Συμπύρηνο Ροδάκινο: Απώλειες για τους παραγωγούς, όχι και για τη βιομηχανία

Με απώλειες για το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών κλείνει η φετινή σεζόν συλλογής του συμπύρηνου ροδάκινου. Από τη μία η αμετάβλητη στα 26 λεπτά τιμή που δίνουν και φέτος τα εργοστάσια κονσέρβας και από την άλλη η μειωμένη παραγωγή, συντέλεσαν σε μια χρονιά με αρνητικό πρόσημο, όπως τονίζουν οι καλλιεργητές.

Μειωμένη η παραγωγή στα ορεινά και στα πεδινά

Στις πεδινές περιοχές της καλλιέργειας, η συγκομιδή του συμπύρηνου ολοκληρώνεται με τις νεότερες ποικιλίες, που αποτελούν λιγότερο από το 10% της συνολικής καλλιέργειας. «Η παραγωγή είναι μειωμένη και στον παραγωγό η ζημία φαίνεται. Στη βιομηχανία δεν θα φανεί το ίδιο, γιατί τα στρέμματα είναι πολλά. Και από 1,5-2 τόνους το στρέμμα να είναι η παραγωγή, η βιομηχανία καλύπτεται. Ο καλλιεργητής, όμως, όταν παίρνει τέτοια παραγωγή, έχει μεγάλη απώλεια οικονομικά», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Γιάννης Βράνας.

Σαν να μην έφταναν οι απώλειες από την καρπόδεση, οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις από τα τέλη Ιουλίου προκάλεσαν και ζημιές στους καρπούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, παραπάνω από τα μισά ροδάκινα ποικιλίας Άνδρος πετάχτηκαν, παρά το γεγονός ότι οι καλλιεργητές εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες φροντίδες. Ακόμη, κάποια νούμερα της Έβερτ, που ήταν πιο ώριμα, όταν έβρεξε είχαν επίσης πρόβλημα, αλλά και στην πρώτη μεγάλη ποικιλία συμπύρηνου, την Κατερίνα, οι απώλειες από τη μειωμένη καρπόδεση υπολογίζονται στο 30%. Όσον αφορά, ωστόσο, τις παραλαβές από τα εργοστάσια, όπως μας είπε ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελίκης, Γιάννης Παπάζογλου, οι απώλειες στην παραγωγή της Κατερίνας αντισταθμίστηκαν από τις νέες φυτεύσεις.

Η συγκομιδή συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα στις ορεινές περιοχές της καλλιέργειας. Και εκεί, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, οι απώλειες υπολογίζονται στο 30%, ωστόσο οι καρποί ανταποκρίνονται στις ποιοτικές προδιαγραφές της βιομηχανίας.

Δυσαρέσκεια για την τιμή

Όσον αφορά την τιμή των 26 λεπτών, η κα Κρητικού σχολίασε: «Από την πλευρά της, η βιομηχανία παραμένει αμείλικτη. Αυτοί έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι, που λέει ο λαός μας. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και προβληματισμός μεταξύ των παραγωγών. Κάποιοι σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια», τόνισε και κατέληξε με νόημα: «Έχουμε εξηγήσει ότι η τιμή πρέπει να είναι τουλάχιστον στα 30 λεπτά, αλλά κάθε φορά η απάντηση που παίρνουμε από την ΕΚΕ είναι ότι κάποιος βιομήχανος δεν συμφωνεί. Όλοι είναι καλοί και κάποιος κακός, που δεν τον ξέρουμε ποτέ».