Συνάντηση ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με Φάμελλο για τη διαδικασία αδειοδότησης των υδροδοτήσεων

Συνάντηση ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με Φάμελλο, «στα κάγκελα» οι αγρότες στα γκισέ της ΔΕΗ
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Αίσιο τέλος είχαν τελικά οι εκκλήσεις των αγροτών και των φορέων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να δοθεί παράταση στη διαδικασία αδειοδότησης των υδροδοτήσεων και κατάθεσης των δικαιολογητικών για το αγροτικό τιμολόγιο.

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε

Συνωστισμός και τεταμένα νεύρα επικρατούν στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, όπου οι αγρότες στήνονται από τα ξημερώματα προσπαθώντας να προλάβουν να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να μη χάσουν το αγροτικό τιμολόγιο. Ελάχιστες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, οι αγρότες απευθύνουν έκκληση για να δοθεί παράταση, ενώ το ίδιο έχει ζητήσει με χθεσινή ανακοίνωσή της η πανελλήνια ένωση πτυχιούχων τεχνολόγων γεωπόνων.

Εκτενής αναφορά στο ζήτημα έγινε κατά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου και της αντιπροσωπείας του ΓΕΩΤΕΕ με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος & ενέργειας Σωκράτη Φάμελο όπου αναπτύχθηκαν οι προτάσεις του επιμελητηρίου για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των υδροληψιών.

Διαβάστε στην «ΥΧ» που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή 28/9 αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος και αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τουΓεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), συναντήθηκαν με τον με σκοπό να αναπτύξουν τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την επιτάχυνση της Διαδικασίας Αδειοδότησης των Υφιστάμενων Υδροληψιών, επ’ αφορμή και των σημαντικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την υποχρέωση των αγροτών να προσκομίσουν άμεσα στη ΔΕΗ τις σχετικές Άδειες Χρήσης Ύδατος για την διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου στις γεωτρήσεις τους.

Στην συνάντηση εκ μέρους του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρέστησαν οι κ.κ. Σ. Μάμαλης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Δ. Γκούτης, Κ. Μιχαλοπούλου, Ε. Σπυρίδης, Ρ. Γιοβαννόπουλος, Ν. Μπόκαρης, Α. Ρήγας

Συγκεκριμένα το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ανέλυσε στον κ. Υπουργό αφενός την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των αρμόδιων Υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό και αφετέρου την ανάγκη δημιουργίας ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδροληψιών (Η.Σ.Α.Υ).

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδότησης Υδροληψιών, προτάθηκε να λειτουργεί υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στα πρότυπα της πλατφόρμας Διαχείρισης Δηλώσεων Αυθαίρετων Κτισμάτων και του Συστήματος Ηλεκτρονικής Έκδοσης Αδειών (e-Άδειες).

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία αδειοδότησης, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, με ευθύνη του υποβάλλοντος αρμόδιου ιδιώτη Γεωτεχνικού και η άδεια θα εκδίδεται αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων, καθώς και τον έλεγχο αυτών μέσω ενός συστήματος πιστοποιημένων Επιθεωρητών Υδροληψιών.

Τέλος, τονίσθηκε ότι το Η.Σ.Α.Υ. θα μπορούσε να αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο των υποχρεώσεων και όρων που αναφέρονται στις Άδειες Χρήσης Ύδατος, όπως η επιτρεπόμενη προς απόληψη ποσότητα ύδατος, ο έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης του νερού κλπ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και ο Υπουργός σχολίασε θετικά τις προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημειώνοντας ότι θα τις εξετάσει στα πλαίσια της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών, ενώ από την πλευρά του Επιμελητηρίου δρομολογείται και αντίστοιχη συνάντηση με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ).

Παράταση έως τις 30/5 στην υποβολή δικαιολογητικών για αγροτικό τιμολόγιο

-Διαφήμιση-