Συνεχίζονται τα σενάρια για το Στρατηγικό Σχέδιο

Τι απαντά ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν για τα Βιολογικά στην «ΥΧ»

Σενάρια επί σεναρίων έχουν γραφτεί και ειπωθεί τους τελευταίους μήνες για τα σχέδια της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου. Σενάρια που βασίζονται σε… υποσχέσεις, ακόμα και σε… απλές σκέψεις, αλλά που διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η δήθεν προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ για τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες, και ειδικά οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να μη χάσουν κονδύλια από τα Οικολογικά Σχήματα, το πρώην «Πρασίνισμα», όπως εξακολουθούν να αναφέρουν ακόμη σήμερα πολλοί.

Να θυμίσουμε ότι ανώτατη πηγή των Βρυξελλών είχε ήδη διαψεύσει μέσω της «ΥΧ» την πληροφορία περί κατάθεσης τροποποιητικού σχεδίου από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν στην Αθήνα οργίαζαν δημοσιεύματα για τη δήθεν ευαισθητοποίηση που επέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, να κινητοποιηθεί ταχύτατα για το καλό των παραγωγών.

Χρειάστηκε να φτάσει η 25η Απριλίου, οπότε και συνεδρίασε το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, και να πληροφορηθούμε και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν έχει και ούτε προτίθεται τουλάχιστον κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταθέσει στην Κομισιόν πρόταση επικαιροποίησης του Στρατηγικού της Σχεδίου.

«Όχι» στην υποβάθμιση

Αντίθετα, στην υπόλοιπη ΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των κρατών ετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να προσαρμόσει τα Στρατηγικά Σχέδια στις υφιστάμενες καταστάσεις και ανάγκες. Ζητάνε, δε, από την Κομισιόν μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε οι εγκρίσεις να μην καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας.

«‘‘Ναι’’ σε πιο φιλικά προς τον παραγωγό Στρατηγικά Σχέδια», αλλά υπό μία προϋπόθεση: Να μην παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο από το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ που έχει χτιστεί πάνω στη νέα ΚΑΠ. Αυτό, εξάλλου, ξεκαθάρισε ο ίδιος ο επίτροπος, Γ. Βοϊτσεχόφσκι, στους υπουργούς Γεωργίας, τονίζοντάς τους ότι τις εγκρίσεις δεν τις κάνει ο ίδιος, αλλά το σύνολο της Επιτροπής. Επιπλέον, σε νέα επικοινωνία που είχε η «ΥΧ» με τις Βρυξέλλες –μετά το Συμβούλιο– τονίστηκε ότι «κάθε τροποποίηση Στρατηγικού Σχεδίου θα αξιολογείται από την Επιτροπή ξεχωριστά».

Η «ΥΧ» έκανε ένα βήμα παραπέρα και έθεσε στο ανώτατο στέλεχος της Κομισιόν ένα υποθετικό ερώτημα (βασιζόμενο στα δημιουργικά σενάρια που γράφονται υπέρ του ΥΠΑΑΤ): «Θα ήταν αποδεκτό από την Κομισιόν ένας αγρότης να λάβει την ενίσχυσή του στο Πρασίνισμα, αρκεί να παρουσιάσει κάποιο έγγραφο τεκμηρίωσης που να πιστοποιεί ότι είναι νεοεισερχόμενος στα Βιολογικά ή ότι θα γίνει νεοεισερχόμενος πριν πληρωθεί;».

Η απάντηση του στελέχους ήταν άμεση: «Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούμε να προβούμε σε εικασίες για το αν αυτό το παράδειγμα θα ήταν ή όχι αποδεκτό». Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να υπερασπιστεί τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία και τους στόχους που έχουν τεθεί μέσω της νέας ΚΑΠ.