Σύννεφα στα αλώνια από εµπόριο και καιρό – πιέζονται εισόδηµα και τιµές

Κόβουν πολύτιμα κιλά οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, στα 300 ευρώ χαμηλώνει τον πήχη η εξαγωγή στο σκληρό

Σε θέση άμυνας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των παραγωγών, μετά από μια χρονιά με υψηλά καλλιεργητικά κόστη, φέρνουν την εγχώρια αγορά σιτηρών οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται λίγο πριν από τον αλωνισμό.

Στην πτωτική τάση των τιμών που έχουν ήδη δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα στις τάξεις των αγροτών, έρχεται να προστεθεί και ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού, ο οποίος απειλεί να «κόψει» πολύτιμα κιλά από το σκέλος των αποδόσεων οι οποίες θα μπορούσαν, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά. Ο συνδυασμός των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, της έντονης υγρασίας και των ασυνήθιστα χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μυκήτων και ασθενειών που αφενός αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την παραγωγικότητα, αφετέρου θέτουν επ’ αμφιβόλω την επίτευξη ορισμένων ποιοτικών προδιαγραφών.

Τα προβλήματα είναι πιο έντονα στο σκληρό σιτάρι, δεδομένου ότι στα κριθάρια η ωρίμανση του φυτού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Από τα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας έρχονται αναφορές για σκωριάσεις ενώ σε κάποια χωράφια γεωπόνοι και παραγωγοί έχουν εντοπίσει ακόμα και φουζάριο. Το μέγεθος των απωλειών δεν είναι αυτήν τη στιγμή εύκολο να αποτιμηθεί, τουλάχιστον όχι όσο το μοτίβο των βροχών, της υγρασίας, των χαμηλών θερμοκρασιών και της εξίσου χαμηλής ηλιοφάνειας συνεχίζεται ως έχει.

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι μετατοπίζει την έναρξη του αλωνισμού, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, με το κριθάρι να ξεκινά στις πιο πρώιμες περιοχές στα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου, ενώ στο διάστημα 10-15 Ιουνίου υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η συγκομιδή στο σκληρό σιτάρι.

«Χλωμιάζουν» οι πρωτεΐνες

Το σκηνικό του καιρού απειλεί να θέσει εκτός προγραμματισμού και όσους καλλιεργητές σκληρού σιταριού έχουν συνάψει συμβάσεις με τις βιομηχανίες ζυμαρικών καθώς, μεταξύ άλλων, δυσκολεύει την επίτευξη υψηλών πρωτεϊνών. Τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από τους παραγωγούς, εκφράζονται φόβοι ότι, δεδομένων των συνθηκών, θα υπάρξουν αρκετοί που δεν θα καταφέρουν να «πιάσουν» τις προδιαγραφές, ώστε να αντλήσουν την ελάχιστη τιμή των 35 λεπτών/κιλό, για την οποία έχουν δεσμευθεί τα εργοστάσια, πόσω μάλλον τα ποιοτικά πριμ.

«Εξυπακούεται ότι τα συμβόλαια θα τηρηθούν. Δεν ετέθη ποτέ ζήτημα περί του αντιθέτου, άλλωστε η τιμή για την οποία δεσμευθήκαμε “κρύβει” πίσω της έναν υπολογισμό του αυξημένου κόστους με το οποίο επιβαρύνθηκε φέτος ο αγροτικός κόσμος. Το πραγματικό διακύβευμα, όμως, είναι πόσοι παραγωγοί θα καταφέρουν να φτάσουν στις προβλεπόμενες ποιότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας του χώρου.

Στο «ελεύθερο» εμπόριο, εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για την εξαγωγή της νέας σοδειάς έχουν διολισθήσει στα 300-305 ευρώ FOB. Αυτές τις τιμές προσφέρει ο Καζίλο, προκειμένου να εκτελέσει μέρος των συμβολαίων που «έκλεισε» στον τελευταίο διαγωνισμό της Τυνησίας για παράδοση έως τις 15 Ιουλίου. Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», ο ιταλικός οίκος ανέλαβε δύο φορτία των 25.000 τόνων, στα 358,49 και 387,29 δολ/τόνο CIF, ενώ ένα καράβι των 25.000 τόνων στα 387,29 δολ/τόνο έκλεισε και ο εγχώριος όμιλος Μάρκου.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία, οι τοπικές αγορές φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με τα 330-340 ευρώ για παράδοση στους μύλους στα οποία γίνονται οι δουλειές με σκληρό σιτάρι νέας εσοδείας. Σημειωτέον ότι η χώρα έχει επίσης «χτυπηθεί» το τελευταίο διάστημα από άστατο καιρό, με την επίπτωση στις ποιότητες, ιδίως στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι της χώρας, να μην είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φότζια δεν παρουσίασε κάποια μεταβολή αυτή την εβδομάδα, με τις τιμές για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) να παραμένουν στα 340-345 ευρώ/τόνο επί αυτοκινήτου, για τη δεύτερη (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) στα 330-333 ευρώ/τόνο και για την τρίτη (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 74%) στα 320-323 ευρώ/τόνο.

Ανεβασμένη κατά 12% η ιταλική σοδειά

Στην ιταλική πόλη, ωστόσο, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα και το ετήσιο συνέδριο Durum Days, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν και ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που αξίζει να έχουμε κατά νου, ενόψει της νέας εμπορικής σεζόν. Οι εκτιμήσεις του ινστιτούτου Crea και της συμβουλευτικής εταιρείας Arete συγκλίνουν προς μια ιταλική σοδειά άνω των 4 εκατ. τόνων, αυξημένη κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, πάντα με τον «αστερίσκο» των καιρικών συνθηκών.

Στην ΕΕ διαφαίνεται μια αύξηση 3%, ενώ για τον Καναδά και τις ΗΠΑ οι ίδιες προβλέψεις κάνουν λόγο για μια αύξηση 5% και 3% στις ποσότητες. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι, έστω και οριακά (κατά 1%), αρνητικό.

Ανάκαμψη αργότερα, εάν…

Σε αυτό το πλαίσιο, η Arete δεν αποκλείει ανάκαμψη των τιμών στη διάρκεια της εμπορικής σεζόν, εστιάζοντας:

1) Στις αποδόσεις, οι οποίες, λόγω των καιρικών συνθηκών, ενδεχομένως να είναι χαμηλότερες του αναμενόμενου.

2) Στην ανάγκη να αναπληρωθούν τα παγκόσμια αποθέματα τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

3) Στο γεγονός ότι οι τιμές των υπόλοιπων δημητριακών βρίσκονται σήμερα υπό ισχυρή πίεση. Εφόσον το σκηνικό αυτό αντιστραφεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ντόμινο που θα συμπαρασύρει και τις τιμές του σκληρού.

 

Πιέζουν το κριθάρι οι φθηνές εισαγωγές

Από σαφώς χαμηλότερη βάση τιμής, σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται ότι θα εκκινήσει και η αγορά στο κριθάρι.

Εδώ, το σκηνικό των πιέσεων οριοθετούν οι φθηνές εισαγωγές από τα Βαλκάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες προσφέρεται σε Έλληνες εμπόρους κριθάρι από τη Ρουμανία ή τη Σερβία στα 210 ευρώ/τόνο παραδοτέο στη Θεσσαλονίκη, ενώ με αυτά τα επίπεδα τιμών συμβαδίζουν και οι τιμές με τις οποίες αγοράζεται καλαμπόκι από την εγχώρια αγορά, οι οποίες κυμαίνονται στα 240-245 ευρώ/τόνο.

Στο βυνοποιήσιμο κριθάρι, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει δεσμευθεί για μια εγγυημένη τιμή 24 λεπτών/κιλό. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, «ό,τι αναγράφεται στις συμβάσεις θα τηρηθεί κατά γράμμα». Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για τις αποδόσεις τις οποίες τοποθετεί πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και περίπου 10% πάνω σε σχέση με πέρυσι.

«Οι μύκητες φυλλώματος που συνήθως αντιμετωπίζουμε στο κριθάρι, σε αυτό το στάδιο δεν προλαβαίνουν να κάνουν πολλή ζημιά, καθώς το φυτό είναι επί της ουσίας έτοιμο, απλά περιμένει να στεγνώσει», εξηγεί. «Από την άλλη, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις αυξημένες παραγωγές που υπάρχουν στα χωράφια, έχουν δημιουργήσει κάποια πλαγιάσματα, ωστόσο το φαινόμενο δεν είναι εκτεταμένο», προσθέτει.

Ο ίδιος τοποθετεί την έναρξη του αλωνισμού στις αρχές του επόμενου μήνα. «Αν είχαμε μια φυσιολογική άνοιξη, ενδεχομένως να ήμασταν και μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του αλωνισμού. Όμως, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, μας πήγαν πιο πίσω. Οι πολύ πρώιμες περιοχές ίσως ξεκινήσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου», υπογραμμίζει.