Συμφωνίες για πάνω από 1,2 ευρώ το κιλό στο πρόβειο γάλα

ΦΩΤΟ: Karagouniko Sheep Farmers

Οσο περνούν οι μέρες, οι συζητήσεις μεταξύ των κτηνοτρόφων και των γαλακτοκομικών εταιρειών για το γάλα της νέας σεζόν κορυφώνονται. Όπως διαφαίνεται, όταν οι ποσότητες είναι σημαντικές (από 1.000 τόνους και πάνω) τα ντηλ που επιτυγχάνονται ξεπερνούν τα 1,2 ευρώ/κιλό, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ της «ΥΧ» που έδειχνε ότι η τάση είναι ο εν λόγω αριθμός να αποτελέσει τη βάση συζήτησης για τα νέα συμβόλαια.

Ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος για αγορά γάλακτος είναι ότι σε ορισμένους συνεταιρισμούς υπάρχει πληθώρα προτάσεων και οι παραγωγοί καλούνται να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα. Βεβαίως, οι κτηνοτρόφοι παραμένουν αντιμέτωποι με το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, που αντισταθμίζει αυτές τις αυξήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκμηδενίζει το οικονομικό όφελος.

Τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία που θα κλείσει σε λίγες ημέρες για το γάλα του συνεταιρισμού θα ξεπεράσει τα 1,2 ευρώ/κιλό στο συμβατικό πρόβειο γάλα και θα φτάσει τα 80 λεπτά στο γίδινο, εξέφρασε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, Άγγελος Τσιαρτσιαφλής: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το γάλα του συνεταιρισμού, τόσο από τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε, όσο και από άλλες εταιρείες. Συζητάμε για 1.000 τόνους πρόβειο γάλα, συμβατικό και βιολογικό και 500 τόνους γίδινο. Έχουμε καταθέσει την πρότασή μας στις επιχειρήσεις και σε μία εβδομάδα θα καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα συμφωνία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον περιλαμβάνονται οι «ΤΥΡΑΣ», «Μπέλας», «ΚΟΛΙΟΣ» και «ΜΕΒΓΑΛ». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τιμή που συμφωνήθηκε την περσινή γαλακτοκομική περίοδο στην εξέλιξη της χρονιάς αυξήθηκε και ποτέ δεν έπεσε κάτω από τη συμφωνηθείσα, γεγονός ιδιαίτερα θετικό.

Διευκρίνισε ότι πάντοτε η συμφωνία με την εκάστοτε επιχείρηση είναι γραπτή. Θετική εξέλιξη υπήρξε στις αρχές της εβδομάδας και στην Ελασσόνα, όπου επήλθε συμφωνία μεταξύ της «Ομάδας Κτηνοτρόφων Ολύμπου» από τα Καλύβια και της εταιρείας «Μπέλας». Η συμφωνία αφορά 2.000 τόνους γάλακτος, στα 1,22 ευρώ το κιλό.