Αυτό το άρθρο είναι 96 μηνών

Εθνική στρατηγική για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά υπόσχεται το ΥπΑΑΤ

20/07/2016
1' διάβασμα
ethniki-stratigiki-gia-aromatika-kai-farmakeftika-fyta-yposchetai-to-ypaat-42926

Την πρώτη της συνάντηση πραγματοποίησε την Παρασκευή 15/7 στα γραφεία της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Ομάδα Εργασίας σχετικά με τον προγραμματισμό δράσεων για την καλλιέργεια και προώθηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ).

Τα μέλη της Ομάδας θα επιχειρήσουν σε πρώτη φάση να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση, τα τυχόν προβλήματα που απορρέουν από παραγωγικές, χρηματοδοτικές και εμπορικές δυσλειτουργίες καθώς και τις προοπτικές των καλλιεργειών των ΑΦΦ.

Ακόμη, αποφασίστηκε ο συντονισμός των επιμέρους δράσεων της ομάδας που είναι:

  • Η επίλυση θεσμικού τύπου δυσλειτουργιών και η ενιαιοποίηση του νομικού πλαισίου.
  • Η αξιοποίηση των κύριων καταγεγραμμένων ειδών και ποικιλιών και η διευκόλυνση των καλλιεργειών.
  • Η οργάνωση της μεταποίησης και της εμπορίας. Ο ρόλος της κοινωνικής Οικονομίας στον κλάδο.
  • Οι προοπτικές και δυνατότητες χρηματοδότησης σε όλα τα στάδια .

«Δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος των παραγωγών, ιδίως των νέων, για εναλλακτικές καλλιέργειες και κυρίως για την καλλιέργεια ΑΦΦ, κρίνεται απαραίτητη η συστηματική αποτύπωση και καθοριστικός ο ανασχεδιασμός του κλάδου» σημείωσε σε δήλωσή του ο Συντονιστής της Ομάδας Θανάσης Δημάκης.

Και συμπλήρωσε: «Το ενδιαφέρον αυτό που πολλαπλασιάζεται στις περιπτώσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας των ΑΦΦ, αναμφισβήτητα δημιουργεί την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος, δυναμικός, καθετοποιημένος κατά το δυνατόν κλάδος παραγωγής προϊόντων, ο οποίος μπορεί να δώσει σημαντικό εισόδημα στον αγροτικό χώρο και ένα νέο εξαγωγικό ανταγωνιστικό προϊόν».
 

ΓΡΑΦΕΙ: