Συνέργεια ΣΕΑΜ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη διάχυση της γνώσης και της καινοτομίας στην αγροτική εκμηχάνιση

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Σημαντικές πτυχές του ελέγχου, της συντήρησης, αλλά και της ασφαλούς χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων, όπως και της αναγκαιότητας των καινοτόμων τεχνολογιών για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης, αναδείχθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη εξειδικευμένα στελέχη του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Έννοιες, ορολογίες, νέες τεχνικές και μηχανήματα drones, αυτόνομοι γεωργικοί ελκυστήρες, εξοπλισμοί που επηρεάζουν καθοριστικά τα οικονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά εφόδια των καλλιεργειών μπήκαν στο μικροσκόπιο των στελεχών στο πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Αναγκαιότητα οι νέες τεχνολογίες

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι δύο φορείς, με σκοπό τη διάχυση της γνώσης και την ανάδειξη της αναγκαιότητας των νέων τεχνολογιών στη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και τη σημασία του ελέγχου, της προληπτικής συντήρησης και της ασφαλούς χρήσης αυτών, αναδεικνύοντας τα πολλαπλά οφέλη από την υιοθέτησή τους.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής, τόνισε πως ο Σύνδεσμος και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελούν ιδανικό σχήμα για την ενημέρωση των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα για τα ψηφιακά επιτεύγματα και ο Σύνδεσμος, ως εκφραστής των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαμορφώνει τον βαθμό ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

«Τα μέλη του ΣΕΑΜ δεν είναι μόνον ανταγωνιστές, αλλά μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για θέματα ενδιαφέροντος που αφορούν τους ανθρώπους πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, αλλά και την πολιτεία, την οποία πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε για την εκμηχάνιση της παραγωγής και για να δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους», σημείωσε ο κ. Μπαλουκτσής. Ο ίδιος τόνισε ότι στον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα ουσιαστικά αντιστοιχεί μισός ελκυστήρας ανά γεωργική εκμετάλλευση, όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αντιστοιχία φτάνει μέχρι και στον ενάμιση. «Ο στόλος των εν λειτουργία ελκυστήρων στη χώρα μας υπολογίζεται σε 160.000, με ποσοστό άνω του 50% αυτών να μετρά μέχρι και 40 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλουκτσής.

Από την πλευρά της, η Δρ Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σημείωσε πως ο Οργανισμός προσφέρει στα πεδία της τεχνογνωσίας και της εφαρμοσμένης έρευνας και των διαδικασιών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των γεωργών στη νέα ΚΑΠ, στα Οικολογικά Σχήματα, καθώς και στους γεωργούς που θέλουν να υλοποιήσουν σχέδια, αλλά τους λείπουν οι σχετικές γνώσεις. «Η εκμηχάνιση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, με προϋπόθεση τις συνέργειες μεταξύ των γεωργών. Τα ΔΙΕΚ και οι γεωργικοί σύμβουλοι μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην κατάρτιση και στη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά και της χρήσης αυτών των μηχανημάτων», τόνισε η Δρ Μαλούπα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από μέλη του ΣΕΑΜ και εκπροσώπους εταιρειών με θεματολογία που αφορούσε τα συστήματα και τις εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας, καθώς και τα ρομποτικά συστήματα.

Παράλληλα, δόθηκαν συμβουλές, κατατέθηκαν τα νεότερα δεδομένα στους συγκεκριμένους τομείς και έγινε αναφορά από τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΟ για τις μηχανές σποράς σε συστήματα μειωμένης κατεργασίας εδάφους, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα που έχουν.

Έννοιες, ορολογίες, νέες τεχνικές και μηχανήματα drones, αυτόνομοι γεωργικοί ελκυστήρες, εξοπλισμοί που επηρεάζουν καθοριστικά τα οικονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών μπήκαν στο μικροσκόπιο των στελεχών στο πλαίσιο της συνεργασίας τους

Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στην ορθή χρήση και την επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων, όπως στη συντήρησή τους, με στόχο τη διατήρηση μιας παραγωγικής μονάδας σε λειτουργία για την εκτέλεση όλων των εργασιών, που θα αυξήσει την αξιοπιστία, την ασφάλεια, αλλά και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

Ασφαλής χειρισμός γεωργικών μηχανημάτων

Τη μερίδα του λέοντος, αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού κέρδισε το θέμα για τον ασφαλή χειρισμό των γεωργικών μηχανημάτων. Όπως τονίσθηκε, κύριος υπεύθυνος των ατυχημάτων είναι ο άνθρωπος, καθώς το 95% των αγροτικών ατυχημάτων οφείλεται σε άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες των εργαζομένων, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν την εργασία με τον δυναμοδότη (PTO).

Επίσης, στην ημερίδα αναφέρθηκε και ο σημαντικός ρόλος των ποιοτικών και σωστών καθισμάτων στα αγροτικά μηχανήματα, αφού η πλειονότητα των αγροτών υποφέρει από μυοσκελετικά προβλήματα λόγω καταπόνησης.

Στη Λάρισα η επόμενη ημερίδα

Η επόμενη επιμορφωτική ημερίδα των ΣΕΑΜ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιηθεί στις 8/12, στη Λάρισα. Οι ημερίδες απευθύνονται στους χρήστες των τεχνολογιών, στους αγρότες, στους σπουδαστές των εξειδικευμένων σχολών και φορέων, καθώς και σε όλα εκείνα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έχουν ως αρμοδιότητά τους τον έλεγχο, την πιστοποίηση, την καταγραφή και τη διάχυση των νέων τεχνολογιών.