Συμβόλαια γάλακτος: Οι ωφελημένοι και οι ριγμένοι

των Μαρία Αμπατζή, Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Στο φάσμα των 84 – 95 λεπτών κινείται η αγορά σε αρκετές περιοχές της χώρας στα πρώτα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από κτηνοτρόφους και αγοραστές γάλακτος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Παράλληλα, νέοι παίκτες εμφανίζονται στις ζώνες γάλακτος. Σημαντικός παράγοντας για μια καλύτερη τιμή φέτος, πέραν της ποιότητας του γάλακτος, είναι και η ποσότητα. Για παράδειγμα, η «ΗΠΕΙΡΟΣ», στη φετινή της τιμολόγηση για γάλα πάνω από 30 τόνους και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά δίνει 84 λεπτά, ενώ για ποσότητες από 60 έως 100 τόνους η τιμή ανεβαίνει στα 86 λεπτά.

Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Ρέκκας: «Ήδη, πολλοί συνάδελφοί μου έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες για παράδοση της παραγωγής τους με 80 λεπτά το κιλό. Οι βιομηχανίες ‘‘πατάνε’’ στο γεγονός ότι ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να φτάσει τα στάνταρ που έχουν θέσει για την περιεκτικότητα σε λιποπρωτεΐνες, με αποτέλεσμα να δίνουν χαμηλές τιμές. Η αύξηση του ποσοστού λιποπρωτεϊνών από το 12% στο 12,4% ενέχει σκοπιμότητα, είναι ξεκάθαρο…». Ο κτηνοτρόφος Πέτρος Δημητρακόπουλος, από την Αρκαδία, δηλώνει στην «ΥΧ»: «Για φέτος πιθανολογείται οι αγοραστές να ανεβάσουν κατά πέντε λεπτά την τιμή. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα εμφανιστεί ο ΟΛΥΜΠΟΣ και θα δώσει από 80 έως 85 λεπτά».

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Σχολιάζοντας τη λεγόμενη συμφωνία του Συνεταιρισμού Ελασσόνας για 90 λεπτά, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας και του συνεταιρισμού «Ηδωνίς», Γιάννης Κιτσουκάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η Δράμα θα είναι πάντα 3-4 λεπτά κάτω και η Κομοτηνή ακόμη χαμηλότερα 7-8 λεπτά λόγω απόστασης από τα μεγάλα τυροκομεία της Θεσσαλίας. Οι μικροί μεταποιητές κάνουν συνήθως μεταπώληση, κάποιες λίγες μονάδες τυροκομούν. Ακόμη και μεγάλες μονάδες που υφίστανται στην περιοχή παράγουν γιαούρτι και το γάλα στέλνεται για τυροκόμηση στη Θεσσαλία».

Κεντρική Μακεδονία

Τη δυναμική που προβλέπεται να έχουν οι φετινές τιμές στο πρόβειο γάλα, λόγω συγκεκριμένων παραγόντων και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εκφράζει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Αιγοπροβατοτρόφοι Πιερίας», Κωνσταντίνος Ανθόπουλος. Όπως αναφέρει, η δυναμική αυτή φάνηκε ήδη από το καλοκαίρι και εκτιμά ότι οι συνεταιρισμοί θα ξεπεράσουν τα 90 λεπτά/κιλό και μπορεί να φτάσουν και τα 92 λεπτά/κιλό.