Συνεχίζουν την καταγραφή των κτηρίων της Παλαιάς Βίνιανης από το ΕΜΠ

Μία πολυμελής επιστημονική ομάδα καθηγητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ξεκίνησε πρόσφατα στην Παλαιά Βίνιανη εργασία πεδίου, σε συνέχεια της υλοποίησης του μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Αγράφων.

Η ομάδα πλαισιώνεται από τους καθηγητές/τριες Νίκο Μπελαβίλα, Έλενα Κωνσταντινίδου, Κώστα Καραδήμα, Ειρήνη Εφεσίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, υπεύθυνους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Προστασία Μνημείων» και άλλους πανεπιστημιακούς, με σημαντικούς ρόλους σε αυτή την προσπάθεια. Στόχος της είναι η πλήρης τοπογράφηση του ιστορικού οικισμού, η δημιουργία καρτελών καταγραφής και των 130 κτηρίων, των δημόσιων χώρων και των μονοπατιών, όπως και των ερειπίων του λόφου του Αγίου Γεωργίου.

Στην έρευνα συμμετέχουν οι ειδικότητες πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών και τοπογράφων μηχανικών και αρχαιολόγων. Σύμφωνα με τον Αλέξη Καρδαμπίκη, δήμαρχο Αγράφων, «το στρατηγικό σχέδιο για την αναβίωση του ιστορικού τόπου της Παλαιάς Βίνιανης αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διατύπωση των οριστικών προτάσεων και του πακέτου των προτεινόμενων έργων. Αυτό προβλέπεται να γίνει εντός του καλοκαιριού και να παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2023».

Η ανάδειξη της Παλαιάς Βίνιανης θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός, με σημαντικές ιστορικές, πολιτιστικές και παραδοσιακές αναφορές. Ο Δήμος Αγράφων προσέφερε τη φιλοξενία του στην εθελοντική πολυτεχνειακή ομάδα, η οποία αριθμεί 32 άτομα, στα χωριά της Νέας Βίνιανης, της Κρέντης και της Ανατολικής Φραγκίστας.