Συνταγή από την Αμαλιάδα Ηλείας για πρωτοχρονιάτικο ρολό γαλοπούλας με γέμιση

Κάθε τόπος δημιούργησε με το πέρασμα των χρόνων τη δική του ιδιαίτερη παραδοσιακή εορταστική κουζίνα μέσα από την οποία ερμήνευσε τα γεγονότα της θείας γέννησης και της έλευσης της νέας χρονιάς. Ολόκληρη η ελληνική οικογένεια επαληθεύει τους δεσμούς της στο παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι με τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά.

Στην Ηλεία, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς είναι πολλοί εκείνοι που ξυπνούν το πρωί και τρώνε μπριζόλες ως έθιμο για την καλή χρονιά, ενώ η κοτόσουπα αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Ο σεφ Νίκος Τσαγρής, από την ταβέρνα «Ο Νίκος» στην Αμαλιάδα, μας προτείνει ένα από τα πιο «σύγχρονα» φαγητά της περιοχής για το γιορτινό τραπέζι, που δεν είναι άλλο από ρολό γαλοπούλας με γέμιση.

Υλικά

  • 1 κιλό φιλέτο γαλοπούλα
  • 400 γρ. κιμά
  • 1 κούπα ρύζι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 200γρ. αποξηραμένα φρούτα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • βούτυρο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 
  • μείγμα μπαχαρικών 

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάμε καλά και τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνει πιο σκούρο. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα κάστανα, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά, εάν χρειαστεί βάζουμε λίγο νερό.

Στη συνέχεια, βάζουμε το φιλέτο πάνω σε λαδόκολλα και κόβουμε κατά μήκος το κρέας. Ανοίγουμε το φιλέτο, βάζουμε άλλη μια λαδόκολλα και το χτυπάμε να ανοίξει.

Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και βάζουμε μια ποσότητα γέμισης στη μία πλευρά του φιλέτου. Έπειτα, σηκώνουμε την κάτω λαδόκολλα από τη μία πλευρά και ρολάρουμε το κρέας, ώστε να γίνει ρολό. Κλείνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά στους 180o C.