Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: Κοντά σε λύση για την πληρωμή των «κομμένων» κτηνοτρόφων

Αρχές Ιουνίου το επικρατέστερο σενάριο για διορθώσεις στις δηλώσεις

Στην εξεύρεση άμεσης λύσης προσανατολίζεται το ΥΠΑΑΤ για την πληρωμή των κτηνοτρόφων που «κόπηκαν» ή έλαβαν λιγότερα χρήματα κατά τη χορήγηση των Συνδεδεμένων στο βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου η πλατφόρμα και για μία εβδομάδα οι δικαιούχοι να μπορούν να υποβάλλουν τις διορθώσεις τους, ώστε μετά την επεξεργασία των δεδομένων να λάβουν και τις ενισχύσεις τους (τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η υποβολή διορθώσεων (τροποποιητικές) θα είναι εφικτή μέσω των ΚΥΔ από την 1η έως και τις 8 Ιουνίου. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η λύση αυτή, δυνατότητα τροποποιητικών θα δοθεί στους κτηνοτρόφους περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε η πληρωμή να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μηνός.

Οι πληροφορίες πάντως δείχνουν ότι η πρώτη λύση μοιάζει να είναι όλο και πιο κοντά, αλλά για να εφαρμοστεί, πρέπει πρώτα να επιστρέψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20/5 ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η διαδικασία πληρωμής και ξεκίνησε η καταβολή των ενισχύσεων: 46.865.986,14 ευρώ στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος και 32.998.807,17 ευρώ στον τομέα του βόειου κρέατος.

Ποιοι έμειναν εκτός

Με επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Σπήλιο Λιβανό, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «με κάποιους πρώτους υπολογισμούς το ποσό που στερήθηκε από τους κτηνοτρόφους της χώρας φτάνει περίπου στα 7 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου, το ποσό κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ και αφορά κυρίως 4.500 περίπου παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν με τις διορθωτικές τους δηλώσεις να λάβουν και τα χρήματά τους.

Εντούτοις, υπάρχουν επιπλέον και πάνω από 1.000 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι φαίνεται πως θα μείνουν εκτός και της ερχόμενης πληρωμής, καθώς είτε δεν αιτήθηκαν τη Συνδεδεμένη, είτε είχαν μηδενική παράδοση γάλακτος. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν συμπεριληφθεί στην απογραφή του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Όμως για τους τελευταίους, όπως μας πληροφόρησαν, δεν θα υπάρχει πρόβλημα, γιατί δύναται να καταγραφούν και, εν συνεχεία, να προχωρήσει η διαδικασία για την πληρωμή τους.