Παράθυρο σύνδεσης των Ελλήνων αγροτών με φορείς και εταιρείες διεθνώς

Ο πλανήτης είναι πολύ πιο μικρός από όσο νομίζουμε και η δυνατότητα για κάθε αγρότη και κάθε μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα να ανακαλύψει εκείνον τον άνθρωπο, τον φορέα, τον οργανισμό παγκοσμίως που θα τον βοηθήσει να αναπτύξει την επιχείρησή του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του είναι πλέον πραγματική, μέσω της ψηφιακής συνεργατικής καινοτομίας.

Τα βήματα είναι απλά και χωρίς χρέωση μέσω της πλατφόρμας inno4agrifood, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανακαλύψει έναν παγκόσμιο χάρτη ευκαιριών με μία απλή αίτηση. «Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει στη φόρμα επικοινωνίας τα στοιχεία του. Αμέσως μετά, ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί του, ώστε να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση όπου αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας επιχείρησης, οι δυνατότητές της για καινοτομία, οι υπάρχουσες συνεργασίες της και οι στόχοι της.

Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος σύμβουλος συνθέτει και παρουσιάζει εξατομικευμένες προτάσεις για συνεργασίες, στις οποίες θα πρέπει να στοχεύσει η επιχείρηση για να καλύψει τις ανάγκες της και να αξιοποιήσει το καινοτόμο δυναμικό της», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κώστας Γιαγτζόγλου, υπεύθυνος του έργου, από την εταιρεία Q-PLAN international.

Αφού πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, οι ΜΜΕ εξοικειώνονται με τις πρακτικές της διαδικτυακής συνεργατικής καινοτομίας και εντοπίζουν, με την καθοδήγηση του συμβούλου, τις διαδικτυακές πλατφόρμες πληροφορίας, συνεργασίας και καινοτομίας που ταιριάζουν στις ανάγκες και τους στόχους κάθε επιχείρησης. Αυτά μπορεί να είναι διεθνή δίκτυα και forum συνεργασίας και καινοτομίας, πλατφόρμες σχετικών τεχνολογιών και βάσεις δεδομένων για τον διεθνή αγροδιατροφικό κλάδο. Ο σύμβουλος καθοδηγεί κάθε ΜΜΕ με βάση τις ανάγκες και τις επιδιώξεις της, όπως είναι η εύρεση κατάλληλων συνεργατών, η επίλυση προβλημάτων, η προώθηση καινοτομιών και η αναζήτηση χρηματοδότησης.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όσοι συμμετέχουν να αξιοποιούν πλήρως τις ευκαιρίες για απομακρυσμένη συνεργασία, χρησιμοποιώντας εργαλεία και εφαρμογές που θα καταστήσουν τις συνεργασίες της επιχείρησης αποδοτικότερες.

Ο Κώστας Γιαγτζόγλου τονίζει πως «το πλάνο που δημιουργείται για τους ενδιαφερομένους ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες. Έτσι μπορούν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, να παράξουν νέα, να χρησιμοποιήσουν καινούργια τεχνολογικά εργαλεία, αλλά και να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών που θα είναι διαθέσιμο κάθε φορά που το χρειάζονται».

Εκπαίδευση συμβούλων

Εκτός, όμως, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, το πρόγραμμα στοχεύει και στους συμβούλους και στην καλύτερη εκπαίδευση αυτών, ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων. Ο Κ. Γιαγτζόγλου αναφέρει πως στην πλατφόρμα του inno4agrifood παρέχεται όλο το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζεται κάθε σύμβουλος.

Google για αγρότες

Ακόμα μία καινοτομία του προγράμματος είναι η διαμορφωμένη μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί και αυτή μέσω της πλατφόρμας. Η χρήση είναι δωρεάν και μπορεί κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες για ό,τι τον ενδιαφέρει σχετικά με τον αγροτικό τομέα. «Έχουμε φτιάξει ουσιαστικά μία μηχανή αναζήτησης, η βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί είναι μόνο ιστοσελίδες του αγροδιατροφικού τομέα με τεχνολογίες, τις τελευταίες τάσεις, καθώς και με εταιρείες, οργανισμούς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει ο Κ. Γιαγτζόγλου.