Συµβουλές για ωίδιο, φόµοψη και ακάρεα στο αµπέλι

Πληροφορίες σχετικά με ασθένειες και εχθρούς στο αμπέλι δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ωίδιο δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται παράλληλα με τη βλάστηση.

Για τη φόμοψη, οι νέες μολύνσεις απαιτούν βροχοπτώσεις σε συγκεκριμένα βλαστικά στάδια. Τα ακάρεα προσβάλλουν τα μάτια, με αποτέλεσμα να μην ανοίγουν ή να δίνουν ασθενική βλάστηση.

Ωίδιο

Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε μάτια και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της. Ο μύκητας, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια της Κρήτης. Σύμφωνα με τις οδηγίες, η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).

Στα καλλιεργητικά μέτρα περιλαμβάνονται η αφαίρεση και η καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών (πρώιμες προσβολές) που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά το στάδιο F. Επισημαίνεται ότι οι προσβεβλημένοι βλαστοί διατηρούν το μόλυσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να το διασπείρουν σε όλο το αμπέλι.

Φόμοψη

Ο μύκητας ευνοήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών την περσινή άνοιξη, άρα υπάρχει αυξημένο μόλυσμα. Η διασπορά των μολυσμάτων και οι νέες μολύνσεις γίνονται νωρίς την άνοιξη, σε πολύ κοντινές αποστάσεις (μόλις μερικά μέτρα το πολύ), μόνο όμως εφόσον εκδηλωθούν βροχοπτώσεις κοντά στο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο D.

Αντιμετώπιση χρειάζεται στην έναρξη της βλάστησης, όταν υπάρχει παράλληλα βροχερή περίοδος. Η επέμβαση γίνεται πριν από προβλεπόμενη βροχή, καθώς η εφαρμογή μετά από βροχή έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Ακάρεα

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ακανόνιστο άνοιγμα των ματιών. Στις εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων, διαπιστώνεται αυξημένη παρουσία ακάρεων του είδους Colomerus vitis (φυλή οφθαλμών). Το άκαρι, ανάλογα με τον πληθυσμό του, είτε καταστρέφει ολοκληρωτικά τα μάτια οπότε δεν ανοίγουν, είτε ζημιώνονται εν μέρει, με αποτέλεσμα να δίνουν ασθενική βλάστηση. Σύμφωνα με τις οδηγίες στα αμπέλια με ιστορικό, συνιστώνται τουλάχιστον δύο επεμβάσεις.

Η 1η όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 10 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε) και η 2η μετά από περίπου 10 – 14 ημέρες (στάδια F – G). Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο χρειάζεται να γίνεται καλή διαβροχή, ώστε να είναι αυξημένη η πιθανότητα επαφής των ακάρεων με το φάρμακο (60 – 90 λίτρα διαλύματος/στρ). Οι επεμβάσεις με βρέξιμο θειάφι αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και το ωίδιο.