Συνάντηση για τις προστατευόμενες περιοχές στον δήμο Δέλτα

Συνάντηση για τις προστατευόμενες περιοχές στον δήμο Δέλτα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Συνάντηση με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων του Δήμου Δέλτα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/3 υπό το συντονισμό του δημάρχου Δέλτα Ευθυμίου Φωτόπουλου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου.

Θέμα της συνάντησης ήταν το καθεστώς προστασίας της φύσης, οι κανόνες και οι περιορισμοί που προκύπτουν από αυτό, αλλά και η ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και τον σχετικό προγραμματισμό του υπουργείου, καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, μέσω της σύνδεσης των Φορέων Διαχείρισης προστασίας με την τοπική ανάπτυξη, γεγονός που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Δεσμεύτηκε, εν όψει του νέου θεσμικού πλαισίου που ετοιμάζεται, ότι θα γίνει διαβούλευση και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και με τους φορείς της παραγωγής, όσον αφορά στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου-Δέλτα Αξιού.

Εκ μέρους των αγροτών τέθηκαν ζητήματα, όπως είναι ο περιορισμός της δραστηριότητας στην περιοχή Γ’ προστασίας, η αναστολή των οικοδομικών αδειών, λόγω της σχετικής υπουργικής απόφασης, αλλά και οι δυνατότητες ενσωμάτωσης ορθής πρακτικής και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, που προετοιμάζεται για την περιοχή.

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε από τους αγρότες να υπάρξει συνεργασία, ώστε η αγροτική γη να παραμείνει σε αγροτική χρήση, να ενισχυθεί η τοπική κοινωνία και να υπάρξει κοινή διαδρομή σχεδιασμού και διαχείρισης της περιοχής από τον Φορέα Προστασίας, τους παραγωγούς και τον Δήμο Δέλτα. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, μεταξύ των μερών, αλλά αρμονική συμβίωση, διότι η αγροτική χρήση είναι στοιχείο του οικοσυστήματος και διασφαλίζεται από την εφαρμογή των κανόνων.

Στο τέλος της συνάντησης, οι αγρότες κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον αναπληρωτή υπουργό, ώστε να περιληφθούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της Γ’ Ζώνης του σχεδίου Π.Δ. που ετοιμάζεται για την περιοχή. Οι χρήσεις αυτές είναι υποστηρικτικές για τον αγροτικό τομέα και συναντώνται και σε αντίστοιχες Γ’ Ζώνες άλλων περιοχών προστασίας, όπως για παράδειγμα στην Κορώνεια.

Η διάθεση όλων των παρισταμένων για την προστασία της φύσης, την τήρηση των κανόνων, αλλά και την απαγόρευση δραστηριοτήτων ξένων προς τον αγροτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής ήταν ομόφωνη.

Παρόντες ήταν οι κ.κ. Απ. Κανάκας, Πρόεδρος Κοινότητας Χαλάστρας, Γ. Κανάκας, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλοχωρίου, Αχ. Καμπούρης, πρ. αγρότης Συν/σμού Χαλάστρας, Λ. Κουιμτζής, Πρόεδρος Αγροτικού Συν/σμού Χαλάστρας, Απ. Νταλιγκάρης, Ταμίας του Γεωργικού Συν/σμού Χαλάστρας, Φ. Αλμπάνης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Μαλγάρων, Π. Κράββας, Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Χαλάστρας και Περιχώρων και Δ. Τσικρικάς, Γ. Γ. Κυνηγετικού Συλλόγου Χαλάστρας.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές