ΣΥΡΙΖΑ για τις προγραμματικές δηλώσεις: «Σκόπιμη Εξιδανίκευση» για την προηγούμενη τετραετία και «Δημιουργική Ασάφεια» για το μέλλον

Για «Σκόπιμη Εξιδανίκευση» για την προηγούμενη τετραετία και «Δημιουργική Ασάφεια» για το μέλλον κάνει λόγο το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου:

Προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Σκόπιμη Εξιδανίκευση» για την προηγούμενη τετραετία και «Δημιουργική Ασάφεια» για το μέλλον

Ακούγοντας κάποιος στη Βουλή τις Προγραμματικές Δηλώσεις του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, θα υπέθετε είτε ότι η ΝΔ μόλις ανέλαβε τις τύχες αυτού του τόπου και προτίθεται να εφαρμόσει, για πρώτη φορά, το πρόγραμμά της για τον πρωτογενή τομέα είτε ότι ο νέος Υπουργός δεν είχε ενημερωθεί, έστω στοιχειωδώς, για το τι πραγματικά συντελέστηκε ή για το τι ακριβώς δεν συντελέστηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στον τομέα αυτό από τους προκατόχους του στην Κυβέρνηση της ΝΔ.

Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το περιεχόμενο των Δηλώσεων αυτών, τόσο στο επίπεδο των πεπραγμένων όσο και στο επίπεδο των εξαγγελιών, που στερούνται αφενός στοιχειώδους αυτοκριτικής και αυτογνωσίας για λανθασμένες επιλογές και παραλείψεις, αφετέρου οραματικών και ταυτόχρονα άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων για το μέλλον των παραγωγών μας και την αναγκαία βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Και όλα αυτά με το επιεικώς καινοφανές επιχείρημα του κ. Αυγενάκη πως «πλέον γνωρίζουμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές στα οικονομικά μοντέλα, τις θεωρίες και τις πολιτικές του χθες, απλά δεν υπάρχουν».

Στο μόνο σημείο που συμφωνούμε με τον κ. Υπουργό είναι ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την περιφερειακή ανάπτυξη, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον», αν και από την «εξίσωση» αυτή απουσιάζει, ελπίζουμε εκ παραδρομής, ο «βασικός παράγοντας», που είναι οι Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το κόστος λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βρέθηκε το 2022 στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δωδεκαετίας και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, με τους σχετικούς δείκτες να φαίνεται πως θα παραμείνουν στα επίπεδα αυτά για αρκετό καιρό ακόμα.

Την ίδια στιγμή, που η εφαρμογή της νέα ΚΑΠ στην Ελλάδα (6,5 μήνες μετά την έναρξή της) ακόμα «αναζητείται», ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραπαίει, ο ΕΛΓΑ υπολειτουργεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα τρόφιμα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και η διαχείριση των υδάτινων πόρων εξακολουθεί να αποτελεί απλά το ζητούμενο. Όλα δηλαδή, τα βασικά σημεία των Προγραμματικών Δηλώσεων του κ. Αυγενάκη, για τα οποία ο ίδιος απλά αρκέστηκε σε ένα ανέξοδο «ευχολόγιο», χωρίς κοστολογημένες και χρονολογημένες δεσμεύσεις, την ώρα που οι τελευταίες ευκαιρίες για τον σταδιακό μετασχηματισμό του γεωργικού παραγωγικού μοντέλου, χάθηκαν, από ένα άνευρο, χωρίς στόχο και όραμα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023–2027 και μια διαχείριση των 31,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ταυτισμένη με τις απαιτήσεις μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, από τα οποία μόνο 500 εκατ. κατευθύνονται στον πρωτογενή τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως υπεύθυνη και συνεπής αξιωματική αντιπολίτευση, δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί σκληρά, συνειδητά και συστηματικά για την πραγματική και άμεση επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων. Πάντα μαζί τους και πάντα απέναντι σε πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική επάρκεια, τη διατροφική ασφάλεια, την αειφορία, την ποιότητα και ταυτότητα των αγροτικών μας προϊόντων, την έγκαιρη και έγκυρη διαχείριση των ενωσιακών πόρων και βέβαια το δίκαιο και βιώσιμο εισόδημα των παραγωγών και την ουσιαστική ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών, με στόχο τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την άρση των ανισοτήτων λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως η νησιωτικότητα και η ορεινότητα περιοχών της πατρίδας μας.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής