Συμφωνία-πιλότος με Μπαγκλαντές για ξένους εποχικούς εργάτες γης

Πενταετής άδεια παραμονής για όσους υπογράψουν σύμβαση εργασίας με τους αγρότες

Παράθυρο για τη νομιμοποίηση των υπηκόων του Μπαγκλαντές που βρίσκονται στην Ελλάδα και απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες ανοίγει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε πρόσφατα με την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας.

Πλέον, βασική προϋπόθεση για να εργαστεί ένας πολίτης του Μπαγκλαντές στην Ελλάδα, είτε βρίσκεται στη χώρα, είτε πρόκειται να έρθει για αυτόν τον σκοπό, είναι να έχει στα χέρια του σύμβαση εποχικής εργασίας με τον εργοδότη για τον οποίον πρόκειται να εργαστεί.

Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής όποιος απασχολεί σε αγροτικές εργασίες υπηκόους της συγκεκριμένης χώρας θα πρέπει παράλληλα και να τους ασφαλίζει. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης υπογραμμίζουν στην «ΥΧ» ότι το σχετικό κόστος δεν είναι μεγάλο, ενώ τα κέρδη από συγκεκριμένες καλλιέργειες, όπως π.χ. οι φράουλες, που απαιτούν πολλά εργατικά χέρια, μπορούν να το καλύψουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφόσον έχει υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο, το υπουργείο Εργασίας είναι στη συνέχεια αρμόδιο να εξετάσει τις συνθήκες και τους όρους εργασίας των εργατών από Μπαγκλαντές.

Παράλληλα, εφόσον η αστυνομία εντοπίσει εργάτες χωρίς τη συγκεκριμένη άδεια εργασίας (σ.σ. προβλέπεται η έκδοση νέας ειδικής άδειας, στα πρότυπα της Πράσινης Κάρτας) και, άρα, δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά παραμονής στη χώρα, αυτοί θα απελαύνονται. Και πάλι στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου, το Μπαγκλαντές δεσμεύεται από την πλευρά του ότι θα δέχεται πίσω όσους βρεθούν να παραμένουν παράνομα στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον 144.000 εργάτες για να καλυφθούν οι ανάγκες

«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει και να βρούμε λύσεις νομιμότητας, που από τη μία θα βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, από την άλλη θα εξασφαλίζουν τα αναγκαία εργατικά χέρια για την πρωτογενή παραγωγή μας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου και βάσει των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί στις περιφέρειες, απαιτούνται τουλάχιστον 144.000 εποχικά εργαζόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αγροτικού τομέα. Σημειωτέον ότι αντίστοιχη συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών και με το Πακιστάν με το οποίο η χώρα μας υπέγραψε πρόσφατα μονοσέλιδη δήλωση, ώστε να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο μνημόνιο, οι έως 15.000 υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, μπορούν να αποκτήσουν νόμιμη ειδική άδεια παραμονής πενταετούς διάρκειας, προκειμένου να απασχοληθούν σε αγροτικές εποχικές εργασίες, εφόσον παρουσιάσουν δήλωση υπογεγραμμένη από συγκεκριμένο εργοδότη.

Παράλληλα, παρέχονται έως 4.000 ανάλογες άδειες ετησίως, σε όσους πολίτες από το Μπαγκλαντές επιθυμούν να δουλέψουν στη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Για να υποβάλουν αίτηση για τη συγκεκριμένη άδεια, θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους αντίστοιχη δήλωση του εργοδότη.

Με συγκεκριμένα πρότυπα οι δηλώσεις των εργοδοτών

Ο τρόπος με τον οποίο θα συντάσσονται οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθούν συγκεκριμένα πρότυπα, ενώ για την εξεύρεση εργατικού δυναμικού, οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιους μεσάζοντες, προκειμένου να οργανωθεί η έκδοση των αδειών.

Όσοι αποκτήσουν τη συγκεκριμένη άδεια διαμονής στην Ελλάδα, που συνδέεται άμεσα με την εργασία, μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα έως και εννέα συνεχείς μήνες, υποχρεούνται ωστόσο να επιστρέφουν στη χώρα τους για τρεις μήνες κάθε έτος, εφόσον πρόκειται για εποχική απασχόληση. Μετά το τέλος της πενταετίας, οι υπήκοοι Μπαγκλαντές, που το επιθυμούν, μπορούν να ανανεώσουν για ακόμα μία πενταετία την άδεια εργασίας τους, με την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης τους θέλει να συνεχίσει να τους απασχολεί.

Ωστόσο, η παρουσία τους στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη άδεια παραμονής, δεν θεμελιώνει δικαίωμα αίτησης άδειας επί μακρόν διαμένοντος, ούτε μπορεί να οδηγήσει σε απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης. Επίσης, δεν έχουν το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης, δηλαδή το δικαίωμα να φέρουν στην Ελλάδα τους συγγενείς πρώτου βαθμού για όσο διάστημα εργάζονται εδώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, από το 2015 έως το 2020 εντοπίστηκαν 14.790 πολίτες Μπαγκλαντές, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στην ελληνική επικράτεια.

Τι ισχύει για όσους αιτούνται άσυλο

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν στην Ελλάδα ή και να περάσουν στην Ευρώπη. Το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού προφίλ (θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου) ωστόσο είναι πολύ χαμηλό, κάτω του 2%, οπότε ελάχιστοι από όσους έχουν υποβάλει αίτημα αναμένεται να λάβουν τη σχετική έγκριση.

Συγκεκριμένα, από 07/2019 έως 01/2022 έχουν κατατεθεί 6.155 αιτήματα ασύλου υπηκόων Μπαγκλαντές, εκ των οποίων έχουν απαντηθεί θετικά τα 50, εκκρεμούν 3.170, ενώ τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Εφόσον όμως επιθυμούν να ενταχθούν στους όρους του νέου μνημονίου, θα πρέπει να παραιτηθούν του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει. Όσοι έχουν κριθεί πρόσφυγες, δεν εντάσσονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορούν να επιστραφούν στη χώρα τους για το χρονικό διάστημα που έχουν λάβει προσφυγικό προφίλ, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία είτε στην Ελλάδα, είτε και στην Ευρώπη.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2021