Συντάραξε τους μελισσοκόμους η κλοπή 100 κυψελών από μέλος του Συλλόγου “Το Κεντρί”

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την αστυνομία

Η παραδειγματική ευταξία και οργάνωση του μελισσιού δεν αντανακλάται πάντα στους ανθρώπους που το φροντίζουν. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην πρόσφατη υπόθεση κλοπής μελισσιών στη Ροδόπη. Δυσάρεστη έκπληξη για τους μελισσοκόμους της Ροδόπης ήταν η διαπίστωση ότι οι κλοπές έγιναν από μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ, μετά από εξιχνίαση της υπόθεσης από την αστυνομία.

Την απογοήτευση –τη δική του και των συναδέλφων του– εκφράζει ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακωστίδης. «Ο μελισσοκόμος αποδέχθηκε την πράξη του, δήλωσε ότι το μετάνιωσε, αλλά η πράξη έχει γίνει. Είπε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα. Εμείς, από την πλευρά μας, προσπαθούμε να βοηθούμε τα μέλη μας, τους συναδέλφους μας, σε παρόμοιες περιπτώσεις, δίνοντάς τους είτε βασίλισσες είτε μελισσοσμήνη δωρεάν, έως ότου ανακτήσουν τις δυνάμεις τους».

«Σε όλους μπορεί να συμβεί να έχουν προβλήματα, αλλά εδώ πρόκειται για αφαίρεση περιουσίας», προσθέτει. Ο κ. Καρακωστίδης σημειώνει ότι το γεγονός των προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο μελισσοκόμους κάνει τα πράγματα δύσκολότερα. Ο συλληφθείς μελισσοκόμος αφαίρεσε 100 κυψέλες μαζί με τον πληθυσμό τους, εκ των οποίων επεστράφησαν οι 92, καθώς οι 8 κατά τη μεταφορά καταστράφηκαν. Η μεταφορά έγινε πολύ μεθοδικά, σε δύο δρομολόγια. Εξηγεί ότι ο δράστης χρησιμοποίησε δύο χώρους μετεγκατάστασης. «Τα μετέφερε στα Κομνηνά Ξάνθης κι από εκεί στον Κεχρόκαμπο Καβάλας. Το θετικό είναι ότι αναπτύξαμε ένα καλό δίκτυο και μέσα από συζητήσεις βρέθηκε ο κλέφτης».

Παρακολούθηση μελισσιών

Παρόλο που μέλη του Συλλόγου έχουν εγκαταστήσει κάμερες στις κυψέλες, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε. Στην τελευταία γενική συνέλευση, μάλιστα, είχε γίνει ενημέρωση για την αγορά καμερών, ώστε να αποτρέψουν παρόμοια συμβάντα. Η συγκεκριμένη πράξη οδήγησε, με βάση το καταστατικό του Συλλόγου, σε αποβολή του ατόμου που αφαίρεσε τις κυψέλες.

«Παλαιότερα η νομοθεσία ήταν αυστηρότερη για περιπτώσεις ζωοκλοπής και υποχρέωνε το μέλος να αλλάξει νομό», σημειώνει ο κ. Καρακωστίδης. Η φύση βέβαια συνεχίζει τον κύκλο της και βρίσκεται εν αναμονή της άνοιξης. Οι βροχές ευνόησαν την ανθοφορία, η ποικιλία των λουλουδιών είναι μεγάλη, τα μελίσσια αναπτύσσονται, γίνονται πλήρεις πληθυσμοί και όσοι έχουν καλά μελίσσια, μόλις βελτιωθεί ο καιρός, θα αρχίσουν τη συλλογή ανθόμελου.