Σύνδεσμος Αλιευτικών Συνεταιρισμών: «Ναι» σε Διεπαγγελματική για την αλιεία

Την πρόθεση του υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τη δημιουργία δύο Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σχετικών με τον κλάδο της αλιείας, μετά από σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και του αλιευτικού τουρισμού αποτιμά θετικά ο γραμματέας Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών, Σταύρος Αρβανιτάκης.

Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη πρόθεση υπακούει σε συντεταγμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και σχολιάζει πως είναι σημαντικός ο μεταξύ τους διάλογος είτε πρόκειται για παράκτιους είτε για ανεμότρατες. «Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί το όργανο, να συζητάμε όλοι μαζί για τις θέσεις και τις απόψεις μας και να τις καταθέτουμε μαζί στον υπουργό», εξηγεί ο κ. Αρβανιτάκης. Η Διεπαγγελματική δίνει την ευκαιρία ισχυροποίησης ως κλάδου παρότι υπάρχει και ο Σύνδεσμος.

Με αφορμή τη σύσκεψη, ο κ. Αρβανιτάκης υποστηρίζει ότι τα στελέχη που συμμετείχαν γνωρίζουν τα προβλήματα και υπάρχει στο υπουργείο επάρκεια επιστημονικού προσωπικού.

Μεταξύ των θεμάτων που βάζουν στο τραπέζι, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι «η προστασία του περιβάλλοντος, η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υπεραλίευση, τα ξενικά είδη, όπως ο κάβουρας, που απειλούν την αλιεία, η ερασιτεχνική αλιεία, που προκαλεί τεράστια ζημιά στους επαγγελματίες, οι ψαροκλέφτες, η παράνομη αλιεία, οι ακτογραμμές. Το κυριότερο ζήτημα είναι η κλιματική κρίση που μας χτυπάει».