Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Επιπλέον χρηματοδοτικούς πόρους για τη διαχείριση κρίσεων ζητούν τα κράτη-μέλη

«Κάλλιον το προλαμβάνειν», απαντά η Κομισιόν

Αποτελεσματικά μέσα διαχείρισης κρίσεων με επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους, ώστε να εξασφαλίζεται ταχεία και στοχευμένη αντίδραση, προκειμένου να συμπληρωθούν τα υφιστάμενα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, ζήτησαν από την Κομισιόν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισαν οι υπουργοί, είναι σημαντικό η στήριξη να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ώστε τα κράτη-μέλη να είναι σε θέση να υποστηρίζουν κατάλληλα μέτρα πρόληψης, με συνεκτίμηση των ιδιαιτεροτήτων και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους και χωρίς να αυξάνεται ο διοικητικός φόρτος για τους αγρότες.

Για παράδειγμα, οι υπουργοί Γεωργίας της EU MED-9 (μεταξύ αυτών και της Ελλάδας) προτείνουν:

✱ Δυνατότητα διάθεσης του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, ακόμα και για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

✱ Σύσταση Ειδικού Ταμείου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

✱ Αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού. «Μια πρόσφορη λύση, και θα συμφωνήσω με τον Πορτογάλο συνάδελφο, είναι η μεταφορά στο γεωργικό αποθεματικό κονδυλίων που αποδεσμεύονται, όταν δεν υφίσταται πλέον ο λόγος που αρχικά έγινε η δέσμευση, στο πλαίσιο των πιστώσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που κατανέμονται πρωτίστως για τη γεωργία», τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πιο σημαντική η πρόληψη

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, εξήγησε στους υπουργούς ότι σε καμία περίπτωση η διαχείριση κρίσεων δεν πρέπει να αντικαταστήσει τη διαχείριση κινδύνων και την πρόληψη. «Η χρήση μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων και το γεωργικό αποθεματικό θα πρέπει να επικεντρώνονται σε γεγονότα που είναι πραγματικά σημαντικά και τα οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με κλασικά μέσα πολιτικής», σημείωσε.

Όπως είπε, η ΚΑΠ διαθέτει μια σειρά προληπτικών δράσεων μέσω επενδυτικών προγραμμάτων, των Οικολογικών Σχημάτων, αλλά και των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. «Ας είμαστε προνοητικοί», σημείωσε, εξηγώντας ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να επιλέξουν την οδό της πρόληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την πρόληψη κρίσεων, ορισμένα βασικά στοιχεία που αναφέρθηκαν ήταν η σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της κατάρτισης, καθώς και ο ρόλος των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών συστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη διασφάλισης της ανθεκτικότητας του αγροδιατροφικού τομέα. Μάλιστα, στις 24 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, η βελγική προεδρία αναμένεται να κλείσει τις εργασίες της, ετοιμάζοντας ένα σχετικό κείμενο συμπερασμάτων.

Εισαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες τέθηκε και το θέμα των εισαγωγών. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Γερμανίας και της Αυστρίας για μια νέα νομοθετική διαδικασία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, με τον κ. Αυγενάκη να καλεί την ΕΕ να κάνει πιο τολμηρά βήματα, ώστε η ενιαία αγορά να λειτουργεί με περισσότερο ανταγωνισμό και διαφάνεια υπέρ των παραγωγών και των καταναλωτών.