Καλύτερος συντονισμός του ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηροποίηση ποινών στη μάχη κατά του παρεμπορίου και στα τρόφιμα

Καλύτερος συντονισμός του ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηροποίηση ποινών στη μάχη κατά του παρεμπορίου και στα τρόφιμα

Ειδικά συνεργεία τα οποία θα ελέγχουν την «ελληνικότητα» των αγροτικών προϊόντων, εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τα αποτελέσματα ελέγχων για το παρεμπόριο, στην οποία συμμετείχαν, ακόμη, ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο εκτελεστικός υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ Χαράλαμπος Μελισσινός.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΥΧ», ο υπουργός σημείωσε πως: «στους χθεσινούς ελέγχους, (σ.σ.: στον Ελαιώνα Αττικής στις 16 Φεβρουαρίου), είχαμε και πολύ μεγάλο μερίδιο αγροτικών προϊόντων. Η διαδικασία ελέγχων των αγροτικών προϊόντων είναι πιο σύνθετη. Πρέπει να υπάρχει κατάλληλη σήμανση του τι είναι εγχωρίων παραγωγών και τι δεν είναι και τα κατάλληλα εργαλεία ελέγχου του τι είναι και τι δεν είναι. Δεν αφορά ότι ένα συνεργείο ελέγχου έχει αυτήν τη δυνατότητα.

Οφείλω να πω ότι είναι μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει ως πολιτική ηγεσία απέναντι σε εγχώριους παραγωγούς και ενώσεις εγχώριων παραγωγών, όπως το Ελλα-δικά μας, να συστήσουμε άμεσα και το κάνουμε ήδη ειδικά συνεργεία και με την ΕΒΕΤΑΜ και άλλους φορείς του δημοσίου για να μπορούμε να ελέγχουμε την προέλευση των προϊόντων. Θέλουμε να μπορεί ο  καταναλωτής να γνωρίζει μετά βεβαιότητας εάν αυτό που αναγράφεται στο προϊόν είναι πράγματι ελληνικό ή από κάπου αλλού εισαγόμενο. Λείπουν τεχνικά εργαλεία για να μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός. Δεν είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το κόστος του παρεμπορίου για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στο 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσμετρώνται τα προϊόντα που περιέχουν Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, όπως τα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων για την πάταξη του παρεμπορίου από τον Αύγουστο του 2019 έως και σήμερα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2018-2019.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το διάστημα Αυγούστου 2019 – Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν 9.053 έλεγχοι, αυξημένοι κατά 197% σε σχέση με τους 3.052 του διαστήματος Αυγούστου 2018 – Φεβρουαρίου 2019. Οι διαπιστωμένες παραβάσεις ανήλθαν στις 1.338 έναντι 542 (αύξηση 147%), το ύψος των προστίμων στις 842.700 ευρώ, έναντι 390.584 ευρώ (αύξηση 116%) ενώ τα κατασχεθέντα τεμάχια ανήλθαν σε 134.782 έναντι 17.912 (αύξηση 653%).

Στη διάρκεια του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Ελαιώνα κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

  • 6.279 τεμάχια συσκευασίας τροφίμων
  • 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης
  • 1.352 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής).
  • 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών
  • 60 τεμάχια συσκευασίας καπνού.
  • Επιβλήθηκαν πρόστιμα 11.200 ευρώ και συνελήφθησαν 15 άτομα.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάρτιο αναμένονται νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων. Θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού που εποπτεύεται από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και θα δίνεται μεγαλύτερη ισχύς στο συντονιστικό όργανο (ΣΥΚΕΑΑΠ). «Εντός του Μαρτίου θα έχουμε ολοκληρώσει την απαραίτητη δουλειά ώστε να το στείλουμε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως σημείωσε, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εκτός απ’ τα αστικά κέντρα, τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια επιχειρούν και στις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και σε μικρότερες περιοχές. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού θα τοποθετηθούν μόνιμα σημεία ελέγχου. «Ήδη στο δρόμο της Κομοτηνής προς Νυμφαία τοποθετείται “isobox”, όπου θα πραγματοποιούνται κοινές δράσεις υπηρεσιών υπουργείου Ανάπτυξης, αστυνομίας και ΑΑΔΕ, σε καθημερινούς ελέγχους. Το ίδιο θα γίνει στον δρόμο της Δράμας προς Εξοχή. Επίσης, έχουμε έντονη παρουσία και στα λιμάνια», τόνισε. «Όλες οι καταγγελίες ελέγχονται. Ήδη εξετάζονται καταγγελίες για φασόλια που ελληνοποιούνται, όπως έγινε ήδη σε ελέγχους για ελληνοποίηση πατάτας», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης.

Τέλος, ο προϊστάμενος υπουργός Ανάπτυξης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «εάν χρειαστεί να έχουμε αυστηροποίηση της νομοθεσίας σε επίπεδο ποινών, θα το εισηγηθούμε στο υπουργείου Δικαιοσύνης για να γίνει». Ο ίδιος, πάντως, πρόσθεσε ότι «αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η βεβαίωση και όχι η είσπραξη των προστίμων».