Στον Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων ετοιμάζονται για τυποποιητήριο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση τυποποιητηρίου και τη διαχείριση των υποπροϊόντων του πυρήνα της ελιάς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων, και όλοι πλέον αισιοδοξούν για την επόμενη μέρα.

Όπως τονίζει, μιλώντας στην «ΥΧ», ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Ντανάκας, αναφερόμενος στους νέους στόχους που έχουν τεθεί και θα χρηματοδοτηθούν μέσω των προγραμμάτων των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων, «πρώτη προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει το τυποποιητήριο, το οποίο αδειοδοτήθηκε μετά από εννέα μήνες και σιγά-σιγά να μπούμε στη διαδικασία των υποπροϊόντων του πυρήνα των μελών μας. Τώρα, αυτό που περιμένουμε είναι να έχουμε την έγκριση των μελετών και να μπούμε στη φάση της υλοποίησης».

Αναφερόμενος στο εγχείρημα της τυποποίησης, σημειώνει πως «έχουμε πάρει την άδεια λειτουργίας και βρισκόμαστε στην αναζήτηση ενός δυνατού brand, με το οποίο θα βγούμε στην αγορά, αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η επεξεργασία των υποπροϊόντων.

Σε ό,τι αφορά την τυποποίηση, στόχος μας είναι να μας μάθει η αγορά και τα βήματα θα είναι προσεκτικά. Άλλωστε, οι παραγόμενες ποσότητες είναι πολύ μεγάλες για να γίνουν εξαγωγές σε τυποποιημένο ελαιόλαδο».

Χρονοδιάγραμμα

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου προγράμματος του ΟΕΦ, ο ίδιος ανέφερε ότι «το πρόγραμμα μας υποχρεώνει μέσα σε 18 μήνες περίπου να υλοποιηθούν οι στόχοι μας και να έχουν μπει σε λειτουργία. Φυσικά, η αγορά για να κατακτηθεί είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού ζούμε σε μία περιοχή όπου το λάδι είναι ακριβό και για αυτό πρέπει να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού».

Τέλος, και όσον αφορά τη φετινή περίοδο, επισημαίνει ότι «κύριο μέλημα είναι να γίνει η συγκομιδή του ελαιοκάρπου τόσο λόγω της μεγάλης προσβολής από τον δάκο όσο και λόγω έλλειψης αγροτικών χεριών. Οι τιμές για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδας είναι πάνω από 5 ευρώ και αυτήν τη στιγμή κινείται στο 5,20 ευρώ. Το μεγάλο ενδιαφέρον έρχεται από την Ιταλία».