Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας: Το μπαλάκι στις κυβερνήσεις για την ακρίβεια

Σε ακόμη ένα Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, αναδείχθηκε ως μείζον το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις επιπτώσεις των αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και λιπάσματα στο εισόδημα των παραγωγών.

Ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, προέβη για ακόμη μία φορά σε αναλυτική διαπίστωση του προβλήματος. Ωστόσο, δεν φάνηκε στον ορίζοντα μια ξεκάθαρη και άμεση πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση έγινε σε καθεστώς έντονης ανησυχίας από τις εξελίξεις στο μέτωπο των τεταμένων σχέσεων της Ουκρανίας και της ΕΕ με τη Ρωσία.

«Στο χέρι των κρατών η μείωση της φορολογίας στα εφόδια»

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι αναφέρθηκε στην αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων κατά 142% το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς και στις ζωοτροφές, κατά 16%. Επιπλέον, παρατήρησε ότι η μετακύλιση του αυξημένου κόστους περνάει στον καταναλωτή, αλλά συχνά ο παραγωγός δεν παίρνει υψηλότερη τιμή για τα προϊόντα του.

Εξέφρασε τη θέση ότι είναι στην ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους η μείωση της φορολόγησης της ενέργειας, των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, μεταφέροντας ουσιαστικά στις εθνικές κυβερνήσεις το βάρος της ευθύνης εύρεσης λύσεων.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, συζητήθηκαν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια στον πρωτογενή τομέα, όπως η παραγωγή πρώτων υλών για λιπάσματα μέσω ΑΠΕ και η αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συμβουλίου κατατέθηκε έγγραφο εργασίας από τη Γερμανία και την Αυστρία, το οποίο συνυπογράφουν άλλες 12 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με θέμα την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες.