Ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς αναπτύσσεται 

Τις προοπτικές αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ειδικά μετά τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου παρουσίασαν εκπρόσωποι του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στην Αθήνα. Ο συνεταιρισμός από τον Αύγουστο του 2022 εφαρμόζει το πρόγραμμα Deliciοus EUPDOAPPLES για την ανάδειξη των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και έως τώρα περιλαμβάνει δράσεις προώθησης στην Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, κ. Αντώνης Πολίτης, η Κύπρος είναι αγορά στόχος για τον συνεταιρισμό, καθώς παρά τον μικρό σε μέγεθος πληθυσμό της (περίπου 1 εκατομμύριο)  καταναλώνει περίπου 5 εκατομμύρια κιλά το χρόνο, κυρίως βέβαια λόγω του τουρισμού. Κατά συνέπεια τα μήλα του συνεταιρισμού που ήδη έχουν θέση στην Κυπριακή αγορά μπορούν να αυξήσουν το μερίδιο τους. 

Από τις βασικές αρχές του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τα Ενωσιακά συστήματα ποιότητας και η συνακόλουθη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού, μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο, βρέθηκε στην Αθήνα για την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπορικά γεγονότα, συναντήσεις με εμπόρους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και δωρεάν δειγματοδιανομές σε μαθητές και καταναλωτές. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός πλέον από τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Για το γεγονός αυτό και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής έχει διακριθεί και έχει καταστεί πρότυπος για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζεται πως το 35% του κόκκινου μήλου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά προέρχεται από τον συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, όπου δίνουν την παραγωγή τους 800 αγρότες με μέσον όρο έκτασης ανά παραγωγό τα 12-15 στρέμματα. 

Ο Συνεταιρισμός είναι η πρώτη επιχείρηση που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της. Έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια αναγνωρίσιμη θέση στα ελληνικά και στα διεθνή δρώμενα του αγροδιατροφικού δικτύου φρούτων, μέσω της προσήλωσης στις τεχνικές που ενσωματώνονται στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεωργικής Παραγωγής και αφορά όλες τις καλλιέργειες των παραγωγών – μελών, αλλά και σε ένα πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται. Από το 2007 ο συνεταιρισμός εφαρμόζει πρόγραμμα καλλιέργειας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ενώ από το 2017 ξεκίνησε να παράγει και βιολογικά μήλα τα οποία κυκλοφορούν με ειδικό σήμα.  «Με συμβουλές από την αρμόδια επιστημονική κοινότητα, κάνουμε χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως γεωργίας ακρίβειας, με κύριο σκοπό τη συστηματική μείωση ή και την κατάργηση κατά το δυνατόν όλων των χημικών εφαρμογών προστασίας και μετασυλλεκτικής διαχείρισης των μήλων. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε από τους λίγους που κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και μιλάμε ανοιχτά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Πολίτης. 

Η φετινή παραγωγή

Όσον αφορά στη φετινή σοδειά οι παραγωγοί κατάφεραν να διασώσουν ένα ποσοστό της τάξης του 70% της παραγωγής που βρίσκονταν ακόμα στα δέντρα όταν ενέσκηψε η κακοκαιρία Daniel.  Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής βρίσκεται αποθηκευμένο στις ψυκτικές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού και πρόκειται να διατεθεί σταδιακά στην αγορά έως και το τέλος Ιουνίου. Οι τιμές σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού δεν έχουν ακόμα καθοριστεί ( δεν έχει γίνει εκκαθάριση) ωστόσο αναμένονται αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. «Την ίδια στιγμή ωστόσο έχει ανέβει εξαιρετικά και το κόστος καλλιέργειας, συσκευασίας και μεταφοράς» τόνισε ο κ. Αντώνης Πολίτης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός διακινεί μόνος τους τα προϊόντα του χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες. Όσον αφορά στα σχέδια του συνεταιρισμού αναφέρθηκε η εγκατάσταση του νέου διαλογητηρίου αλλά και η επένδυση ύψος 4,7 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στις νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις η χωροθέτηση των οποίων ωστόσο δεν έχει ακόμα εγκριθεί. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού υπάρχουν σκέψεις για την ανάπτυξη τομέα μεταποιημένου μήλου, μια αγορά που βρίσκεται σε άνοδο ωστόσο «η συντριπτική πλειοψηφία ζητάει το νωπό μήλο και σε αυτό επικεντρωνόμαστε» τόνισαν. 

Ο συνεταιρισμός παράγει περίπου 15 εκατομμύρια κιλά μήλα  κατά μέσο όρο ετησίως -αναλόγως και με τις καιρικές συνθήκες- εκ των οποίων το 90%, είναι ΠΟΠ Μήλα. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στις  χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές του Πηλίου όπου η θερμοκρασία είναι αυξημένη φυτεύονται ποικιλίες Γκαλά και Φούτζι από τους παραγωγούς, επειδή πρόκειται για πιο ανθεκτικές στις υψηλότερες θερμοκρασίες ποικιλίες.  

Τα μήλα Ζαγορίν έχουν εξαχθεί σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο,  ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι κύριοι προορισμοί των μήλων από το Πήλιο είναι το νοτιοανατολικό σκέλος του ευρωμεσογειακού άξονα.