Συνάντηση Βορίδη – Γεραπετρίτη για την αναστολή διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών

Συνάντηση Βορίδη - Γεραπετρίτη για την αναστολή διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών
-Διαφήμιση-

Στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε πριν από λίγο συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αντικείμενο της συζήτησης η διάταξη περί αναστολής διώξεων σε διοικήσεις συνεταιρισμών με φορολογικές οφειλές. Πρόκειται για θέμα που περιλαμβανόταν στο σχέδιο στο συνεταιριστικό νομοσχέδιο όπως αυτό είχε τεθεί σε διαβούλευση και προέβλεπε την πενταετή αναστολή σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιρισμών που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης, ή πτώχευσης, για μη καταβολή φόρων και εισφορών στο Δημόσιο. Ωστόσο μετά την κατάθεση του υπό ψήφιση νόμου στη βουλή (17/2) η διάταξή αυτή είχε απαλειφθεί. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή από τα ανώτερα κλιμάκια του ΥπΑΑΤ η εν λόγω πρόβλεψη «κόλλησε» στους θεσμούς η οποία διαφωνεί με την εν λόγω ρύθμιση.

Πλέον ανοίγονται δύο δρόμοι για την διευθέτηση του θέματος: Η μία επιλογή είναι να γίνει τώρα παρέμβαση στο υπάρχον νομοσχέδιο. Η άλλη είναι το ζήτημα να επιλυθεί με τις ευρείες αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στον πτωχευτικό κώδικα, πιθανότατα τον ερχόμενο Μάιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» κατά την επεξεργασία του θέματος από το υπουργείο Οικονομικών προκρίθηκε η άποψη ότι το άρθρο 50 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας καλύπτει τις περιπτώσεις της επίμαχης διάταξης και μάλιστα ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να διεκδικήσει απαλλαγή και όχι απλά αναστολή της δίωξής του. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του ΥπΑΑΤ ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι ο υπουργός εργάζεται ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί πιθανόν και ως μη αποδοχή πλήρως ή μερικώς της θέσης του Υπ. Οικονομικών.

-Διαφήμιση-