Syngenta: Βιώσιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση εντόμων στο βαμβάκι

Στη Syngenta φροντίζουμε να προσφέρουμε λύσεις στον Έλληνα παραγωγό βαμβακιού που να βελτιώνουν την απόδοση και να συνδυάζουν τις βασικές αρχές της ορθολογικής χρήσης εντομοκτόνων:

 Στοχευμένη επέμβαση.

 Εξειδικευμένα προϊόντα για κάθε εχθρό έντομο.

 Σεβασμό στα ωφέλιμα.

Εναλλαγή δραστικών ουσιών με διαφορετικό τρόπο δράσης.

 Αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας.

Ξεκινάμε από νωρίς και μόνο όπου υπάρχει προσβολή, με την αντιμετώπιση του κίτρινου τετράνυχου (Tetranychus urticae) με το Vertmec 1,8EC, πριν προλάβει ο τετράνυχος να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη του βαμβακιού μας.

Ταυτόχρονα, στα πρώτα στάδια του νεαρού φυτού μας εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις αφίδες (Aphis gossypii) και θρίπας (Thrips spp). Παράλληλα στα πρώτα χτένια σημαντική απειλή είναι ο λύγκος (Lygus spp) που απομυζά τα πρώτα μικρά χτένια. Στα στάδια αυτά έχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιήσουμε τα πλέον «ήπια» εντομοκτόνα, αυτά δηλαδή που επηρεάζουν λιγότερο τα ωφέλιμα έντομα. Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας το EVURE 24EW (tau-fluvalinate) για να πετύχουμε τα παρακάτω:

 Περιορισμό της πρώτης εμφάνισης θρίπα.

Να δώσουμε «αέρα» στα νεαρά φυτά να μεγαλώσουν.

 Περιορισμό της πρώτης εμφάνισης λύγκου.

 Να «σώσουμε» τα πρώτα χτένια.

 Να «αφήσουμε» τα ωφέλιμα να δουλέψουν.

Αν οι πληθυσμοί είναι μεγάλοι και το πρόβλημα επιμένει, καλό είναι να εναλλάσσουμε με ένα εντομοκτόνο κατά μυζητικών εντόμων με διαφορετικό τρόπο δράσης.

Στο τέλος Ιουνίου κάνει και την πρώτη εμφάνιση και το πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera). Στο στάδιο αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Προτείνουμε τη χρήση του AFIRM 95 SG (Emamectin benzoate), μια και είναι εντομοκτόνο εξειδικευμένο σε προνύμφες λεπιδοπτέρων και έχει εντελώς διαφορετικό τρόπο δράσης από όλα τα άλλα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα.

Έτσι, μπορούμε να:

 Περιορίσουμε την πρώτη αυτή γενεά του πράσινου σκουληκιού.

 Να «σπάσουμε» όποια πιθανή ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε άλλα εντομοκτόνα.

 Να αφήσουμε ανεπηρέαστα τα ωφέλιμα.

 Να κάνουμε πιο ανθεκτικά τα «άλλα» εντομοκτόνα για τον επόμενο ψεκασμό.

Στον επόμενο ψεκασμό τα πράγματα για το σκουλήκι (Heliothis armigera) γίνονται πιο δύσκολα! Τώρα χρειαζόμαστε μια πολύ δυνατή λύση: το AMPLIGO 150 ZC. Το διπλό εντομοκτόνο με:

Δύο δραστικές (lambda cyhalothrin και chlorantraniliprole).

 Δύο τρόπους δράσης.

✱ Δράση knock down αλλά και μεγάλης διάρκειας χάρη στα δύο δραστικά.

 Ταυτόχρονη αντιμετώπιση και άλλων εντόμων (Καφέ Βρωμούσα Halyomorpha halys).

Τέλος, για τις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος ρόδινου σκουληκιού (Pectinophora gossypiella) υπάρχει η λύση του KARATE 10CS with zeon technology που μπορεί να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης όπου κρίνεται αναγκαίο.

Έτσι, μπορούμε να προστατέψουμε το βαμβάκι μας με τον καλύτερο τρόπο για να πετύχουμε ποσότητα και ποιότητα στο βαμβάκι, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουμε τη δημιουργία ανθεκτικότητας, θέτοντας τις βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη και στο μέλλον.

Παναγιώτης Μπουδουρίδης,
Marketing manager field crops,
Syngenta Hellas