Σύριζα: «Επιδίωξή μας η πραγματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η διασύνδεσή του με τον τριτογενή»

Γιάννης Βουλγαράκης, υπεύθυνος Τομέα Αγροτικής Πολιτικής

«Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με το εθνικό στρατηγικό σχέδιο, σκοπός μας είναι να συνδεθούν οι τρεις τομείς αναμεταξύ τους, ο πρωτογενής με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αρκετά πράγματα για τους παραγωγούς.

Ο νόμος για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, η θέσπιση του αφορολόγητου, το μεταφορικό ισοδύναμο, η κατάργηση του μνημονιακού ΕΦΚ στο κρασί, η μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και στην ενέργεια, ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, ο ρόλος της ψηφιακής γεωργίας, είναι μόνο μερικές από τις πολιτικές που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να στηριχθεί ο παραγωγός, να εκσυγχρονιστούν τα μέσα και να λάβουν τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σήμερα, στη μεταμνημονιακή εποχή, σχεδιάζονται πολλά περισσότερα προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, των μελισσοκόμων.

Μέσα από μια δέσμη μεταρρυθμίσεων, επιδίωξη μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, όπου οι αγρότες με φιλικά μέσα προς το περιβάλλον θα παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και θα επιτυγχάνουν πολύ καλύτερες τιμές. Η διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα (ανάπτυξη συνεργιών και συμβολαιακών συνεργασιών των συνεργατικών σχημάτων με τους φορείς του τουρισμού) αποτελεί στόχο.

Όλα αυτά, μέσω και της καθιέρωσης του ελληνικού brand name με καίριες παρεμβάσεις, όπως αυτή που έγινε για τη διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου σε επιχειρήσεις εστίασης, ή τις μάχες που δόθηκαν στο εξωτερικό για την προστασία και κατοχύρωση της φέτας, αλλά και άλλων προϊόντων, ως ΠΟΠ και ΠΓΕ (ρετσίνα Αττικής, ούζο, τσίπουρο, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης, κορινθιακή σταφίδα, ελιά Καλαμάτας κ.λπ.).

Σημαντικό ζήτημα αποτελεί, τέλος, η διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα ΚΑΠ, καθώς και η ολοκλήρωση των σχεδίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να δούμε πως προχωρούμε μετά το 2020. Προς αυτή την κατεύθυνση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής εργάζονται νυχθημερόν, ώστε να προστατευτούν και να ενισχυθούν τα συμφέροντα του μικρομεσαίου παραγωγού».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Δράσεις άμεσης βελτίωσης της παραγωγικής θέσης του αγρότη

Μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Μείωση (περαιτέρω του 13%) του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών.

Μείωση του κόστους κτηνιατρικών και γεωργικών φαρμάκων, καθώς και των λιπασμάτων.

Εισαγωγή ενός αντικειμενικού τεκμαρτού μικτού συστήματος φορολόγησης των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η ελληνική επικράτεια (π.χ. ορεινές και ημιορεινές περιοχές).

Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας η οποία θα στηρίζει και τους αγρότες καθώς και ίδρυση του ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στην ουσία και τη φιλοσοφία του, ώστε να καταστεί ο Οργανισμός περισσότερο «αλληλέγγυος, δημόσιος και κοινωνικά δίκαιος», με γνώμονα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ασφαλίσεων και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Καθιέρωση της προκαταβολής αποζημιώσεων με εγγύηση τις αγροτικές ενισχύσεις.

Περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων παραγωγών, Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών καθώς και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, διασφαλίζοντας την μεγαλύτερη συμμετοχή του παραγωγού για την προστασία των προϊόντων και του εισοδήματός του.

Αξιοποίηση της ερευνάς, της τεχνολογίας και της ευφυούς γεωργίας στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, ώστε, μεταξύ άλλων, το τελικό προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή πιστοποιημένο, μέσω διαδικασιών φιλικά προσκείμενων στο περιβάλλον και ασφαλές, τηρώντας τα αυστηρά πρότυπα για υγιή τρόφιμα.

Ολοκλήρωση δράσεων που πάγωσαν λόγω εκλογών

Συνέχιση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση του φακέλου και την κατοχύρωση της ένδειξης ΠΓΕ στο ελληνικό γιαούρτι.

Κατάθεση στη Βουλή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δακοκτονία.

Κεντρικός άξονας των θέσεων για τη Νέα ΚΑΠ

Προτεραιότητα κατά τη χάραξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα προγραμματική περίοδο αποτελεί η άρση των αδικιών που σχετίζονται με τα ιστορικά δικαιώματα και η αποφυγή της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των επιδοτήσεων με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών.