος μας είναι να το παρέχουμε ως δώρο στην εκπαιδευτική κοινότητα. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματος έχει ένα κόστος, γι’ αυτό και εμείς μέχρι τώρα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την κάλυψη των δαπανών από οποιονδήποτε φορέα, όπως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ή η Σχολική Επιτροπή. Επίσης, στην κάλυψη των δαπανών και στη χρηματοδότηση του προγράμματος θα μπορούσαν να συμβάλουν και οι ίδιοι οι δήμοι, αλλά και ιδιωτικοί φορείς».

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία, αλλά και όσοι επιθυμούν να στηρίξουν τη δράση, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο Μελισσοκόμων Αττικής στην ηλεκτρονική τους σελίδα και στη σελίδα facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://slmelattikis.webnode.gr/planitis-melissa/

https://www.facebook.com/syllogosmelissokomonattikis