Συμβόλαια με μίνιμουμ 20 λεπτά/κιλό δίνει η Euroagro για εξαγωγικό σκληρό σιτάρι

Στόχος της εταιρείας να συγκεντρώσει 10.000 τόνους που θα διατεθούν σε ιταλικό εμπορικό όμιλο

Πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας σκληρού σιταριού με εγγυημένα τα 20 λεπτά στον παραγωγό και ποιοτικές προδιαγραφές που μπορούν να θεωρηθούν «προσιτές» για την πλειονότητα των καλλιεργητών θέτει σε εφαρμογή από τη φετινή χρονιά η Euroagro.

Η δραστήρια εταιρεία από το Kιλκίς έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με ιταλικό εμπορικό οίκο για τη διάθεση των ποσοτήτων που θα συγκεντρωθούν, γεγονός που, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός της, Απόστολος Ιωαννίδης, της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει σε όσους αγρότες συνεργαστούν μαζί της μια ελάχιστη τιμή αγοράς.

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το μοντέλο της συμβασιοποιημένης καλλιέργειας σκληρού σιταριού εφαρμόζεται στη χώρα μας για προϊόν που προορίζεται για εξαγωγή. «Μέχρι τώρα έχουμε δει μεγάλους μύλους να κλείνουν συμβόλαια, με σκοπό όμως να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες .

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες συμφωνίες προϋποθέτουν την αγορά συγκεκριμένων ποικιλιών και συνήθως συνοδεύονται από την απαίτηση να επιτευχθούν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές», σημειώνει και προσθέτει: «Εμείς δεν δεσμεύουμε τους παραγωγούς για την αγορά συγκεκριμένων ποικιλιών, ούτε τους υποχρεώνουμε να αγοράσουν τον σπόρο από εμάς. Επιπλέον, τα ποιοτικά στάνταρντ που έχουμε θέσει είναι τα τυπικά για εξαγωγή και εύκολο, νομίζω, να ‘‘πιαστούν’’ σε μια κανονική χρονιά».

Οι ποιοτικές προδιαγραφές

Όπως εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης, προκειμένου να λάβουν την ελάχιστη τιμή των 20 λεπτών/κιλό, τα σιτάρια που θα παραδοθούν θα πρέπει να έχουν υαλώδη 70-75%, ειδικό βάρος 75 kg/hl και πρωτεΐνη τουλάχιστον 12%. Η εξόφληση θα πραγματοποιείται τοις μετρητοίς εντός δέκα ημερών το αργότερο από την παράδοση, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα για όσους παραγωγούς το επιθυμούν να κρατήσουν την τιμή ανοιχτή, εισπράττοντας μια προκαταβολή.

«Τα 20 λεπτά/κιλό είναι μια εγγυημένη τιμή βάσης. Αν η αγορά πάει υψηλότερα, εξυπακούεται ότι θα πληρωθούν καλύτερα και οι αγρότες μας. Η εκτίμησή μας είναι ότι η αγορά του σκληρού σιταριού θα πάει καλύτερα φέτος και, έχοντας αυτό το μαξιλαράκι ασφαλείας, οι παραγωγοί θα μπορούν να φροντίσουν την καλλιέργειά τους και να κάνουν τον προγραμματισμό τους», σημειώνει.

Σε διαδικασία συμβάσεων 10.000 στρέμματα

Στόχος της Euroagro είναι να απορροφήσει περί τους 10.000 τόνους σκληρού σιταριού, ποσότητα για την οποία έχει συμφωνήσει με τον ιταλικό οίκο. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης στην «ΥΧ», το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από αγρότες των νομών Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Πέλλας είναι ζωηρό και περίπου 10.000 στρέμματα βρίσκονται στη διαδικασία της σύμβασης. Ο συνομιλητής μας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το μοντέλο της συμβολαιακής να εφαρμοστεί πολύ σύντομα και στα άλλα σιτηρά που εμπορεύεται (π.χ. καλαμπόκι).

Η εταιρεία διαθέτει τη δική της μονάδα σπόρων, οι στεγασμένες εγκαταστάσεις της οποίας καταλαμβάνουν 4 στρέμματα σε οικόπεδο που αγγίζει τα 30 στρέμματα. Παράλληλα, διαθέτει τέσσερα σιλό, χωρητικότητας 1.100 τόνων έκαστο, ενώ εφόσον καταστεί αναγκαίο, προχωρά και στην ενοικίαση επιπλέον αποθηκευτικών χώρων.

Εκτός από το εμπορικό κομμάτι και την παραγωγή σπόρων, προσφέρει μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών προς τους αγρότες που εκτείνονται από την παροχή εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων μέχρι τη διενέργεια μελετών μέσα από τις τρεις πύλες που διαθέτει σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Πέλλα.