Συνάντηση Φάμελλου με εκπροσώπους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τους δασικούς χάρτες

Σ. Φάμελλος: «Ο Προϋπολογισμός 2019 αποδεικνύει ότι η χώρα δεν γυρίζει πίσω»

Συνάντηση για τους δασικούς χάρτες, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, είχε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος  παρουσία των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και εκπροσώπων των Υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΕΚΧΑ ΑΕ, των Γενικών Διευθύνσεων Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Ο κ.Φάμελλος ενημέρωσε ότι το τέλος αντιρρήσεων είναι ήδη μειωμένο, σε ποσοστό 10%, ενώ ο χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων αυξημένος, κατά 15 ημέρες, δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες. Επίσης, συζητήθηκαν εναλλακτικά εργαλεία ενίσχυσης και στελέχωσης των ΣΥΑΔΧ με ειδικούς επιστήμονες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με χρηματοδότηση από τις Περιφέρειες  και από το Πράσινο Ταμείο. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των τελών αντίρρησης, καθώς και τη διαίρεση της κατηγορίας 5 έως 20 στρέμματα, σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες, από 5 έως 10 στρέμματα και από 10 έως 20 στρέμματα. Υπενθύμισε δε, ότι υπάρχουν ήδη περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων όπως είναι:

α)οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων,

β)οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό,

 γ)οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό,

δ)οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και

ε)οι  περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.